региони

Търсят решения за общинското здравеопазване

10-02-2020 12:03
Clinica.bg

press@clinica.bg
Търсят решения за общинското здравеопазванеКръглата маса в Севлиево беше организирана от д-р Даниела Дариткова
Севлиево. Форумът на тема „Общинското здравеопазване – минало, настояще и бъдеще" се проведе под патронажа на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Поводът е 140-годишнината на най-старото лечебно заведение в града МБАЛ „Д-р Стойчо Христов". Участниците поискаха да се изготви поне 10-годишен план за лечебните заведения и за осигуряването на кадри, тъй като това се оказа най-сериозният проблем.
„Смело мога да заявя, че въпреки трудните икономически и политически условия през годините, общинската болница в Севлиево е конкурента на пазара и предлага адекватни услуги", обърна се към присъстващите в залата кмета на Севлиево д-р Иван Иванов при откриването на дискусията. Той припомни, че с решение на Общинския съвет за отпускане на заем, през 2013 година болницата в града е спасена от фалит, а условията на труд на медицинския персонал – значително подобрени.
„Продължаваме с тaзи дейност
и ежегодно общината отделя от бюджета си по около 160 хил. лв. и нашата болница е единствената в България, в която пациентите не доплащат нищо", каза още кметът и допълни, че лечебното заведение изпълнява социална функция като показва как местната власт, заедно с работещите в болницата и бизнеса, правят възможно функционирането й на пълни обороти. „Надявам се, че след като успяхме да ремонтираме отделенията и да подобрим състоянието на легловата база, в следващите години ще успеем да подобрим и апаратурата с по-съвременна и, разбира се, да привличаме добри специалисти, които да са в полза на нашите граждани", продължи той.

 

„Нивото на болничната грижа

 

в Община Севлиево и това, което виждам като предлагане на съвременни медицински услуги, наистина заслужава адмирации, защото осъзнавам колко трудно се справят общинските болници на фона на една конкурента среда, каквато е тази на болничното здравеопазване", заяви д-р Дариткова. Тя подчерта, че „сигурността на гражданите се дава именно от близкото разположение на едно работещо лечебно заведение". Д-р Дариткова беше категорична, че за да функционира успешно една общинска болница, от изключителна важност е управлението на болницата, общинското ръководство, общинският съвет и общинският кмет да работят заедно в подкрепа на лечебното заведение. „Виждам, че тук се случва именно това и мога да дам тази болница за пример, а добрите примери трябва да бъдат популяризирани, за да имат стимул другите да се стремят към добър модел на управление", каза още тя.

Директорът на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов" д-р Пламен Цеков разказа интересната история на най-старото лечебно заведение в Севлиево от създаването му до наши дни. То носи името на д-р Стойчо Христов, който се завръща в Севлиево през 1870 г., след като завършва медицина в Букурещ. Тогава той е назначен от турските власти за градски лекар, но освен с медицина, се е занимавал и с революционна дейност. Емигрира в Румъния пет години по-късно, но болницата продължава да носи неговото име и до днес.

 

Своята 140-годишнина болницата

 

посреща с ремонтирани и изцяло обновени отделения (хирургично, терапевтично и детско), болнична аптека и част от операционните зали. Извършени са частични ремонти в инфекциозно и акушеро-гинекологично отделения, а през 2016 г. е разкрита и Хемодиализа.

„Това нямаше да е възможно без съдействието на общината, бизнеса и гражданите на Севлиево", подчерта д-р Цеков. Усилията на персонала на болницата са насочени към подобряване на здравните услуги.

По време на дискусията участниците коментираха медицинските стандарти, финансирането, нормативната уредба, проблемът с кадрите в болниците, медицинските грешки и други належащи проблеми в сектора.

