парламент

Няма коронавирус на Балканите

19-02-2020 10:47
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Няма коронавирус на БалканитеДепутатите препитаха министрите Кирил Ананиев и Младен Маринов за мерките, които предприема държавата срещу заразата
На територията на Балканите няма случаи на заразени с коронавируса. Нашите регионални здравни инспекции, които са в граничните райони, непрекъснато поддържат връзка със съседните държави и обменят информация. Това заяви Кирил Ананиев пред депутатите в парламента. Народните представители извикаха здравния министър и колегата му Младен Маринов в парламента, за да обяснят какви мерки предприемат институциите, за да се предотврати разпространението на заболяването. Имаме постоянна връзка и с Брюксел, за да сме наясно за ситуацията в Европа, допълни Ананиев.
Министърът информира, че общо 23 души, завърнали се от Азия, са изследвани за коронавирус у нас и всички проби са отрицателни. Такива са и на украинския гражданин от Стара Загора, като на 18 февруари е завършл срокът на 14-дневната карантина.

"Касае се за мъж на 40 години,

украински гражданин, живеещ постоянно в Стара Загора, музикант, саксофонист, здравно неосигурен, без общопрактикуващ лекар. На 4 февруари се завръща в България след няколкомесечен престой в Китай. Пристига на летище "София" с полет от летище Москва. Поради липса на каквито и да е симптоми остава на домашна каратина в жилището си, апартамент в Стара Загора. На 14 февруари привечер установява еднократно повишаване на телесна температура на 38 градуса, поради което на 15 февруари е транспортиран в инфекциозната клиника на болницата в Стара Загора. Резултатът от изследването е отрицателен за коронавирус 2019 г. По време на престоя в болницата няма температура и каквито и да е признаци на заболяване. Има краткотраен контакт само със свой братовчед, също украински гражданин, живеещ в Стара Загора", даде подробна информация за случая Кирил Ананиев.

 

Здравният министър припомни,

че е сформирана междуведомствена група, която да координира действията на властите по недопускане на разпространение на заразата у нас. Ананиев увери, че България спазва засилен граничен здравен контрол. На летищата вече работят термокамери и се осъществява 24-часово наблюдение, а хора в риск веднага се изолират. На сухопътните граници температурата се измерва с пистолет, но сигурността за откриване на новия вирус е 20-25%. Оттам нататък системата ни е готова да реагира веднага, защото болниците както в пограничните райони, така и в страната са готови да предприемат нужните действия, ако се появят съмнения за коронавирус при пациенти. По думите на министъра не е необходимо да се изпращат кръвните проби на български граждани в европейски референтни лаборатории, защото нашата е на много високо ниво и няма съмнения, че резултатите, които отчита, са точни. Ананиев представи последните данни за Европа. Към 18 февруари на Стария континент са установени общо 47 случая на зараза – 16 в Германия, 12 във Франция, 9 във Великобритания, 3 в Италия, по 2 в Испания и Русия, както и по 1 в Белгия, Финландия и Швеция, каза той. В Китай починалите са 2004 души. 

Депутатите попитаха министър Младен Маринов има ли увеличен поток от китайци, които пристигат от Ухан.

Той информира, че в МВР е направен

такъв анализ и всеки човек, който пристига от Китай, а и от други региони, в които е регистриран случай на короновируса, преминава през съответния контрол. Той помоли да не се слага „марка" на китайските граждани, за да не гледа обществото на тях като елемент на заплаха. Не бива да прекаляваме с паниката, каза още вътрешният министър.

Проф. Георги Михайлов от БСП заяви от трибуната, че не е чул от отговорите на министрите нещо много важно, а именно, че смъртността от коронавируса не е висока и затова не трябва да се създава паника. Според него хората, които слушат информацията от министрите трябва да са наясно, че не трябва да се преекспонира заплахата от коронавирус nCoV – 2019.


Нека всички бъдем още по-спокойни,

че здравната сигурност на българите по отношение на коронавируса е гарантирана, каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ и на здравна комисия д-р Даниела Дариткова . в ярвам, че общото ни убеждение след днешното изслушване е, че България е предприела всички мерки, с които да гарантира здравна сигурност на своите граждани ", допълни д-р Дариткова.Тя увери като практикуващ лекар, че на терен всичко това, което е обяснено от трибуната, се случва.522 са с КОВИД-19 у нас, излекуваните са 37

522 са с КОВИД-19 у нас, излекуваните са 37

Откриват нови лаборатории, капацитетът им се увеличава на 2500-3000 души за денонощие
Проф. Костов: Медицинският съвет изпълни задачата си

Проф. Костов: Медицинският съвет изпълни задачата си

Ако някой има нужда от мнението ни, ние ще обсъдим дали да го дадем, каза още специалистът по белодробни болести
Пускат мобилно приложение за коронавируса

Пускат мобилно приложение за коронавируса

То има доброволен, а не задължителен характер, потребителите ще могат да следят развитието на заразата в страната
503 случая на КОВИД-19, 17 смъртни

503 случая на КОВИД-19, 17 смъртни

Трима пациенти с доказан коронавирус починаха в рамките на деня
34-ма пациенти са оздравели и изписани

34-ма пациенти са оздравели и изписани

Заразените медици са 23, почина 48 годишна жена диагностицирана с коронавирус
Извънредното положение е до 13 май

Извънредното положение е до 13 май

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на бюджета на държавата
485 случая на КОВИД-19, 14 смъртни

485 случая на КОВИД-19, 14 смъртни

В болнични условия се лекуват 173-а пациенти, сочат последните данни на Националния оперативен щаб
Върховен съдия с КОВИД-19

Върховен съдия с КОВИД-19

ВАС разпореди дезинфекция на всички помещения, не допускат в съда контактните на заразения
Обичайте вашите близки

Обичайте вашите близки

Послание от медиците в КАИЛ(реанимация) на УМБАЛ "Св. Анна" - София
Преминахме прага от 1 млн. с КОВИД-19 в света

Преминахме прага от 1 млн. с КОВИД-19 в света

За 8 дни броят на заразените се е удвоил, жертвите са близо 54 000
1 2 3 4 5 ... 40 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2020