НРД

БЛС публикува анекса към НРД

21-02-2020 11:50
Clinica.bg

press@clinica.bg
БЛС публикува анекса към НРДКоригирани са текстове, които не бяха договорени с Лекарския съюз, съобщиха от съсловната организация
Българският лекарски съюз публикува анекса към НРД 2020. С него се коригират допуснати технически грешки в алгоритми на клинични пътеки. Става въпрос за текстове, които фигурираха в НРД, без да са договорени между БЛС и НЗОК. Председателят на Съюза д-р Иван Маджаров заяви категорично, че те няма да останат в договора.
С анекса се запазва болничният престой по диагнози, който беше неправомерно увеличен в отделни случаи. Увеличават се цените на клинични пътеки в кардиохирургията, въвежда се и отлагателен период за видеозаснемането на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност "Офталмология" и други.

 

Промените, които са записани

в анекса предвиждат при ревматологичните клинични пътеки №: 89,90, 91 болничният престой да се връне на 2 дни. Отпада задължителното изискване за КАТ или ЯМР (Компютърна аксиална томография или Ядрено магнитен резонанс) за отчитането на посочените пътеки. В КП № 50.1; 50.2 "Диагностика и лечение на исхимичен мозъчен инсулт без тромболиза" минималният болничен престой се връща на 4 дни. Въвежда се диференцираната цена за процедура №3:"Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене". Или: за не повече от 30% от обема на случаите по КПр № 3 на всяко лечебно заведение, на база съответния месец на дейност през 2019, НЗОК заплаща цена от 720 лв. Гореизложените корекции влизат в сила от 1 март.


Отлагателният период за въвеждането

на видеозаснемане на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност "Офталмология" е до 1 май. От тогава лекарите задължително ще правят видеозапис чрез оперативния микроскоп при определени оперативни интервенции.( КП № 132 и 135). Записът ще се съхранява от лечебното заведените. За АПр. № 19 (катаракта) редът и условията за наблюдение, както и срокът за въдеждане на видеозаписа предстои да се изготвят съвместно от БЛС и НЗОК, уточняват от съсловната организация. От 1 май влизат в сила завишени цени на две клинични пътеки в Кардиохирургията. Това са КП №: 119.1 "Оперативни процедури при комплексни сърдечни малформации с много голям обем и сложност в условия на екстракорпорално кръвообращение, при лица над 18 години" - цената от 13 500 лв. става 16 500 лв. За друга клинична пътека - №: 120.1 "Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след операция" цената от 13 500 лв. става 17 500 лв.


Договорът за изменение и допълнение

на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 - 2022 г. влиза в сила от 1 март 2020 г. с изключение на задължителните видеозаписи чрез оперативния микроскоп на определени оперативни интервенции в „Офталмология", генериране на QR код и условието за сключване на договор с НЗОК за задължително оборудване с операционен микроскоп с видеоапаратура, които влизат в сила от 1 май 2020 г.
Лекарският съюз публикува на страницата си в интернет и съвместно указание на БЛС и НЗОК по прилагане на НРД в болничната помощ. Указанията можете да видите тук
Текстът на анекса можете да видите тукПодписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Той обеща финансово преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството Covid-19
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
1 2 3 4 5 ... 214 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Април 2020