законотворчество

Националната аптечна карта изостри страстите

13-02-2020 13:45
Clinica.bg

press@clinica.bg
Националната аптечна карта изостри страститеПомощник- фармацевтите притеснени за контрола при продаването на лекарства
Националната аптечна карта изостри страстите в сектора. Това става ясно от становища на Асоциацията на собствениците на аптеки и от БФС които са изложени под проекта за Изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицини, който ще се гледа днес на първо четене в парламентарната здравна комисия. Помощник- фармацевтите пък са ритеснени за контрола при продаването на лекарства.
Българска асоциация на помощник фармацевтите настоява в проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицини, да се внесат корекции на текста касаещ работата им, когато тя се извършва на втори адрес на аптеката. Това, което искат е да бъде отразена квалификационната им характеристика за специалността, според която, помощник-фармацевтът работи под методолигичното ръководство на магистър –фармацевт в аптека при отпускане на лекарствени средства по лекарско предписание и самостоятелно в аптеки и дрогерии при отпускане на лекарства без лекарско предписание. В проекто документа е разписано, че "няма да се изисква на втория/следващия адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по 4 часа", кой ще натоварен с контрола дали текстовете се спазват вълнува помощник- фармацевтите.

 

Според Асоциацията на собствениците

на аптеки картата ще доведе до редица ограничения. Определят я „ като способ за ограничаване на конституционно установения принцип за свободна стопанска инициатива". Изтъкват още, че ще бъде използвана за преграждане възможността на стопанските субекти за разкриване на нови аптеки в икономически развитите населени места на страната. Освен това посочват, че е възможно свързаната с Националната аптечна карта регулация да бъде използвана, за да постави дадени стопански субекти в привилегировано положение пред други.

Друго несъвършенство на картата

отчетоха от БФС. Те констатираха липса на гаранции за нейното функцииониране. „Когато въз основа на Национална аптечна карта се установи недостиг от аптеки и дейности, които те извършват, е предвидено да се прилагат мерки за стимулиране на осигуряването на лекарствени продукти като в такива населена места ще могат да осъществяват дейност на втори или следващ адрес аптеки, получили разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти".

И тук идва голямото притеснение

на помощник- фармацевтите относно работното време, което според новите текстове е заложено само като минимално такова, за аптека на втори или следващ адрес. От Асоциацията изразяват подкрепата си за това, че БАПФ е включена в състава на Експертния съвет по търговия на дребно и в състава на комисиите, които ще съставят Националната аптечна карта и Областните аптечни карти. От БФС предлагат Националната аптечна карта да е задължителна при откриване на всички аптеки, а не само при откриване на аптеки на втори или трети адрес и в населени места без аптека. „В БФС постоянно постъпват писма и жалби от пациенти от различни населени места и пациентски организации, че включително в големи и областни населени места няма достъп до определени видове фармацевтични услуги или достъпът не е равномерен", посочват от Фармацевтичния съюз.

КНСБ подкрепят промените в Закона за лекарствата,

като изтъкват ролята на Националната аптечна карта. Според синдиката тя ще доведе до оптимален достъп на населението до лекарствени продукти. От КРИБ разкритикуваха текстовете свързани със забраната за интеграция между търговец на едро и търговец на дребно на лекарствени продукти. „Въвеждането на изричен текст относно невъзможността за притежание на едно и също лице на лиценз за търговия на едро и дребно не променя настоящото регулаторна мярка", изтъкнаха от конфедерацията. Освен това заявиха, че смятат за икономически несъобразно и в ущърб на обществения интерес продължаващата политика за натиск вържу маржовете на търговците на дребно.

Всички становища по законопроекта може да видите ТУКФармацевтичният съюз с апел към властта

Фармацевтичният съюз с апел към властта

Те настояват да бъде снето обвинението от проф. Асена Стоименова
АбВи придоби окончателно Алерган

АбВи придоби окончателно Алерган

Томас К. Фрейман, бивш изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор на Абът се присъединява към борда на компанията
ЕМА препоръча спиране на лекарствата с ранитидин

ЕМА препоръча спиране на лекарствата с ранитидин

Очаква се финалното решение на Европейската комисия по въпроса, съобщиха от Агенцията
Международната подкрепа за проф. Асена Стоименова

Международната подкрепа за проф. Асена Стоименова

Федерацията на фармацевтите по света изпрати официално писмо до БФС
Увеличават БЦЖ ваксините

Увеличават БЦЖ ваксините

Премиерът Бойко Борисов обеща финансова подкрепа по три проекта на Бул Био
Системата за лекарства още цикли

Системата за лекарства още цикли

През май се очаква участниците по веригата да се регистрират и да започнат да подават данни
Генезисът на пандемичните ереси

Генезисът на пандемичните ереси

Или когато абсолютната власт се сблъска със силата на инакомислещата личност

Обвинението на Прокуратурата е несъстоятелно

Обвинението на Прокуратурата е несъстоятелно

Проф. Асена Стоименова не предава неверни данни нито изпраща заблуждаващи знаци за евентуалната липса на лекарства, казват от АСА
Липсите на лекарства са се увеличили

Липсите на лекарства са се увеличили

Над 95% от запитаните са срещнали затруднения в практиката си през 2019 г., показва проучването на Европейската асоциация на болничните фармацевтите

Рокади в лекарствената комисия

Рокади в лекарствената комисия

Представителите на здравното министерство, ИАЛ и Лекарския съюз са сменени, съобщиха от МС
1 2 3 4 5 ... 65 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020