Д-р Радко Велков от Сдружението на общинските болници беше категоричен, че на няколко основни проблема трябва да бъде намерено решение в най-кратки срокове. „Първо трябва да бъде определено демографското развитие и да бъде решен социалният проблем с обезлюдяването в малките общини, където хората също имат нужда от медицинска помощ. На второ място трябва да намерим отговор на въпроса от къде да вземем добре подготвени кадри, които да бъдат стимулирани да се връщат в по-малките общини. И трето – Народното събрание взе редица решения за това какво да се направи за общинското здравеопазване, но все още има неясноти, които тепърва заедно ще трябва да изчистим", каза той и припомни, че през 2005 г. Сдружението на общинските болници е създадено именно, за да насочи вниманието към проблемите на тези болници.

 

Дебатът в залата се концентрира

 

около клиничните пътеки, които са в основата на финансовия поток на общинските болници. Д-р Цеков апелира за приоритизиране в системата, за да се нормализират разходите и да се избегнат дефицитите в резултат на текущия лечебен процес. „Съвършенството е недостижимо в рамките на един човешки живот, но ние трябва да се стремим към него, защото от това зависи животът на хората", заяви той.

Своето мнение в рамките на дискусията изказа и д-р Красимира Ковачка – директор на болницата в град Самоков, която подчерта, че проблемите на общинските болници се разрешават, но става много бавно. „Първо – силно ни измъчват медицинските стандарти. На второ място е проблемът с лимитите и на трето място е кадровото обезпечаване" коментира тя.

Всеобщ се оказа проблемът с привличането на специалисти, което, за съжаление, не изненада присъстващите в залата. Директорът на болницата във Велики Преслав сподели, че и при него се наблюдава същият проблем. „Става все по-трудно с намирането на персонал, а средната възраст на работещите в нашата болница в момента е 66 години", оплака се той.

В заключение д-р Цеков обобщи, че бъдещето на общинското здравеопазване е в ръцете на общините и сътрудничеството между управата на болницата и местната власт е от изключителна важност. „Апелирам за създаването на генерална стратегия към общинските администрации с 10-годишна визия за обезпечаване на лечебните заведения с подготвени кадри", завърши дискусията той.Taтяна помага цял месец на Инфекциозното в Бургас

Taтяна помага цял месец на Инфекциозното в Бургас

Тя е медицинската сестра-доброволка от общинското здравеопазване
Пускат и автобусите до Витоша

Пускат и автобусите до Витоша

Предлагаме намаление на интервалите, докладът ще бъде предложен за гласуване на Столичния общински съвет, каза Йорданка Фандъкова 
Кухните за деца отварят врати

Кухните за деца отварят врати

Служителите са тествани за коронавирус през изминалата седмица, казаха от Столичната община
Безплатни тестове  за хепатит С

Безплатни тестове за хепатит С

Те ще извършват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" от 18 до 22 май
Нова апаратура за реанимация на УМБАЛ Бургас

Нова апаратура за реанимация на УМБАЛ Бургас

Отделението получи 15 пациентни монитора със средства от общината и от дарители
Нови дати на кандидатстудентските изпити  в МУ-Плевен

Нови дати на кандидатстудентските изпити в МУ-Плевен

Онлайн предварителни кандидатстудентски изпити единствено за бакалавърските специалности
И здравните медиатори ще учат онлайн

И здравните медиатори ще учат онлайн

Новата учебна година стартира с курс от 50 души, преподавателите изготвиха наръчник
УМБАЛ-Бургас получи 28 инфузионни помпи

УМБАЛ-Бургас получи 28 инфузионни помпи

Те вече са монтирани в залите на Отделението по реанимация на лечебното заведение
УМБАЛ

УМБАЛ "Св. Марина"-Варна със световно признание

Болницата е в топ 10 на международна класация за лечение на инсулти
Обвиниха мъж, нападнал лекар

Обвиниха мъж, нападнал лекар

25-годишният Калоян Д. е задържан за 72 часа, съобщиха от Софийска районна прокуратура
1 2 3 4 5 ... 93 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020