Ендокринология

Хипотиреоидизмът се крие зад менопаузата

17-11-2016 08:00
Около 5% от жените получават заболяването по време на бременността, казва д-р Александър ШинковХипотиреоидизмът се крие зад менопаузата
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Продължават безплатните прегледи, които са част от Националната информационна и скринингова кампания, посветена на заболяванията на щитовидната жлеза. Инициативата е на Националната пациентска организация (НПО) и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза. Кои са най-честите разстройства на функцията на щитовидната жлеза и как да ги лекуваме, коментира д-р Александър Шинков, специалист по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев"- София.
Функцията на една щитовидна жлеза е да произвежда хормоните тироксин, калцитонин и трийодтиронин, които регулират нервната система, метаболизма, растежа и развитието. Хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм са най-често срещаните отклонения във функционирането на щитовидната жлеза. При първото се произвеждат по-малко количество хормони. Заболяването засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже, като дамите в менупауза са най-уязвими.
ВИЗИТКА


Д-р Александър Димитров Шинков е специалист по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев" в София. Има над 60 публикации в български и международни списания и над 100 участия в конгреси в страната и чужбина.

Данните показват още, че около 5% от жените получават хипотиреоидизъм по време на бременността, докато 7% от младите майки се разболяват през първата година след раждането. Ако проблемът се открие по време на бременност, то това може да причини спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода, както и високо кръвно налягане за майката. Нелекуваният хипотиреоидизъм (хипофункцията на щитовидната жлеза) в периода на бременността може да причини нарушения в умственото и физическото развитие на детето, както и неговите социални и когнитивни умения по-късно. „Най-честата причина за хипофункцията на щитовидната жлеза в България, останалите европейски страни и Северна Америка е тиреоидитът на Хашимото. Други възможни причини са операция с отстраняване на част или цялата щитовидна жлеза, лечение с радиоактивен йод, някои възпалителни заболявания, лечение с медикаменти като литиеви соли и кордарон", обяснява д-р Шинков.

Суха и лющеща се кожа, зиморничавост, забавяне на пулса и мисленето, сънливост, лесна уморяемост, запек, поява на отоци, леко наддаване на тегло. Това основните симптоми, които имат хората, болни от хипотиреоидизъм. „При леките форми на заболяването, които са и преобладаващи, може да има различно съчетание от споменатите прояви или да няма никакви", добавя ендокринологът.

Повишен риск от хипотиреоидизъм има при хора с преживяна операция на щитовидната жлеза, фамилност за тиреоидит на Хашимото и хипотиреоидизъм, облъчване на шията по повод на злокачествени заболявания в детска възраст, лекувани за Базедова болест, посочва д-р Шинков.

Проявленията на хипотиреоидизъм трябва да бъдат лекувани, защото те застрашават живота. Терапията представлява прием на тиреоидни хормони. Предписаните медикаменти съдържат синтетично произведен тирeоиден хормон, който е напълно идентичен химически, с този който се произвежда от щитовидната жлеза на човека. Дозировката зависи от количеството, необходимо за нормализиране на стойностите на TSH. Има случаи, в които болният се налага да взима хормони цял живот. „Лечението на хипотиреоидизма е заместително- приема се през устата недостигащия хормон в доза, която да осигурява липса на симптоми и нормално ниво на хормоните", обяснява ендокринологът.

Хиперфункцията (хипертиреоидизъм) е другото по-често нарушение на щитовидната жлеза, при което се получава повишено производство на хормони. Базедовата болест, хиперфункциониращи възли (някои форми на възлеста гуша), са най-честите причини за появата на заболяването, споделя д-р Шинков. И обяснява, че преходно увеличение на хормоните също може да се наблюдава при някои възпалителни заболявания на щитовидната жлеза и други състояния.

Ускорен пулс, напрегнатост, раздразнителност и емоционална нестабилност, нарушен сън, засилено изпотяване и непоносимост към топлина, лесна уморяемост, редукция на тегло при засилен апетит, треперене, са основните симптоми, които могат да ни насочат към хипертиреоидизъм. „Заболяването е по-често при жените в млада и средна възраст, при пушачи, при възрастни с възлести гуши, при хора с фамилност за подобни заболявания", уточнява ендокринологът.

Лечението на хипертиреоидизма става по три възможни начини – медикаментозно, с препарати, наречени тиреостатици, хирургическо – отстраняване на цялата или значителна част от жлезата и лечение с радиоактивен йод, обяснява още д-р Шинков.

Профилактичните прегледи при хора с проблеми на щитовидната жлеза са много важни, смята д-р Шинков. Затова е хубаво пациентите по-често да си правят изследвания, които да покажат промените във функцията на жлезата. Понякога хипофункция съвпада с времето на поява на преклимакса при жената. Счита се, че жените след 35-годишна възраст трябва да започнат с профилактичните прегледи, като състоянието на жлезата трябва да се проследява поне веднъж на 5 години, ако пациентът няма установени проблеми. Еднокринолозите съветват хората от по-рисоковите групи или вече налични оплаквания да се консултират по-често.

 

Mитове за болестите на щитовидната жлеза:

 

1. Боледуват само жени

Честотата е по-голяма при жените, но има и мъже с нарушения на функцията. Една на всеки 8 жени ще развие болест на щитовидната жлеза през своя живот, а при жените над 60 години - една на 4-5. Диагнозата при мъжете обаче се открива по-трудно.

 

2. Хипотиреоидизъмът е заболяване на възрастните

Твърдението не е вярно, защото то може да се срещне и при новородените. В тази връзка в България се прави така наречения скрининг, при който се изследват хормоните на всяко новородено.


3. При възел на щитовидната жлеза се налага операция

Възлите на щитовидната жлеза се срещат често, особено при жените. Това обаче не значи на 100%, че трябва да бъдат оперирани. Това преценя специалистът-ендокринолог.


Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
1 2 3 4 5 ... 48 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