Пулмология

Мъглата обостря ХОББ

16-11-2016 13:21
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Мъглата обостря ХОБББолестта често се крие зад „тютюнджийската кашлица“, казва д-р София Ангелова
На 16 ноември отбелязваме Световния ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест. Всяка година от заболяването умират близо 300 000 души само в Европа. Защо зимата влошава състоянието на хората с дихателни проблеми и кои са съвременните начини за лечение на ХОББ, коментира д-р София Ангелова.
Няма точна статистика за броя на болните от Хронична обструктивна белодробна болест в България. Пулмолозите твърдят, че те са над 500 хиляди, а данните на НЗОК показват, че хората у нас, които се лекуват от този проблем и използват инхалаторно лечение са около 76 000. „Това е един много сериозен проблем за нашето общество и специално за нас пулмолозите, тъй като има много пациенти, които не са диагностицирани с ХОББ. Активните пушачи в България са около 47% от населението, от друга страна пасивните също не са малко. Оказва се, че много от тях имат сериозен проблем, скрит зад така наречената тютюнджийска кашлица и не търсят лекарска помощ. Именно те са недиагностицираните пациенти, които откриваме случайно по повод остра инфекция, която се оказва поредна екзацербация (усложнение)", обяснява д-р Ангелова. При нея често идват пациенти, които са насочените от личните си лекари по повод остри инфекции. Тя провежда основно лечение за острия възпалителен процес, но като изследва функцията на дишането, се оказва, че пациентът има Хроничната обструктивна белодробна болест.
                 ВИЗИТКАД-р София Ангелова е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и иглотерапия и лазерпунктура. Завършила е медицина през 1982 г. с Хипократов медал. От 1991 г. е специалност по вътрешни болести, а от 1995-а по белодробни болести.

Практикува акупунктура и лазерпунктура от 1999 г. Дълги години работи в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести "Св. София". Ръководи кабинет за борба с тютюнопушенето и лечение на последиците от него. Член е на Дружеството по белодробни болести, на Европейското респираторно дружество и на Дружеството по нетрадиционна китайска медицина.

Счита се, че 75% от болните с ХОББ не знаят, че имат това заболяване. Хроничната обструктивна белодробна болест има периоди на влошаване и периоди на подобрение. Тя се характеризира със запушване на дихателните пътища от гъст, жилав секрет, оток на лигавицата и бронхоспазъм. Тези промени са в резултат на хроничен възпалителен процес, който се развива под въздействие на токсични фактори. Сред тях най-силно влияние оказва тютюневият дим, токсичните газове от автомобилите, фините прахови частици при използване на твърдо гориво, редица професионални фактори, казва д-р Ангелова.

Основните симптоми, които насочват клинициста към ХОББ са хронична кашлица или кашлица и храчки в три месеца на две последователни години, задух, стягане и свирене в гърдите, лесна умора и при минимални физически усилия. Важно е с тези оплаквания пациентите да потърсят помощта на специалист по белодробни болести, за да се започне навременно лечение. Но много често пациентите кашлят с месеци и не обръщат внимание на това. Едва, когато обаче започнат да дишат по-тежко, решават да посетят лекарския кабинет. „При тези пациенти, при които е водещ емфиземът, основното оплакване е прогресиращият задух", посочва д-р Ангелова. И съветва всички, особено пушачи или такива, които живеят и работят с пушачи,хора, които са близо до магистрали и други пътни артерии, задължително да търсят помощта на белодробен специалист при кашлица, храчки и задух. „Важно е да се започне навреме лечение, чрез което да се дилатират бронхите, за да се спрат влошаванията, защото колкото по-чести са екзацербациите, толкова повече се увеличава риска от смъртност при пациенти с ХОББ", твърди специалистът.

Българските пулмолози използват препоръките на Глобалната инициатива за лечение и профилактика на ХОББ. Бронходиалтаторното инхалаторно лечение е основно за справяне със заболяването. При него се използват медикаменти, които спомагат за разширяване на бронхите. Добрата вентилация на белите дробове не позволява да се развиват бактериите, защото те не обичат кислородната среда. „Затова ние съветваме пациентите освен основното инхалаторно лечение да правят и дихателна гимнастика. Днес разполагаме с устройства, които съдържат два бронходилататора, чрез кито се подобрява качеството на живот на пациентите с ХОББ. посочва д-р Ангелова. Инхалаторните кортикостероиди също се ползват често при пациентите, особено при тези, които са в по-тежка форма.
„Това са хора, които боледуват често, които правят чести екзарцербации - две и повече в годината", уточнява пулмологът. Има и допълнителни медикаменти, които засилват и помагат за дилатацията. Те се прилагат при тежките случаи. Почти 100% от медикаментите за лечение са реимбурсирани от НЗОК.

