медицина

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

04-02-2020 10:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсиленЛинейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана Колева
На 4 февруари отбелязваме Световния ден на онкологичните заболявания. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените, съобщават от МЗ. Какви са възможностите на радиохирургията и как тя помага за максимално съхранение на засегнатите органи. Алтернатива ли е тя на скалпела, попитахме д-р Илиана Колева , началник Отделение по лъчелечение към УМБАЛ „Св. Иван Рилски ", София.
-Д-р Колева, казват, че радиохирургията успява там, където конвенционалната хирургия е безсилна. Какво представлява всъщност радиохирургията и защо е толкова успешна?
- Радиохирургията е вид лъчетерапия, при която се реализира висока доза в малък обем. Понякога може да се приложи само едно облъчване или малък брой от облъчвания, обикновено между 3 и 5 са достатъчни. Тя e безкръвна алтернатива на операция или допълваща ефекта й.
Обект на радиохирургията могат да бъдат както онкологични, както и някои доброкачествени заболявания, каквито са невриномите, менингиомите, артериовенозните малформации.
-Кои заболявания се повлияват най-добре?
- Например мозъчни метастази. Тогава, когато те са малко на брой, не са с много големи размери и оперативният достъп е труден или има отказ от страна на пациента за провеждане на класическа оперативна интервенция. Също така при ранни карциноми на белия дроб - когато карциномът е с малки размери, няма разпространение в лимфните възли или далечни метастази и пациентът е противопоказан за оперативно лечение. Метастазите в надбъбречните жлези, както и ранни карциноми на черния дроб също са подходящи за лечение тип радиохирургия.
- Може ли радиохирургията да се използва и при деца?
- При деца, в зависимост от естеството на заболяването, разположението и биологичния ход на заболяването , също може да се провежда радиохирургия.
-Едно от предимствата на този метод за лечение е, че тя не изисква анестезия, която би могла да бъде много натоварваща, особено за пациенти с напреднали туморни заболявания. За всички диагнози ли се отнася това или все пак има и такива, при които анестезия е необходима?
- Анестезия се използва при деца, при които не е възможна стриктна имобилизация с оглед провеждането на лъчетерапия. Става въпрос за дечица до към 7-9 години, с оглед максимално прецизно провеждане на облъчването.
-Кога е подходящо да се прибегне до радиохирургия – в началото на лечението или сред като се установи, че то не е дало очаквания резултат?
- Всеки пациент с онкологично заболяване се представя на т.нар. онкологичен комитет. Там мултидисциплинарен екип преценява кой е най-добрият подход за лечението в определения етап от заболяването. След това лъчетерапевтът, ако е преценено, че лечението трябва да започне с облъчване, взема решение дали да приложи радиохирургия или обикновено , стандартно облъчване. Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, което значително разширява приложението му. Радвам се, че, благодарение на инвестициите, които бяха направени в последните години, в нашата болница имаме възможност да „затворим кръга" на пациента. От поставянето на прецизна диагноза, през осигуряването на комплексно онкологично лечение и съответно проследяването на ефекта от него. Имаме възможност да осигурим изключително добра образна диагностика, след която пациентите да бъдат насочени за провеждане на биопсия и/ или оперативна интервенция. След това лечението на болния отново се обсъжда от мултидисциплинарен екип, който преценява кое ще е най-подходящото лечение след биопсията или след оперативната интервенция. Тук имаме възможност за провеждане и на следоперативна химио или лъчетерапия, независимо дали стандартна или високотехнологична. Проследяването отново е свързано с провеждане на образни изследвания (сцинтиграфия, SPECT/CT, ЯМР ), които се правят в нашата болница. Имаме пациенти, които се лекуват при нас от самото създаване на отделението преди повече от 4 години. Те са оперирани, облъчени и идват през определен период от време на контролни прегледи.
- Споменахте специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия. Какво представляват те?
-Някои от апаратите, с които се провежда радиохирургия, имат възможност тя да се прилага само за тумори, които са в областта на главния мозък. Това е т.нар. Гама нож. За разлика от него, по-съвременните линейни ускорители, какъвто е и нашият, имат възможност да провеждат радиохирургия и на образувания в областта на главния мозък, и на такива извън него, напр. в белия дроб, костите, черния дроб, надбъбречните жлези.
-Отделението е част от Референтния център по мозъчно-съдови заболявания, където има възможност АВМ да бъдат лекувани с трите утвърдени световни метода: оперативно лечение, ендоваскуларно лечение, радиохирургия. Какво място заема радиохирургията в тези методи и кога е за предпочитане?
- Радиохирургията се прилага, когато не е възможно използването на другите методи. Ние, като част от Референтния център по мозъчно-съдови заболявания, обсъждаме всеки един пациент с артериовенозни малформации – как най-пълноценно можем да решим проблема. При част от болните след провеждането на ендоваскуларно лечение има малък остатък, за който не е възможно повторно да бъде емболизиран. Тогава идва на помощ радиохирургията.
-Вашият център е първият в България, в който се провежда функционална радиохирургия за лечение на тригеминалната невралгия. Какво представлява това заболяване и защо е толкова трудно да бъде лекувано?
-Тригеминалната невралгия е заболяване, при което лъчетерапията и в частност радиохирургията се включват тогава, когато са се изчерпали възможностите на всички останали методи за лечение, било то неврохирургично или медикаментозно. В случая се касае за пациенти, които са с много силна, почти нетърпима болка, която, за съжаление, не се повлиява от провежданото лечение, независимо, че се включва голям набор от медикаменти. Това са една голяма част от нашите пациенти. В случая дозата, която се прилага, при тях, е най-високата еднократна доза , която изобщо се използва в лъчетерапията и в частност в радиохирургията. Имаме около десетина пациента с тригеминална невралгия, при които се отчита много добро повлияване на болковата симптоматика.

