Законотворчество

Приеха с критики промени в 8 закона

13-02-2020 19:32
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Приеха с критики промени в 8 законаСамостоятелните практики на сестрите и аптечната карта срещнаха най-много съпротива при гласуването на законовите поправки на първо четене от ресорната комисия
С критики бяха гласувани поправките в 8 закона от парламентарната здравна комисия на първо четене. Депутатите одобриха проектите за промени в Закона за лечебните заведения и този за лекарствата, които от своя страна препращат към изменения в още 6 закона. Предложението за самостоятелни практики на сестри и акушерки както и това за създаването на национална аптечна карта срещнаха най-много съпротива от страна на депутати и гилдията. Темата за доплащането, което на практика чрез предложените промени, се легализира, не беше засегната изобщо.
Гласуването на куп законови промени наведнъж, касаещи толкова различни области в системата срещна критика от страна на опозицията. Реално през два закона за лечебните заведения и лекарствата се предлагат промени и в Законите за здравното осигуряване, за трансплантациите, за кръвта, за приватизацията, за медицинските изделия и този за хората с увреждания. „Възразяваме срещу начина, по който се правят промени. Има ли закон, който да не е тук? Трябва да спрем този хаос", коментира д-р Нигяр Джефер, депутат от ДПС и добави, че толкова предложения за промени наведнъж изключват възможността за нормална дискусия. Подобна позиция изразиха и от БСП, като добавиха, че много от предложените промени нямат място в закони, а трябва да бъдат на ниво наредби.

 

Възможността сестри и акушерки да разкриват

 

самостоятелни практики, която се предлага в Закона за лечебните заведения, срещна критики от страна на опозицията и известно притеснение в гилдията. Проф. Георги Михайлов заяви, че предложението е абсолютно непрофесионално с аргумента, че специалистите по здравни грижни не можели да изпълняват широкото понятие „манипулации" без работа с лекар в екип. „Как акушерките сами ще водят женските консултации", запита д-р Калин Поповски. От страна на БЛС идеята срещна известни резерви, но не и твърда съпротива. „Трябва да се мисли за нещо по средата между социалната и медицинска дейност", каза проф. Николай Габровски, зам.-председател на съсловната организация. Промените в Закона за трансплантациите на органи, тъкани и клетки, които засягат изключително важни теми като например да се разреши ли присаждането на матка и кръстосаното донорство в България, също бяха обект на дискусия.

 

Измененията предвиждат още да се разшири кръгът от роднини,

 

които могат да дадат съгласие човек в мозъчна смърт да бъде донор. Към настоящия момент съгласие или отказ за предоставяне на органите на починал родственик могат да изразят съпруг или родител; дете; брат или сестра. С промените се дава възможност воля за донорство да могат да посочат и други роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при осиновяване. Промените са по изключително важни теми и трябва да бъде поискано становището на трансплантолозите, каза проф. Михайлов. Председателят на ресорната комисия д-р Даниела Дариткова отговори, че позиция е поискана, но не е представена до момента. С 11 гласа „за, 5 въздържали се и нито един против поправките в Закона за лечебните заведения бяха прието на първо четене. Темата за доплащането, по която също има промени, не бе засегната. Промени в закона в ЗЗО гласят, че болниците нямат право да искат доплащане, за медицинска помощ, поета от здравната каса.

 

На практика и в момента законът забранява това.

 

Същевременно новите текстове гласят, че се допуска доплащане, ако пациентът изрично го поиска за по-добри битови условия, допълнително обслужване и др. На практика по този начин доплащането, което и в момента пациентите извършват за редица „екстри" по време на болничния им престой, се регламентира на законово ниво.

Идеята за създаване на национална аптечна карта, която да показва областите, общините и отделните населени места с недостиг на аптеки, залегнала в проекта за промени на Закона за лекарствата, също срещна известна съпротива. Целта е чрез нея да се определят и потребностите от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки. „Имаме ли нужда от национална аптечна карта", запита доц. Георги Йорданов от БСП и заяви, че тя може да бъде част от националната здравна карта. „Национална аптечна карта е поредната бухалка в начална форма и безплодна дейност. 500 човека ще обсъждат дали да се отвори аптека на дадено място, при положение, че

 

този анализ може да се извърши и от един човек

 

за няколко дни, използвайки наличните данни", каза от своя страна Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Новоизбраният председател на БФС Асена Стоименова постави въпроса за проблемите на аптеките предвид въвеждането на верификацията, е-системата за проследяване на недостига на лекарства и СУПТО, което към момента е с отложено действие. Тя поиска намаляване на глобите при неизрядност на аптеките относно тези нововъведения. В тази връзка зам. – министър Жени Начева отговори, че идеята не е да се налагат глоби, а да се спазват правила и че няма как да се върви към е-рецепта и е-здравеопазване, ако няма обмен на данни по електронен път. Тя бе категорична, че предложените промени са база за дискусия. Промените в закона за лекарствата бяха приети с 11 гласа „за", 6 въздържали се и нито един против.

 

Приеха правилата за избор на нов шеф на НЗОК

 

Депутатите одобриха правилата за избор на управител на НЗОК. Процедурата бе стартирана предвид с изтичащия мандат на сегашния управител д-р Дечо Дечев.

По закон номинациите се издигат само от парламентарно представените партии. След като правилата бъдат гласувани в пленарна зала, партиите трябва да представят своите предложения писмено в 5 дневен срок. Кандидатите подлежат на публично изслушване, а победителят се определя след гласуване в пленарната зала.

 


Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА)

Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА)

Министерски съвет ще избира болница на властта по предложение на здравния министър
НЗОК все още не плаща кислородните апарати

НЗОК все още не плаща кислородните апарати

Чака се Експертният съвет по белодробни болести да предостави критериите, по които ще се отпуска техниката
Пишат критерии за мозъчната стимулация

Пишат критерии за мозъчната стимулация

Двойно са скочили пациентите, които се нуждаят от апаратите, а те струват над 40 000 лв. за брой
Сменяме личния лекар до края на юни

Сменяме личния лекар до края на юни

Това може да стане и он лайн, не е необходимо да се информира настоящото джипи
В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020