Страдащите от Хронична обструктивна белодробна болест трябва да бъдат добре информирани за това как да използват инхалаторите, за да извършват по правилен начин своето лечение. „Ако той не използва правилно устройството, не извършва добре инхалаторната техника, медикаментът остава в гърлото, той не достига до малките дихателни пътища и не се получава необходимия резултат. Затова всеки от нас пулмолозите отделя от своето време поне 15 мин., в които пациента да бъде запознат с техниката на инхалиране", казва д-р Ангелова. Тези, които се придържат към терапията и приемат редовно своите медикаменти, спират да боледуват и подобряват дихателната си функция. При тях се налага само да посещават профилактичните прегледи два пъти в годината. Има и такива, които спират да се лекуват, когато се почувстват по-добре. След това обаче бързо влошават своето състояние.
„Така, както те използват и пият хапчетата за другите болести, защото много голяма част от хората с ХОББ имат диабет, сърдечни проблеми и други, така трябва да приемат и инхалатора редовно, за да подобряват функцията своя бял дроб. При влошаване на състоянието, ако не приемат редовното инхалаторно лечение, трябва да се правят или кортикостероидите венозно или под формата на хапчета, което е по-вредно за пациентите, отколкото ихналаторното лечение", категоричен е пулмологът.

Зимата е един от сезоните, в които хората с ХОББ имат най-много проблеми и се влошават. При падането на мъглите се увеличава и процентът на хоспитализираните в болница. Твърдото гориво, което се използва в малките градчета, увеличава замърсяването на въздуха, „Пациентите, доколкото е възможно, трябва да ограничават излизанията, особено във времето на гъстата мъгла. Ако пък се налага да са навън, задължително да слагат шалове, с които да предпазват дихателните пътища от инхалиране на студен въздух. Това е периодът, в който съветваме да се приемат антиоксиданти, плодове, зеленчуци или допълнително витамини А, Е и C", съветва още д-р Ангелова.Спасиха сърцето на 100 годишен пациент

Спасиха сърцето на 100 годишен пациент

Лекарите на УМБАЛ „Св. Екатерина" му поставиха пейсмейкър
Увеличават се усложненията от ужилвания

Увеличават се усложненията от ужилвания

Апелирам да не се ядат диворастящи гъби, лечението е трудно, скъпо, а изходът може да е фатален, казва доц. Маргарита Гешева
Мануалната терапия  помага при болки в гърба

Мануалната терапия помага при болки в гърба

Рехабилитаторът Стела Тошева от Болница „Тракия" намества почти всички стави на тялото
Промените във времето удрят в ушите

Промените във времето удрят в ушите

Болните идват при нас с нетипични болки в главата, шията, но без явен възпалителен процес, което означава, че симптомите са невралгични, разказа д-р Асен Асенов от „УМБАЛ-Пловдив"
Успешни терапии и за по-възрастните с Паркинсон

Успешни терапии и за по-възрастните с Паркинсон

Болестта на Паркинсон е хронично, прогресивно, невродегенеративно заболяване. То бе тема в рамките на XVIII Национален конгрес по неврология, който се проведе май тази година. Какво е лечението на късна болест на Паркинсон, попитахме проф. Рей Чаудури, който изнесе презентация по време на събитието.
Тракия налага

Тракия налага "златни стандарти"

Инвазивната гастроентерология е една от най-динамично развиващите се области от медицината в Болница „Тракия" - Стара Загора. За дейността на отделението по Гастроентерология разказва д-р Иван Сираков.
3 фокуса за национална програма за диабет

3 фокуса за национална програма за диабет

Необходимо е по-целенасочено осведомяване за превенцията сред хората в риск, казва проф. Сабина Захариева
Увеличава се животът на диабетиците

Увеличава се животът на диабетиците

Новите терапии пестят до 510 хил. лв. годишно на НЗОК, казва проф. Генка Петрова

Върнаха движенията на жена с пареза

Върнаха движенията на жена с пареза

Неврохирурзите от УМБАЛ Бургас удължават живота на пациенти с онкологично заболяване
Хирурзи в Пловдив отстраниха два огромни тумора

Хирурзи в Пловдив отстраниха два огромни тумора

Тежките операции са на мъж с образувание на цяла гръдната стена и жена с карцином, обхванал цялата гърда
1 2 3 4 5 ... 35 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019