 
Имуностимулантите не пазят от коронавирус

Имуностимулантите не пазят от коронавирус

Умоляваме пациентите с респираторни прояви да идват за преглед с маска, каза д-р Валентина Цанева
Германка избра УМБАЛ Бургас за сложна операция

Германка избра УМБАЛ Бургас за сложна операция

Интервенцията е в областта на съдовата хирургия, казаха от лечебното заведение
Българските туршии са с уникален микробиом

Българските туршии са с уникален микробиом

С тях може да се лекуваме стига да са приготвени правилно, каза д-р Сергей Иванов
Зад фебрилни гърчове може да има епилепсия

Зад фебрилни гърчове може да има епилепсия

Само около 3% от децата, преживели такъв, в последствие развиват епилепсия, каза неврологът доц. Петя Димова
За първи път в Бургас възстановиха ръка с кост от донор

За първи път в Бургас възстановиха ръка с кост от донор

Трансплантацията била единствения възможен метод, за да се спаси ръката на пациента
Откриват паркинсоновата болест в късен стадий

Откриват паркинсоновата болест в късен стадий

Над 600 пациенти са се консултирали с невролозите по време на последната кампания за безплатни прегледи
Повече  децата с травми от спортни уреди

Повече децата с травми от спортни уреди

Всеки месец имаме по едно пострадало дете, каза доц. Мая Аргирова
Докладват на научни форуми операция в УМБАЛ-Бургас

Докладват на научни форуми операция в УМБАЛ-Бургас

Става дума за изключително рядък и интересен случай при пациент, приет в Урологията на лечебното заведение
Близо 400 души преминаха скрининг на бял дроб

Близо 400 души преминаха скрининг на бял дроб

При 81 от тях се установи хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които бяха насочени за лечение, казва д-р София Ангелова
Четири витамина са с антивирусен ефект

Четири витамина са с антивирусен ефект

Това са витамин С, антиоксиданти като вит Е, витамините от групата В и витамин А, каза доц. Снежина Михайлова
1 2 3 4 5 ... 46 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020