мерки

Ефективни мерки срещу коронавируса у нас

13-02-2020 16:18
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ефективни мерки срещу коронавируса у насТе са съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, каза министър Ананиев
В България са въведени ефективни мерки срещу новия кронавирус. Те са съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, каза министър Ананиев на извънредното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС в Брюксел, Белгия. В срещата участие везха всички държави-членки, които бяха представени на ниво министър.

 

Повечето делегации отбелязаха,

Че постигнато високото ниво на координация в рамките на Европейския съюз. Изразено беше и общо задоволство от оптималното функциониране на Европейския механизъм за гражданска защита. „Избухването на епидемията от новия коронавирус е предизвикателство за здравните системи в световен мащаб. Подобни събития неизбежно провокират тревога. Същевременно те са демонстрация за ползите от изградените механизми за сътрудничество и координация в Европейския съюз" , каза здравният министър Кирил Ананиев в изказването си по време на Съвета.

Той допълни още, че

една от целите на днешния Съвет на здравните министри следва да бъде внасяне на успокоение сред гражданите на Европейския съюз. В изказването си Кирил Ананиев, посочи, че на национално ниво България е въвела ефективни мерки, които са съобразени с препоръките на СЗО и ЕЦПКЗ. „Създадена е междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, вкл. координация със службите за граничен контрол. Налице е координация и стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови лечебни заведения.

Въведена е система за задължителна

регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог", изтъкна още българският здравен министър. Делегациите обаче отбелязаха, че потенциален проблем е недостигът на лично предпазно облекло в Европейския съюз. Отделни държави изразиха надежда, че Европейската комисия чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите-членки при недостиг. Беше отправен апел за разработване на обща ваксина, финансирана с европейски средства, която би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип.

Общо беше мнението, че

бъдещата координация на здравните изискванията към контролно-пропускателните пунктове е много важна. Редица държави-членки отбелязаха, че е необходимо Китай и трети страни с уязвими здравни системи да бъдат подпомогнати.Междувременно в Ухан лекари работят в страх, заради липсата на защитна екипировка, съобщава АФП. Съобщава се за недостиг на маски и за многократно използвани гащеризони от медиците. "За да се правят икономии от цели гащеризони, колегите ги събличат само веднъж на всеки 4, 6, дори 8 часа.

През цялото това време колегите

не могат нито да ядат, нито да пият, нито да отидат до тоалетната", обяснява лекарка, която от страх предпочита да запази анонимност. В Ухан медиците си слагат и памперси за възрастни, за да издържат през дългите часове, в които полагат грижи за болните, признават от националната комисия по здравеопазване, съобщава БНР. За да работят лекарите и медицинските сестри в Ухан

имат нужда всекидневно от 59 900 гащеризона.Те обаче разполагат само 18 500, уточни заместник-кметът Ху Ябо. Същото важи и за маските номер 95, които защитават от вируса. От тях са необходими 119 000 дневно, но на разположение са едва 62 200.Гърция обмисля задължителни маски

Гърция обмисля задължителни маски

Русия подновява полетите за чужбина, но още няма чартъри за нашето Черноморие
 234 нови с КОВИД  за денонощие

234 нови с КОВИД за денонощие

7 човека изгубиха битката с болестта
Страхът ще управлява още 10 години

Страхът ще управлява още 10 години

Двойният стандарт изкара хората на улицата, здравният министър допринесе за това с нескопосаните си заповеди, каза психиатърът д-р Веселин Герев
Белодробното в Ловеч под карантина

Белодробното в Ловеч под карантина

Причината е заразен пациент с коронавирус, съобщиха от РЗИ
Протестирайте, но с маски

Протестирайте, но с маски

Носенето им не е за да не ви чуят, а за да ви предпази от болестта, казват спешните медици
Татяна Лолова спаси припаднала на улицата

Татяна Лолова спаси припаднала на улицата

Шофьори подминават, страх ги е от коронавируса
Недостигът на кадри е все по-страшен

Недостигът на кадри е все по-страшен

Присъединяваме се към апела на лекарите за необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки, казаха от БАПЗГ
Подписват анекса до петък

Подписват анекса до петък

От 1 октомври електронно ще се отчитат 10% от специалистите в извънболничната помощ

Лабораториите на ръба от наплив за PCR

Лабораториите на ръба от наплив за PCR

Заради искането на Гърция за тестове за коронавирус опашките са двойни
Как Европа се учи да живее с коронавируса

Как Европа се учи да живее с коронавируса

Разхлабването на мерките води до ръст на новите случаи, Балканите, уви, са горещата точка
1 2 3 4 5 ... 104 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020