Интервю

БСП има ново виждане за монопола на Касата

17-11-2016 07:00
Новият министър трябва да е решителен и да има подкрепата на премиера и партията си, казва д-р Таня АндрееваБСП има ново виждане за монопола на Касата
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Оставката на кабинета „Борисов" вече е факт. Тя беше приета в сряда от народните представители. Добра или лоша беше здравната реформа на Петър Москов, какво ни чака занапред, има ли готовност за промени в сектора, попитахме д-р Таня Андреева. Тя е бивш министър на здравеопазването от квотата на БСП в кабинета "Орешарски".

- Д-р Андреева, каква е оценката ви на управлението и реформата на министър Петър Москов в здравния сектор?

- Това управление за мен беше изненадващо, защото министър Москов като представител на дясното и като човек с много обещания да промени системата, направи точно обратното на една дясна реформа. Очаквах той да стимулира конкуренцията в сектора в частта качествено здравеопазване и улеснен достъп до медицинска помощ. Случи се точно обратното, министър Москов максимално администрира системата, затвори всички конкурентни механизми, въвеждайки лимити на легла, на дейност, на финансиране. Той остави системата да се контролира от НЗОК, създаде впечатлението, че контролът е поет на ръчно управлени, без ясни правила.

За първи път се направиха и два опита за въвеждане на основен и допълнителен пакет, с което се разделиха пациентите. Всеки здравноосигурен човек има право на равен достъп до лечение и не може да квалифицираме болните на по-важни и по-малко важни. За мен по-правилният вариант щеше да бъде, ако се осигури основен пакет за всички с определен набор от диагностични и лечебни дейности, напривер по-евтин медикамент, но не по-малко ефективен. Ако пациентите искат нещо повече, те могат да си направят допълнителна застраховка или осигуровка. Тя може да бъде както към НЗОК чрез възможност за допълнителна партида, така и в допълнителните фондове. Така държавата ще е гарантирала един минимум, а всичко, което е над него, пациентът сам ще прецени дали го иска.

- Лимитите ли бяха най-голямата грешка на реформата или може би пръстовия отпечатък?

- Лимитите бяха най-фрапиращата грешка. Няма как едно лечебно заведение да функционира с лимити за дейност. В момента системата работи в конкурентна среда, защото има много лечебни заведения и пациентите сами трябва да определят къде ще се лекуват. Какво значи надлимитна дейност, ако има болни хора и те са лекувани, тогава болниците трябва да си получат парите.

Другата генерална грешка беше въвеждането на пръстовите отпечатъци. За мен в това действие нямаше никаква логика, защото системата не може да бъде контролирана от един отпечатък. Да не говорим, че тези апарати също могат да бъдат излъгани. Ако те са толкова добра система за контрол, защо тогава има пак лимити! Би трябвало на лечебните заведения да се изплаща всичко, което са изработили. Това навежда на мисълта, че тези отпечатъци са въведени по друга причина, а не за контрол и анализ.

Лимитите и пръстовите отпечатъци, които работят доста трудно и доведоха до ограничаване на достъпа до лечение. А досега България във всички анализи, и на ЕС включително, се определяше като страна с добър достъп до здравни услуги. В последния работен доклад на ЕК обаче ясно е написано, че през изминалите две години достъпът се е влошил, както и финансирането и качеството на системата, и най-вече здравето на хората. Когато една реформа се прави, целта е хората да бъдат по-здрави, да имат по-добро качество на живота си, да има баланс във финансирането на системата. Резултатите показват, че това не беше реформа, още по-малко – добра.

- Какъв очаквате, че ще бъде ефектът на промените в бъдещето?

- Тепърва ще видим какъв е ефектът, ако не се предприемат спешни мерки част от нещата да се спрат като лимитите и пръстовите отпечатъци. Според мен трябва да се преработи и Националната здравна карта, защото сега в нея има лобистки момент – в някои области има повече от нужното гарантирани услуги, а в други по-малко. Трябва да се седне на една маса и да се намери едно надпартийно решение за промени в здравеопазването. Както направиха румънците, които успяха да реформират и здравната система, и спешната помощ и сега тя е една от най-добре работещите в ЕС. От тук нататък предстоят тежки промени, които ще рефлектират и върху съсловието, може би някои от тях първоначално ще бъдат стресови и за пациентите, но после ще се окажат положителни. Който и да е следващият министър, ще трябва да се обединим върху едни 5-6 пункта, които след това да се спазват от всеки следващ.

- Много усилено се говори, че има нужда от такъв политически консенсус за промяна в здравеопазването, но смятате ли, че е възможно да се получи. Какъв кабинет трябва да се състави, за да стане това?

- Не знам, но много се надявам да е възможно. Първо трябва да видим на кого ще бъде кабинета след парламентарните избори, затова използвам момента сега да го кажа. Ако БСП е водещата сила, ще има едни виждания, ако ГЕРБ са водещата, ще имат други, но ми прави впечатление, че често противопоставянето е само, за да има такова. Има много системи в света, които работят прилично. Това, което показват развитите демокрации е, че са намерили баланса.

- БСП има ли визия какви промени са нужни в сектора?

- Да, макар че не съм член на партията, аз съм член на Националния съвет по здравеопазване и знам, че има подготвена програма. Очаквам тя да мине на Изпълнително бюро, което е ръковдният орган на партията, на Нацонален съвет и след това г-жа Корнелия Нинова като председател трябва да я обяви. Работата върху тази програма започна почти веднага след като мандатът на кабинета „Орешарски" приключи, но най-ускорена беше работата по програмата, след като г-жа Нинова беше избрана за председател на БСП.

