Зараза

Спешни мерки заради коронавируса

01-02-2020 14:44
Clinica.bg

press@clinica.bg
Спешни мерки заради коронавируса Поставят под карантира пристигащите от Китай и рисковите държави, стана ясно след извънредна среща в МС
Правителството предприема спешни мерки за ограничение на разпространението на коронавуриса. Това стана ясно след извънредна среща в МС свикана от премиера Бойко Борисов. Обявен е код 4-та степен за предупреждение българските граждани да не пътуват в Китай. На летищата в София, Варна и Бургас медицински екипи ще преглеждат пристигащите от рисковите региони и ще бъдат поставяни под 14 дневна карантина. На срещата в МС присъстваха министърът на външните работи Екатерина Захариева, здравният министър Кирил Ананиев и МВР шефът Младен Маринов. През следващата седмица здравните министри на ЕС ще се срещнта в Брюксел, за да вземат мерки на европейско ниво.

Случаите на заразени с опасния вирус непрекъснато нараства и те вече са около 12 000, смъртните случаи - 259, а засегнатите държави са над 20. Затова и правителството засилва мерките за недопускане на корона вируса. 
Всички граждани на летищата в София, Бургас и Варна, които пристигат от Китай или държави, в които има случаи на коронавирус ще бъдат щателно преглеждани от медицински екипи. „Още със стъпването на територията на Република България: на Летище „София" или на Летище „Варна" и „Бургас" ще преминат през термокамерата, която е поставена на МВР контрола", каза министър Ананиев. Ако имат симтоми като например температура ще бъдат насочвани директно към ВМА или определените лечебни заведения във Варна и Бургас. Ако пристигащите от Китай и други рискови държави нямат симптоми, ще бъдат поставени под домашна карантина, като състоянието им ще бъде наблюдавано от личните лекари.

И в двата случая карантината ще е 14 дневна,

обяви здравният министър Кирил Ананиев. Контролът ще бъде денонощен, като в него ще участват медици и служители на "Гранична полиция". За тях са осигурени необходимите предпазни средства като маски, ръкавици, шапки, престилки и т.н. "Убедени сме, че на входа на нашата страна ще се положат всички необходими мерки, за да не се допусне човек, който е носител на този вирус, да влезе на територията на страната", каза още Ананиев.
Външният министър Екатерина Захариева обяви код 4-та степен за предупреждение да не се пътува в Китай. Той важи както за българите на териорията на страната, така и за тези, които са в други държави. Следващата 5-с степен е максимална и тя означава спиране на полетите до Китай. "Имаме готовност да вдигнем до пета степен", заяви министър Екатерина Захариева. 

Трима са българските граждани на територията на Ухан,

които са заявили желание да напуснат. Едното момиче се очаква да остане в Германия 14 дни под карантина. Другите двама граждани рано тази нощ ще излетят от Китай до Франция, а като правителството ще  изпрати "Спартан", за да прибере оттам. Щом пристигнат в България, ще бъдат настанени във ВМА.  "Ако покажат признаци на заболяването още в самолета, ще останат под карантина във Франция", обясни министър Захариева. 
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова да се следват полицейските указания. 
Тигър от САЩ с КОВИД-19, заразил го е човек

Тигър от САЩ с КОВИД-19, заразил го е човек

4-годишната Надя от Ню Йорк започнала да кашля, заболели са и други животни от зоопарка
Плащат на болниците 85% от бюджетите

Плащат на болниците 85% от бюджетите

Предстои преподписване на Националния рамков договор, каза министър Горанов
СЗО въвежда нови кодове за КОВИД-19

СЗО въвежда нови кодове за КОВИД-19

Eдиният акцентира върху клиничният резултат, а другият върху клиничната проява на заболяването
Гласуват намаляване на глобите

Гласуват намаляване на глобите

До 300 лв. пада санкцията за разходка в парка, обсъждат промени в мярката 60 на 40
Ковид-19 не е по-опасен за хората с хемофилия

Ковид-19 не е по-опасен за хората с хемофилия

Заради социалната изолация случаите на кръвоизливи при тях намаляха, лекарства има и повод за паника няма, казва д-р Атанас Банчев

541 случая, 21 станаха смъртните

541 случая, 21 станаха смъртните

11 400 са тестовете ни в запас във ВМА и Националната референтна лаборатория
Увеличение на дела на възрастните в ЕС

Увеличение на дела на възрастните в ЕС

Делът им в България е над средните показатели, показва статистика на Евростат за 2019 година
Диригент на пандемията са страхът и вината на потребителя

Диригент на пандемията са страхът и вината на потребителя

Ковид-19 постави света в необичайна ситуация. Той изненада лекарите, политиците, хората. Какво се случва в обществото, нормална ли е реакцията на различните субекти в тази ситуация, рационално обоснована ли е или е провокирана от други сили, попитахме Андрей Райчев.
Държавата поема и осигуровките 60 на 40

Държавата поема и осигуровките 60 на 40

Намалява се на 300 до 1000 лв. глобата за разходка в парка, за неспазване на карантина обаче затворът остава
Още 9 нови случая на КОВИД-19

Още 9 нови случая на КОВИД-19

Излекуваните са общо 37, днес две жени починаха, съобщиха от МЗ
1 2 3 4 5 ... 41 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020