Ендокринология

Хипотиреоидизмът се крие зад менопаузата

17-11-2016 08:00
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Хипотиреоидизмът се крие зад менопаузатаОколо 5% от жените получават заболяването по време на бременността, казва д-р Александър Шинков
Продължават безплатните прегледи, които са част от Националната информационна и скринингова кампания, посветена на заболяванията на щитовидната жлеза. Инициативата е на Националната пациентска организация (НПО) и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза. Кои са най-честите разстройства на функцията на щитовидната жлеза и как да ги лекуваме, коментира д-р Александър Шинков, специалист по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев"- София.
Функцията на една щитовидна жлеза е да произвежда хормоните тироксин, калцитонин и трийодтиронин, които регулират нервната система, метаболизма, растежа и развитието. Хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм са най-често срещаните отклонения във функционирането на щитовидната жлеза. При първото се произвеждат по-малко количество хормони. Заболяването засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже, като дамите в менупауза са най-уязвими.
ВИЗИТКА


Д-р Александър Димитров Шинков е специалист по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев" в София. Има над 60 публикации в български и международни списания и над 100 участия в конгреси в страната и чужбина.

Данните показват още, че около 5% от жените получават хипотиреоидизъм по време на бременността, докато 7% от младите майки се разболяват през първата година след раждането. Ако проблемът се открие по време на бременност, то това може да причини спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода, както и високо кръвно налягане за майката. Нелекуваният хипотиреоидизъм (хипофункцията на щитовидната жлеза) в периода на бременността може да причини нарушения в умственото и физическото развитие на детето, както и неговите социални и когнитивни умения по-късно. „Най-честата причина за хипофункцията на щитовидната жлеза в България, останалите европейски страни и Северна Америка е тиреоидитът на Хашимото. Други възможни причини са операция с отстраняване на част или цялата щитовидна жлеза, лечение с радиоактивен йод, някои възпалителни заболявания, лечение с медикаменти като литиеви соли и кордарон", обяснява д-р Шинков.

Суха и лющеща се кожа, зиморничавост, забавяне на пулса и мисленето, сънливост, лесна уморяемост, запек, поява на отоци, леко наддаване на тегло. Това основните симптоми, които имат хората, болни от хипотиреоидизъм. „При леките форми на заболяването, които са и преобладаващи, може да има различно съчетание от споменатите прояви или да няма никакви", добавя ендокринологът.

Повишен риск от хипотиреоидизъм има при хора с преживяна операция на щитовидната жлеза, фамилност за тиреоидит на Хашимото и хипотиреоидизъм, облъчване на шията по повод на злокачествени заболявания в детска възраст, лекувани за Базедова болест, посочва д-р Шинков.

Проявленията на хипотиреоидизъм трябва да бъдат лекувани, защото те застрашават живота. Терапията представлява прием на тиреоидни хормони. Предписаните медикаменти съдържат синтетично произведен тирeоиден хормон, който е напълно идентичен химически, с този който се произвежда от щитовидната жлеза на човека. Дозировката зависи от количеството, необходимо за нормализиране на стойностите на TSH. Има случаи, в които болният се налага да взима хормони цял живот. „Лечението на хипотиреоидизма е заместително- приема се през устата недостигащия хормон в доза, която да осигурява липса на симптоми и нормално ниво на хормоните", обяснява ендокринологът.

Хиперфункцията (хипертиреоидизъм) е другото по-често нарушение на щитовидната жлеза, при което се получава повишено производство на хормони. Базедовата болест, хиперфункциониращи възли (някои форми на възлеста гуша), са най-честите причини за появата на заболяването, споделя д-р Шинков. И обяснява, че преходно увеличение на хормоните също може да се наблюдава при някои възпалителни заболявания на щитовидната жлеза и други състояния.

Ускорен пулс, напрегнатост, раздразнителност и емоционална нестабилност, нарушен сън, засилено изпотяване и непоносимост към топлина, лесна уморяемост, редукция на тегло при засилен апетит, треперене, са основните симптоми, които могат да ни насочат към хипертиреоидизъм. „Заболяването е по-често при жените в млада и средна възраст, при пушачи, при възрастни с възлести гуши, при хора с фамилност за подобни заболявания", уточнява ендокринологът.

Лечението на хипертиреоидизма става по три възможни начини – медикаментозно, с препарати, наречени тиреостатици, хирургическо – отстраняване на цялата или значителна част от жлезата и лечение с радиоактивен йод, обяснява още д-р Шинков.

Профилактичните прегледи при хора с проблеми на щитовидната жлеза са много важни, смята д-р Шинков. Затова е хубаво пациентите по-често да си правят изследвания, които да покажат промените във функцията на жлезата. Понякога хипофункция съвпада с времето на поява на преклимакса при жената. Счита се, че жените след 35-годишна възраст трябва да започнат с профилактичните прегледи, като състоянието на жлезата трябва да се проследява поне веднъж на 5 години, ако пациентът няма установени проблеми. Еднокринолозите съветват хората от по-рисоковите групи или вече налични оплаквания да се консултират по-често.

 

Mитове за болестите на щитовидната жлеза:

 

1. Боледуват само жени

Честотата е по-голяма при жените, но има и мъже с нарушения на функцията. Една на всеки 8 жени ще развие болест на щитовидната жлеза през своя живот, а при жените над 60 години - една на 4-5. Диагнозата при мъжете обаче се открива по-трудно.

 

2. Хипотиреоидизъмът е заболяване на възрастните

Твърдението не е вярно, защото то може да се срещне и при новородените. В тази връзка в България се прави така наречения скрининг, при който се изследват хормоните на всяко новородено.


3. При възел на щитовидната жлеза се налага операция

Възлите на щитовидната жлеза се срещат често, особено при жените. Това обаче не значи на 100%, че трябва да бъдат оперирани. Това преценя специалистът-ендокринолог.Татусите с над 70 нежелани реакции

Татусите с над 70 нежелани реакции

Има дори случаи на рак, казва дерматологът д-р Емил Бърдаров
Все повече деца са с автоимунни заболявания

Все повече деца са с автоимунни заболявания

Силиконовите импланти биха могли да предизвикат състояния подобни на склеродермия, предупреждава специалистът
Пациентите с аритмии все по-млади

Пациентите с аритмии все по-млади

Трябва да се създаде обзервационен регистър на хората с висок риск от внезапна сърдечна смърт, казва д-р Милко Стоянов от НКБ
3900 с диагноза лупус у нас

3900 с диагноза лупус у нас

Трудно намираме основни медикаменти за терапия, казаха пациенти с ревматологични заболявания
Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди

Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди

30 хирурзи от страната се включиха в еднодневния курс по тазобедрено ендопротезиране
Над половин милион деца в света са с диабет

Над половин милион деца в света са с диабет

Увеличават се случаите на деца, които страдат от диабет, алармират специалистите. Какви са причините за това, попитахме д-р Галина Кисьова - един от утвърдените педиатри в Детско отделение на Болница „Тракия".
Хипертонията уврежда сърцето, мозъка и бъбреците

Хипертонията уврежда сърцето, мозъка и бъбреците

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Какви са причините за появата на високото кръвно, попитахме кардиолога д-р Ленко Михов от Болница „Тракия".
Скрининг и обучение за диабет

Скрининг и обучение за диабет

Инициативата е част от „Първия национален фестивал на пешеходеца". Целта е да се популяризира здравословния и активен начин на живот.
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Над 50% от българите с разширени вени

Над 50% от българите с разширени вени

Започват безплатни прегледи в 8 града в седмицата между 10-ти и 14-ти юни
1 2 3 4 5 ... 32 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019