Хранене

Постът може да отключи алергия

15-11-2016 08:34
Обработвайте плодовете, за да избегнете вредните химикали, казва проф. Донка Байкова Постът може да отключи алергия
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
От днес започват Коледните пости. Те траят 40 дни и чрез тях много християни ще пречистят душата и тялото си. В този период не трябва да се яде месо, както и всякакви животински продукти като яйца, мляко, сирене, кашкавал, извара. Рибата е позволена, но само в определени дни. Алкохолът също е забранен, с изключение на виното, което символизира кръвта на Христос. То може да се приема всеки ден от седмицата без сряда и петък. Какви рискове за здравето крие постенето и как да преминем към нормален режим на хранене след него, коментира специалистът по хранене професор Донка Байкова.

При постите има рискови групи от населението, които трябва да се съобразят с препоръките на своя лекар. „Това са деца или юноши, бременни или кърмещи жени, лица, които се намират в рековалисцентен оздравителен период, след тежко боледуване, лица с тежки хронични незаразни болести. Също така хората над 60 години би трябвало да внимават, защото в тази златна възраст имунната система често пъти е с понижени приспособителни възможности към промените", коментира проф. Донка Байкова. Ако въпреки това, тези хора желаят да постят, е задължително да се консултират с наблюдаващия ги лекар и според неговите насоки да предприемат различен по продължителност режим.

ВИЗИТКА

Проф. д-р Донка Байкова е специалист по хранене и диететика. Завежда Катедра „Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София. Работи в областта на пропагандиране на препоръките за здравословно хранене. От 1996 г. провежда индивидуални и групови консултации по здравословно хранене, диетично и лечебно хранене в кабинет по хранене и диететика.
Специализирала е в редица европейски страни - Германия, Словакия, Белгия, Унгария, Русия.

Плодовете и зеленчуците са много важни по време на пости. Хубаво е обаче те да бъдат в точната комбинация и количество през деня, за да не ни създават дискомфорт. „Понякога ги увеличаваме в двойно количество. Ако друг пъти използваме по 200 гр. плодове и същото количество зеленчуци дневно, то по време на постите ще ядем поне по 800 грама общо", обяснява специалистът. Те могат да са както в сурово, така и в друго състояние - термично обработени, под формата на фрешове, смутита и друг вид пасиране.

Плодовете и зеленчуците в храненията трябва да бъдат комбинирани с различни въглехидратни храни. „Пост само на плодове би бил голямо ограничение. Те често водят до алергични реакции, свързани с тяхната обработка, което често зависи от произхода им. Повечето на пазара са третирани с различни конвенционални препарати за растителна защита. Те са както алергизиращи, така и гастритогенни", казва проф. Байкова. Според нея подобни нежелани реакции могат да бъдат избегнати, ако консумираме по-натурални продукти, но в последно време е все по-трудно да намерим такива. За останалото е важно да знаем, че част от химическите субстанции, с които са обработени, са водно разтворими и термолабилни. „Затова първото нещо, което трябва да направим преди да ги изядем е обилно измиване с чешмяна вода, със струя, а не да ги киснем в голям съд. И второ- да обелваме и изхвърляме обвивките им, защото препаратите са концентрирани предимно там", обяснява още тя. Например ябълките, които пътуват хиляди километри, са доста добре третирани с химикали, за да стигнат свежи до нас. Затова е препоръчително не само да се белят, нищо, че ще загубят витамините си, а и да се пекат. По този начин този, който пости ще си спести много неприятни ефекти като алергии, възпалителни процеси, отключване на астматичен пристъп и други.

Пълнозърнести и зърнени храни, картофи, бобови, семена, ядки в съчетание на обилно количество зеленчуци и подкрепителни закуски с плодове, са идеалния начин да се чувстваме сити и здрави по време на пости. Това обаче трябва да става на фона на много течности. „Вода, билкови отвари, въобще всякакви запарки са подходящи, а и България е богата на различни растения. Към тях могат да се включат и някои пчелни продукти, а също така ядки ", казва проф. Байкова.

