мерки

Ефективни мерки срещу коронавируса у нас

13-02-2020 16:18
Те са съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, каза министър АнаниевЕфективни мерки срещу коронавируса у нас
Clinica.bg

press@clinica.bg
В България са въведени ефективни мерки срещу новия кронавирус. Те са съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, каза министър Ананиев на извънредното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС в Брюксел, Белгия. В срещата участие везха всички държави-членки, които бяха представени на ниво министър.

 

Повечето делегации отбелязаха,

Че постигнато високото ниво на координация в рамките на Европейския съюз. Изразено беше и общо задоволство от оптималното функциониране на Европейския механизъм за гражданска защита. „Избухването на епидемията от новия коронавирус е предизвикателство за здравните системи в световен мащаб. Подобни събития неизбежно провокират тревога. Същевременно те са демонстрация за ползите от изградените механизми за сътрудничество и координация в Европейския съюз" , каза здравният министър Кирил Ананиев в изказването си по време на Съвета.

Той допълни още, че

една от целите на днешния Съвет на здравните министри следва да бъде внасяне на успокоение сред гражданите на Европейския съюз. В изказването си Кирил Ананиев, посочи, че на национално ниво България е въвела ефективни мерки, които са съобразени с препоръките на СЗО и ЕЦПКЗ. „Създадена е междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, вкл. координация със службите за граничен контрол. Налице е координация и стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови лечебни заведения.

Въведена е система за задължителна

регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог", изтъкна още българският здравен министър. Делегациите обаче отбелязаха, че потенциален проблем е недостигът на лично предпазно облекло в Европейския съюз. Отделни държави изразиха надежда, че Европейската комисия чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите-членки при недостиг. Беше отправен апел за разработване на обща ваксина, финансирана с европейски средства, която би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип.

Общо беше мнението, че

бъдещата координация на здравните изискванията към контролно-пропускателните пунктове е много важна. Редица държави-членки отбелязаха, че е необходимо Китай и трети страни с уязвими здравни системи да бъдат подпомогнати.Междувременно в Ухан лекари работят в страх, заради липсата на защитна екипировка, съобщава АФП. Съобщава се за недостиг на маски и за многократно използвани гащеризони от медиците. "За да се правят икономии от цели гащеризони, колегите ги събличат само веднъж на всеки 4, 6, дори 8 часа.

През цялото това време колегите

не могат нито да ядат, нито да пият, нито да отидат до тоалетната", обяснява лекарка, която от страх предпочита да запази анонимност. В Ухан медиците си слагат и памперси за възрастни, за да издържат през дългите часове, в които полагат грижи за болните, признават от националната комисия по здравеопазване, съобщава БНР. За да работят лекарите и медицинските сестри в Ухан

имат нужда всекидневно от 59 900 гащеризона.Те обаче разполагат само 18 500, уточни заместник-кметът Ху Ябо. Същото важи и за маските номер 95, които защитават от вируса. От тях са необходими 119 000 дневно, но на разположение са едва 62 200.


Омикрон измести Делта

Омикрон измести Делта

Новият вариант е установен при 55.1% от последните анализирани проби от НЦЗПБ
38% от учениците се обучават онлайн

38% от учениците се обучават онлайн

И децата от 5 до 12 клас в Стара Загора минават на дистанционно обучение до края на седмицата, казват от МОН
Без промяна на сертификатите у нас

Без промяна на сертификатите у нас

Скъсените срокове на документите за ваксинация важат само при пътуване в ЕС, обясни доц. Ангел Кунчев
12 области в Етап 3 на пандемията

12 области в Етап 3 на пандемията

Средната заболеваемост в страната продължава да се покачва и вече е 1505.07 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
 11049 са новите случаи на КОВИД

11049 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 885 показват данните на Единния информационен портал
Заведенията няма да спазват вечерния час

Заведенията няма да спазват вечерния час

При проверки и глоби, са готови и на протест на жълтите павета, казват от бранша
Oнлайн обучение в още градове

Oнлайн обучение в още градове

До края на седмицата дистинационно ще учат големите ученици от Ямбол и Сливен и още осем общини, сред които и Пловдив
Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Те настовят да се регламентира и снабдяването с лекарства до дома на хронично болните, които са под карантина
В НС със зелен сертификат от днес

В НС със зелен сертификат от днес

Същото изискване влиза в сила и за сградите на образователното министерство
4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

Това показва картата на страната, която отчита заетостта на интензивните легла
1 2 3 4 5 ... 417 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