Законотворчество

Приеха с критики промени в 8 закона

13-02-2020 19:32
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Приеха с критики промени в 8 законаСамостоятелните практики на сестрите и аптечната карта срещнаха най-много съпротива при гласуването на законовите поправки на първо четене от ресорната комисия
С критики бяха гласувани поправките в 8 закона от парламентарната здравна комисия на първо четене. Депутатите одобриха проектите за промени в Закона за лечебните заведения и този за лекарствата, които от своя страна препращат към изменения в още 6 закона. Предложението за самостоятелни практики на сестри и акушерки както и това за създаването на национална аптечна карта срещнаха най-много съпротива от страна на депутати и гилдията. Темата за доплащането, което на практика чрез предложените промени, се легализира, не беше засегната изобщо.
Гласуването на куп законови промени наведнъж, касаещи толкова различни области в системата срещна критика от страна на опозицията. Реално през два закона за лечебните заведения и лекарствата се предлагат промени и в Законите за здравното осигуряване, за трансплантациите, за кръвта, за приватизацията, за медицинските изделия и този за хората с увреждания. „Възразяваме срещу начина, по който се правят промени. Има ли закон, който да не е тук? Трябва да спрем този хаос", коментира д-р Нигяр Джефер, депутат от ДПС и добави, че толкова предложения за промени наведнъж изключват възможността за нормална дискусия. Подобна позиция изразиха и от БСП, като добавиха, че много от предложените промени нямат място в закони, а трябва да бъдат на ниво наредби.

 

Възможността сестри и акушерки да разкриват

 

самостоятелни практики, която се предлага в Закона за лечебните заведения, срещна критики от страна на опозицията и известно притеснение в гилдията. Проф. Георги Михайлов заяви, че предложението е абсолютно непрофесионално с аргумента, че специалистите по здравни грижни не можели да изпълняват широкото понятие „манипулации" без работа с лекар в екип. „Как акушерките сами ще водят женските консултации", запита д-р Калин Поповски. От страна на БЛС идеята срещна известни резерви, но не и твърда съпротива. „Трябва да се мисли за нещо по средата между социалната и медицинска дейност", каза проф. Николай Габровски, зам.-председател на съсловната организация. Промените в Закона за трансплантациите на органи, тъкани и клетки, които засягат изключително важни теми като например да се разреши ли присаждането на матка и кръстосаното донорство в България, също бяха обект на дискусия.

 

Измененията предвиждат още да се разшири кръгът от роднини,

 

които могат да дадат съгласие човек в мозъчна смърт да бъде донор. Към настоящия момент съгласие или отказ за предоставяне на органите на починал родственик могат да изразят съпруг или родител; дете; брат или сестра. С промените се дава възможност воля за донорство да могат да посочат и други роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при осиновяване. Промените са по изключително важни теми и трябва да бъде поискано становището на трансплантолозите, каза проф. Михайлов. Председателят на ресорната комисия д-р Даниела Дариткова отговори, че позиция е поискана, но не е представена до момента. С 11 гласа „за, 5 въздържали се и нито един против поправките в Закона за лечебните заведения бяха прието на първо четене. Темата за доплащането, по която също има промени, не бе засегната. Промени в закона в ЗЗО гласят, че болниците нямат право да искат доплащане, за медицинска помощ, поета от здравната каса.

 

На практика и в момента законът забранява това.

 

Същевременно новите текстове гласят, че се допуска доплащане, ако пациентът изрично го поиска за по-добри битови условия, допълнително обслужване и др. На практика по този начин доплащането, което и в момента пациентите извършват за редица „екстри" по време на болничния им престой, се регламентира на законово ниво.

Идеята за създаване на национална аптечна карта, която да показва областите, общините и отделните населени места с недостиг на аптеки, залегнала в проекта за промени на Закона за лекарствата, също срещна известна съпротива. Целта е чрез нея да се определят и потребностите от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки. „Имаме ли нужда от национална аптечна карта", запита доц. Георги Йорданов от БСП и заяви, че тя може да бъде част от националната здравна карта. „Национална аптечна карта е поредната бухалка в начална форма и безплодна дейност. 500 човека ще обсъждат дали да се отвори аптека на дадено място, при положение, че

 

този анализ може да се извърши и от един човек

 

за няколко дни, използвайки наличните данни", каза от своя страна Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Новоизбраният председател на БФС Асена Стоименова постави въпроса за проблемите на аптеките предвид въвеждането на верификацията, е-системата за проследяване на недостига на лекарства и СУПТО, което към момента е с отложено действие. Тя поиска намаляване на глобите при неизрядност на аптеките относно тези нововъведения. В тази връзка зам. – министър Жени Начева отговори, че идеята не е да се налагат глоби, а да се спазват правила и че няма как да се върви към е-рецепта и е-здравеопазване, ако няма обмен на данни по електронен път. Тя бе категорична, че предложените промени са база за дискусия. Промените в закона за лекарствата бяха приети с 11 гласа „за", 6 въздържали се и нито един против.

 

Приеха правилата за избор на нов шеф на НЗОК

 

Депутатите одобриха правилата за избор на управител на НЗОК. Процедурата бе стартирана предвид с изтичащия мандат на сегашния управител д-р Дечо Дечев.

По закон номинациите се издигат само от парламентарно представените партии. След като правилата бъдат гласувани в пленарна зала, партиите трябва да представят своите предложения писмено в 5 дневен срок. Кандидатите подлежат на публично изслушване, а победителят се определя след гласуване в пленарната зала.

 


Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Той обеща финансово преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството Covid-19
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
Утре изслушват проф. Петко Салчев

Утре изслушват проф. Петко Салчев

Комисията по здравеопазване ще има извънредно заседание, ден по-рано от първоначално обявеното
1 2 3 4 5 ... 214 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2020