НРД

Поправиха грешките в НРД

17-02-2020 17:31
Clinica.bg

press@clinica.bg
Поправиха грешките в НРДОчните операции ще се заснемат след 1 май, болничният престой няма да се увеличава, предвижда анекса
БЛС и Надзорният съвет на НЗОК изчистиха неточностите в НРД 2020-2022, съобщиха от съсловната организация. Става въпрос за текстове, които фигурираха в НРД, без да са договорени между двете институции."Болничният престой на нито една клинична пътека не е променен", обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той подчерта, че в анекса, който ще бъде подписан, ще се увеличат цените цените на някои клинични пътеки в кардиохирургията.
От Лекарския съюз и НС на НЗОК са подписали съвместен Протокол с промените, които ще намерят място в Анекса към НРД 2020-2022, казаха още БЛС. "Въвежда се и отлагателен период за видеозаснемане на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност "Офталмология", поясни д-р Маджаров.

Промените, за които са се договорили, предвиждат при ревматологичните клинични пътеки №: 89,90, 91 болничният престой да се връне на 2 дни.

 

Отпада задължителното изискване за КАТ

 

или ЯМР (Компютърна аксиална томография или Ядрено магнитен резонанс) за отчитането на посочените пътеки. В КП № 50.1; 50.2 "Диагностика и лечение на исхимичен мозъчен инсулт без тромболиза" минималният болничен престой се връща на 4 дни. Въвежда се диференцираната цена за процедура №3:"Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене". Или: за не повече от 30% от обема на случаите по КПр № 3 на всяко лечебно заведение, на база съответния месец на дейност през 2019, НЗОК заплаща цена от 720 лв. Гореизложените корекции влизат в сила от 1 март, подчертават от БЛС.

 

Отлагателният период за въвеждането на видеозаснемане

 

на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност "Офталмология" е до 1 май. От тогавалекарите задължително ще правят видеозапис чрез оперативния микроскоп при определени оперативни интервенции.( КП № 132 и 135). Записът ще се съхранява от лечебното заведените. За АПр. № 19 (катаракта) редът и условията за наблюдение, както и срокът за въдеждане на видеозаписа предстои да се изготвят съвместно от БЛС и НЗОК, уточняват от съсловната организация. От 1 май влизат в сила завишени цени на две клинични пътеки в Кардиохирургията. Това са КП №: 119.1 "Оперативни процедури при комплексни сърдечни малформации с много голям обем и сложност в условия на екстракорпорално кръвообращение, при лица над 18 години" - цената от 13 500 лв. става 16 500 лв. За друга клинична пътека - №: 120.1 "Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след операция" цената от 13 500 лв. става 17 500 лв.

 

От БЛС припомнят, че в края на януари в МЗ

 

беше подписан протокол между БЛС и НС на НЗОК. С документа се гарантира, че нито един текст, променен алгоритъм в КП или КПр, увеличен престой по КП, който не е договорен по време на преговорите между БЛС и НЗОК и не е гласуван от 71-вия Извънреден събор на БЛС, няма да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Новите моменти в алгоритмите на КП НЕ влизат в сила от 01.01.2020г., а заплащането на цени и обеми за месеците януари и февруари ще се осъществява по реда на НРД 2020-2022, като отчитането за периода ще е по НРД 2018 г., подчертават от БЛС.Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Той обеща финансово преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството Covid-19
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
1 2 3 4 5 ... 214 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2020