медицина

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

04-02-2020 10:00
Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана КолеваРадиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
На 4 февруари отбелязваме Световния ден на онкологичните заболявания. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените, съобщават от МЗ. Какви са възможностите на радиохирургията и как тя помага за максимално съхранение на засегнатите органи. Алтернатива ли е тя на скалпела, попитахме д-р Илиана Колева , началник Отделение по лъчелечение към УМБАЛ „Св. Иван Рилски ", София.
-Д-р Колева, казват, че радиохирургията успява там, където конвенционалната хирургия е безсилна. Какво представлява всъщност радиохирургията и защо е толкова успешна?
- Радиохирургията е вид лъчетерапия, при която се реализира висока доза в малък обем. Понякога може да се приложи само едно облъчване или малък брой от облъчвания, обикновено между 3 и 5 са достатъчни. Тя e безкръвна алтернатива на операция или допълваща ефекта й.
Обект на радиохирургията могат да бъдат както онкологични, както и някои доброкачествени заболявания, каквито са невриномите, менингиомите, артериовенозните малформации.
-Кои заболявания се повлияват най-добре?
- Например мозъчни метастази. Тогава, когато те са малко на брой, не са с много големи размери и оперативният достъп е труден или има отказ от страна на пациента за провеждане на класическа оперативна интервенция. Също така при ранни карциноми на белия дроб - когато карциномът е с малки размери, няма разпространение в лимфните възли или далечни метастази и пациентът е противопоказан за оперативно лечение. Метастазите в надбъбречните жлези, както и ранни карциноми на черния дроб също са подходящи за лечение тип радиохирургия.
- Може ли радиохирургията да се използва и при деца?
- При деца, в зависимост от естеството на заболяването, разположението и биологичния ход на заболяването , също може да се провежда радиохирургия.
-Едно от предимствата на този метод за лечение е, че тя не изисква анестезия, която би могла да бъде много натоварваща, особено за пациенти с напреднали туморни заболявания. За всички диагнози ли се отнася това или все пак има и такива, при които анестезия е необходима?
- Анестезия се използва при деца, при които не е възможна стриктна имобилизация с оглед провеждането на лъчетерапия. Става въпрос за дечица до към 7-9 години, с оглед максимално прецизно провеждане на облъчването.
-Кога е подходящо да се прибегне до радиохирургия – в началото на лечението или сред като се установи, че то не е дало очаквания резултат?
- Всеки пациент с онкологично заболяване се представя на т.нар. онкологичен комитет. Там мултидисциплинарен екип преценява кой е най-добрият подход за лечението в определения етап от заболяването. След това лъчетерапевтът, ако е преценено, че лечението трябва да започне с облъчване, взема решение дали да приложи радиохирургия или обикновено , стандартно облъчване. Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, което значително разширява приложението му. Радвам се, че, благодарение на инвестициите, които бяха направени в последните години, в нашата болница имаме възможност да „затворим кръга" на пациента. От поставянето на прецизна диагноза, през осигуряването на комплексно онкологично лечение и съответно проследяването на ефекта от него. Имаме възможност да осигурим изключително добра образна диагностика, след която пациентите да бъдат насочени за провеждане на биопсия и/ или оперативна интервенция. След това лечението на болния отново се обсъжда от мултидисциплинарен екип, който преценява кое ще е най-подходящото лечение след биопсията или след оперативната интервенция. Тук имаме възможност за провеждане и на следоперативна химио или лъчетерапия, независимо дали стандартна или високотехнологична. Проследяването отново е свързано с провеждане на образни изследвания (сцинтиграфия, SPECT/CT, ЯМР ), които се правят в нашата болница. Имаме пациенти, които се лекуват при нас от самото създаване на отделението преди повече от 4 години. Те са оперирани, облъчени и идват през определен период от време на контролни прегледи.
- Споменахте специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия. Какво представляват те?
-Някои от апаратите, с които се провежда радиохирургия, имат възможност тя да се прилага само за тумори, които са в областта на главния мозък. Това е т.нар. Гама нож. За разлика от него, по-съвременните линейни ускорители, какъвто е и нашият, имат възможност да провеждат радиохирургия и на образувания в областта на главния мозък, и на такива извън него, напр. в белия дроб, костите, черния дроб, надбъбречните жлези.
-Отделението е част от Референтния център по мозъчно-съдови заболявания, където има възможност АВМ да бъдат лекувани с трите утвърдени световни метода: оперативно лечение, ендоваскуларно лечение, радиохирургия. Какво място заема радиохирургията в тези методи и кога е за предпочитане?
- Радиохирургията се прилага, когато не е възможно използването на другите методи. Ние, като част от Референтния център по мозъчно-съдови заболявания, обсъждаме всеки един пациент с артериовенозни малформации – как най-пълноценно можем да решим проблема. При част от болните след провеждането на ендоваскуларно лечение има малък остатък, за който не е възможно повторно да бъде емболизиран. Тогава идва на помощ радиохирургията.
-Вашият център е първият в България, в който се провежда функционална радиохирургия за лечение на тригеминалната невралгия. Какво представлява това заболяване и защо е толкова трудно да бъде лекувано?
-Тригеминалната невралгия е заболяване, при което лъчетерапията и в частност радиохирургията се включват тогава, когато са се изчерпали възможностите на всички останали методи за лечение, било то неврохирургично или медикаментозно. В случая се касае за пациенти, които са с много силна, почти нетърпима болка, която, за съжаление, не се повлиява от провежданото лечение, независимо, че се включва голям набор от медикаменти. Това са една голяма част от нашите пациенти. В случая дозата, която се прилага, при тях, е най-високата еднократна доза , която изобщо се използва в лъчетерапията и в частност в радиохирургията. Имаме около десетина пациента с тригеминална невралгия, при които се отчита много добро повлияване на болковата симптоматика.

 Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
Да измерим кръвното си днес

Да измерим кръвното си днес

Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозите

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Оперират иновативно три редки заболявания

Оперират иновативно три редки заболявания

С малко познат подход в ИСУЛ лекуват фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозен колит
Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Бащите могат да го предадат със сигурност на своите дъщери, докато при майките вероятността това да се случи е 50%, независимо от пола на детето, казва проф. Емил Паскалев

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Необходима е съвременна скринингова програма при новородените, специалистите от Майчин дом консултират безплатно, казва проф. Алексей Савов
Алергия към глутен няма

Алергия към глутен няма

Хубаво е децата да се хранят не просто еко- или био-, а правилно, казва д-р Нина Шишенкова

Учредиха поредната онкологична мрежа

Учредиха поредната онкологична мрежа

В нея влизат различни медицински сдружения, ще се борят и за национален раков регистър

Без неравенства в лечението на рака

Без неравенства в лечението на рака

Европейските пациенти с онкологични заболявания приеха план в 10 стъпки за това, искат адекватно финансиране
Създават европейски раков регистър

Създават европейски раков регистър

Едва 46% от страните в Централна и Източна Европа имат скринингови програми за ранна диагностика на рак на гърдата, дебелото черво и шийката на матката
1 2 3 4 5 ... 54 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