- Във всяка партия има различни интереси и лобита, има ли консенсус в БСП около промените, които трябва да се направят в здравеопазването?

- Да, в интерес на истината бях изненадана, че нямаше големи противоречия, в програмата няма тежки компромиси. В Националния съвет има различни хора – директори на болници,експерти по обществено здраве, финансиране на здравните системи, но постигнахме съгласие. Тезата, която БСП бранеше преди години за монопола на здравната каса, както и да има повече държава в сектора, се променя. Сега се вижда, че системата не може да издържи, ако само финансовият министър прави бюджета.

- Какви са основните ви предложения?

- Програмата първо трябва да бъде одобрена, а и право на председателя на партията е да я представи, но мога да кажа принципните положения в нея. Реалната реформа в сектора ще бъде промяна на финансирането и на контрола. НЗОК трябва да гарантирана достъп и качество на здравната услуга, а в държавните болници - пълен достъп и качество, те ще са един вид защитени лечебни заведения. Ние не противопоставяме държавните на частните болници, частните доказаха, че могат да работят спешност, привлякоха много известни имена, но една частна болница е частна инвестиция. Във всеки един момент тя може да бъде закрита, идеята е какво правим след това. В тази връзка БСП иска да има защитени лечебни заведения, които да гарантират системата. Те ще имат право на капиталови разходи от държавата например, но няма да има неравнопоставеност във финансирането на дейността между тях и частните структури. Също така искаме да се въведе възможност за работа на довроволните здравни дружества, но след като е сигурно, че могат да издържат финансово и за тази цел може би трябва да се направят стрес тестове. Нещо изключително важно е създаването на електронна система.

- Каква е визията ви за нея?

- Това не означава пръстови отпечатъци. В центъра на истинското електронно здравеопазване е пациентът. В нашия мандат ние дори бяхме създали проект по модел на естонското здравеопазване, заради това ЕК се съгласи да ни отпусне средства, които след това министър Москов загуби с идеята за пръстовия отпечатък.

В Естония в това електронно здравеопазване пациентът носи ключа за системата в себе си и го предоставя на когото пожелае. По този начин никой друг не може да види информацията му, от какво е болен, биометрията му, в същото време има връзка между всички извънболнични ЛЗ, болници, НЗОК, РЗИ, клинични лаборатории, аптеки. По този начин дори един медикамент да липсва в една аптеката, той може да бъде поръчан електронно, а не да обикаля из всички.

- Ще успее ли БСП да направи реален контрол в системата – няма съответствие със стандартите в много болници, но никоя институция не желае да го установи?

- В законопроекта за промени в лечебните заведения ние искахме да се въведе задължителна акредитация за всички болници, но това отпадна от варианта на министър Моксов. Освен това, когато съществува електронното здравеопазване може да се провери всичко – съответствия, несъответствия. Но смятам, че медицинските стандарти трябва да се ревизират също от съответните медицински дружества, защото в някои от тях има излишни неща.

- БСП има ли решение за дълговете на болниците?

- Когато ние бяхме в здравно министерство, успяхме да спрем нарастването им до 20-30 милиона на година, но сега те напълно се изпуснаха. Надлимитната дейност няма как да не доведе до увеличаването на дълговете. През моя мандат също имаше надлимитна дейност, установи се, че ни трябват още 240 млн. лв. и аз успях да убедя финансовия министър и премиера, че е нужно тези пари да се отпуснат. Защото прехвърлянето на дейността от година в година затормозява системата. Ефектът днес може да се види – огромни дългове, сринато общинско здравеопазване, което означава, че цели региони са без медицинска помощ. Но истината е, че покриването на дълговете не може да се направи на този етап. По-скоро може да се намерят механизми за стопиране на нарастването им и да се даде възможност на болниците да работят по-добре, за да изчистят задълженията си постепенно.

- Каква е прогнозата ви за системата в краткосрочен план? Очакваме служебен кабинет?

- Знаете, че по време на служебния кабинет всичко заспива. Много важно е какъв ще бъде кабинетът след това, защото интересите и вижданията за политики са различни. Не завиждам на следващия министър на здравеопазването.

- Какъв човек трябва да е той?

- Той трябва да е много решителен човек. Мисля, че не е лошо да бъде лекар. Когато си наранен от една система, най-добре знаеш от какво да се пазиш. Но най-вече министърът трябва да е човек, който да не се страхува и да има гръб от страна на премиера, финансовия министър и партията, която го излъчва. Министър Москов с толкова силен гръб от страна на премиера можеше да направи реформа, която да е полезна за лекарите и пациенти и по-малко хора да бягат да се лекуват в чужбина. Но той избра по-лесния път – да използва властта популистки и в свой интерес. За съжаление министър-председателят ще трябва да плати за тези грешки.

- Има ли вече имена, които се обсъждат в БСП за бъдещ здравен министър?

- Не, това, което г-жа Нинова направи, е всички да се мобилизират и да изготвят програми за управление.

- Вие бихте ли се върнали в едно бъдещо управление на БСП?

- Това е много подвеждащ въпрос, защото е много важно в какъв екип су работи. Никой министър няма да издържи без подкрепа. Аз имах подкрепата на г-н Станишев, на премиера, не бих се върнала, ако нямам подкрепа. Такива постове не са самоцел, след това човек може да плаща много скъпо. Отдавна вече не съм авантюрист.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
1 2 3 4 5 ... 514 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