НРД

БЛС публикува анекса към НРД

21-02-2020 11:50
Clinica.bg

press@clinica.bg
БЛС публикува анекса към НРДКоригирани са текстове, които не бяха договорени с Лекарския съюз, съобщиха от съсловната организация
Българският лекарски съюз публикува анекса към НРД 2020. С него се коригират допуснати технически грешки в алгоритми на клинични пътеки. Става въпрос за текстове, които фигурираха в НРД, без да са договорени между БЛС и НЗОК. Председателят на Съюза д-р Иван Маджаров заяви категорично, че те няма да останат в договора.
С анекса се запазва болничният престой по диагнози, който беше неправомерно увеличен в отделни случаи. Увеличават се цените на клинични пътеки в кардиохирургията, въвежда се и отлагателен период за видеозаснемането на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност "Офталмология" и други.

 

Промените, които са записани

в анекса предвиждат при ревматологичните клинични пътеки №: 89,90, 91 болничният престой да се връне на 2 дни. Отпада задължителното изискване за КАТ или ЯМР (Компютърна аксиална томография или Ядрено магнитен резонанс) за отчитането на посочените пътеки. В КП № 50.1; 50.2 "Диагностика и лечение на исхимичен мозъчен инсулт без тромболиза" минималният болничен престой се връща на 4 дни. Въвежда се диференцираната цена за процедура №3:"Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене". Или: за не повече от 30% от обема на случаите по КПр № 3 на всяко лечебно заведение, на база съответния месец на дейност през 2019, НЗОК заплаща цена от 720 лв. Гореизложените корекции влизат в сила от 1 март.


Отлагателният период за въвеждането

на видеозаснемане на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност "Офталмология" е до 1 май. От тогава лекарите задължително ще правят видеозапис чрез оперативния микроскоп при определени оперативни интервенции.( КП № 132 и 135). Записът ще се съхранява от лечебното заведените. За АПр. № 19 (катаракта) редът и условията за наблюдение, както и срокът за въдеждане на видеозаписа предстои да се изготвят съвместно от БЛС и НЗОК, уточняват от съсловната организация. От 1 май влизат в сила завишени цени на две клинични пътеки в Кардиохирургията. Това са КП №: 119.1 "Оперативни процедури при комплексни сърдечни малформации с много голям обем и сложност в условия на екстракорпорално кръвообращение, при лица над 18 години" - цената от 13 500 лв. става 16 500 лв. За друга клинична пътека - №: 120.1 "Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след операция" цената от 13 500 лв. става 17 500 лв.


Договорът за изменение и допълнение

на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 - 2022 г. влиза в сила от 1 март 2020 г. с изключение на задължителните видеозаписи чрез оперативния микроскоп на определени оперативни интервенции в „Офталмология", генериране на QR код и условието за сключване на договор с НЗОК за задължително оборудване с операционен микроскоп с видеоапаратура, които влизат в сила от 1 май 2020 г.
Лекарският съюз публикува на страницата си в интернет и съвместно указание на БЛС и НЗОК по прилагане на НРД в болничната помощ. Указанията можете да видите тук
Текстът на анекса можете да видите тукИскаме по 1500 лв. компенсация за легло

Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Болниците правят допълнителни разходи за предпазни средства и дезинфектанти, казват организациите им
Лекари дават Мангъров на етичната комисия

Лекари дават Мангъров на етичната комисия

Върви петиция заради твърдението му, че се хоспитализират пациенти с КОВИД заради цената на пътеката
Епидемията забави лечението в чужбина

Епидемията забави лечението в чужбина

С отложен прием в чужбина са 22 деца и 13 възрастни, молбите към здравната каса намаляват
Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

По-малко пациенти са получавали медикаменти за домашно лечение
БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

Съсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека за лечението
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
1 2 3 4 5 ... 225 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020