Понякога обаче консумацията на тези храни заедно с много растителни мазнини покачва теглото значително. Затова е добре да добавим и рибата по време на пости, както и различни морски дарове като раци, миди, омари и други. „Ако ги включим, ще имаме по-голямо присъствие на белтък, който в случая при мекотелите наподобява този на рибата и биха подобрили белтъчния състав и имунната защита на организма. Това е въпрос на личен избор и затова и християнската религия позволява да консумираме риба", смята специалистът по хранене.

Туршиите са друг вид храни, които също могат да присъстват в част от храненията. Те са претърпели млечно-кисела ферментация и са богати на живи микробиални клетки от групата на лактобацилите. Солта, съдържаща се в нея обаче крие риск от повишаване на кръвното налягане. Не се препоръчва за хората със хипертония, за тези с гастрити и колити. „Ето защо туршиите ги правим в малки съдове, с по-малко количество сол. Млечно-киселата ферментация и без друго ще ни запази туршиите, ако си позволим да използваме някои консервиращи агенти като хрян, корен от джинджифил. Можем да постигнем и консервиращ ефект без да има прекалено голямо количество готварска сол, която е консервант в случая", посочва проф. Байкова.

Кашкавалът и сиренето са едно от нещата, които най-много ни липсват и изкушават по време на пости. Соевите продукти и други продукти на зърнена основа са идеален техен заместител. „Такива са белтъчните соеви изолати, концентрати, шницели, гранули като кайма, тофу, соево, ядково и оризово мляко и други. Соевата извара тофу е много добър белтъчен източник, въобще соята е една хубава бобова храна", казва още специалистът, но уточнява, че 95% от нея е продукт на генна модификация.

Постещите трябва да внимават както преди празниците, така и след тях, когато постепенно ще се върнат към нормалния начин на хранене, съветва проф. Байкова. Възпаление на храносмилателния тракт, гастрит, колит, панкреатит и жлъчно чернодробна реакция, са само част от усложненията, които могат да се получат, ако преядем. „Да не забравяме, че празничният период не е едноактно действие и с по-голяма интелигентност и информираност трябва да пристъпваме към прием на храни по начина, по който сме ги изключвали", казва проф. Байкова. Важно е в дните след поста да се редуват различни комбинации от храни. В началото е хубаво да се започне с млечен продукт за закуска, на обяд един вид белтъчна животинска храна като месо, риба, яйца или ястия, базирани на тях. Не трябва да приемаме повече от два животински продукта на ден. Препоръчва се вечерята да е лека, гарнирани с такива храни, които са присъствали в 40-дневния ни пост. „Домакинята би могла да помогне на членовете на голямото семейство и тяхното празнично настроение със сервиране и отсервиране на шедьоврите, които е приготвила за трапезата, а не да сложи всичко пред погледа им, както ще се случи на Бъдни вечер", обяснява проф. Байкова.


Не е време нито за диети, нито за преяждане

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Намалете мазнините, Oмега 3 са за предпочитане, много е важна подкрепата с витамин Д в този период, казва проф. Донка Байкова
Мръсният въздух вреди и на кожата

Мръсният въздух вреди и на кожата

Гел лакът и изкуствените нокти могат да отключат контактен дерматит, не забравяйте крема за слънце в планината, казва доц. Жана Казанджиева
Ръст на усложненията в естетичната дерматология

Ръст на усложненията в естетичната дерматология

При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова

Как да отслабнем здравословно и трайно

Как да отслабнем здравословно и трайно

С протеини хабим двойно повече енергия, отколкото приемаме, вечер не бива да ядем въглехидрати, съветва проф. Донка Байкова
Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Грижа за суха коса

Грижа за суха коса

Маската за коса остава универсалното средство за профилактика и лечение на този проблем, категорични са експерите
Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли сериозни реформи от новия здравен министър?

Февруари 2025 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм