Посока

Балотажът обръща здравната реформа

14-11-2016 08:59
Изборът на Румен Радев за държавен глава означава не само нов министър за сектора, но и рязък завой в здравната реформаБалотажът обръща здравната реформа
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Президентският вот у нас са завърши, а резултатите от него предвещават поредица от промени в цялата страна, включително и в областта на здравеопазването. Изборът на ген. Румен Радев за държавен глава означава не само нов министър за сектора, но и рязък завой в здравната реформа. Причината е, че повечето от основните идеи и промени на Петър Москов срещаха категоричното неодобрение на Левицата. Заявка за нов курс в политиките даде и самата Корнелия Нинова, председател на БСП, още в следизборната нощ. От трибуната в НДК тя заяви, че партията съвсем скоро ще излезе със секторни програми, в които да покаже визията си, за развитие на държавата.

Няколко са най-оспорваните промени в здравната реформа, които предприе сегашният министър Петър Москов и които не бяха приети от левицата. Въпреки че той е представител на дясна политическа сила, повечето от тях водеха до ограничаване на пазарните принципи в сектора. Затова завоят, който се очаква да предприеме БСП е по-скоро в „дясна" посока.

Безспорно сред най-атакуваните промени бяха опитите за разделянето на пакета на здравната каса на две. Проектът беше приет през миналата година и веднага беше оспорен от група депутати от БСП и ДПС в Конституционния съд. Въпреки че промяната беше обявена за противоконституционна, екипът на Петър Москов я предложи на вниманието на народните представители още веднъж през тази година. В началото на парламентарния сезон депутатите от здравната комисия приеха с огромни критики на първо четене нов опит за разделянето на пакета на касата. Със сигурност това ще бъде една от промените, които изборът на Румен Радев за президент ще спре. Според здравния министър с разделянето на пакета трябваше да се осигури пълно финансво покритие на социално значимите заболявания и да се спре източването на касата. Според опозицията обаче ефектът от промените беше изключително спорен и водеше единствено до узаконяване на финансовите лимити на болниците и листите на чакащи. 

Твърдите месечни пари на клиниките и бюджетът на касата за догодина също са тема, която новият здравен министър ще трябва да разгледа. От БСП досега винаги са заявявали, че не подкрепят въвеждането им. Според тях добрият контрол на болниците, а не лимитирането е разковничето. Две години след въвеждането на твърдите бюджети фактите говорят сами за ефекта им - дълговете на клиниките се увеличиха, доплащането за пациентите и нелоялната конкуренция в сектора също. 

Приемането на национална здравна карта, която указва какви са потребностите от медицинска помощ у нас и къде може да се строят нови болници, е друга от промените на Петър Москов, която може да се окаже отменена. Въпреки че БСП и ДПС обжалваха и нея, Конституционният съд реши, че тя не ощетява пациентите и не отмени текстовете. Спокойно обаче това може да стане със законодателни промени в следващия парламент. Въпреки че въвеждането на здравната карта не успя да се види изцяло, то определено имаше ограничаващ ефект върху строежа на нови болници. За първи път през тази година до ноември в здравното министерство няма нито едно заявление за разкриване на нова клиника.

Зелена светлина няма да видят и подготвяните промени в закона за лекарствата на здравно министерство. Най-спорните точки в него бяха генеричното заместване, аптечната карта, ограничаването на някои маркетингови похвати в търговията с лекарства. Те щяха да доведат до ново пренареждане и още по-голямо окрупняване на фармацевтичния пазар. Този проект обаче едва ли ще стигне до Министерски съвет.

Завой се очаква да има и в контрола на системата. Най-вероятно въвеждането на пръстовия отпечатък ще се преразгледа. Причината за това е огромното недоволство на гилдията и неудобството за пациентите. По този начин обаче над 400 000 лв. от обществените средства може да се окажат хвърлени на вятъра.
Отмяната на всички планувани или извършени промени от екипа на Петър Москов обаче ще трябва да бъде заменена от нова реформа. Необходимост от съществен ремонт на здравноосигурителния модел и финансирането на системата заявиха не само представителите на съсловието, но и доста политически партии. Ако през следващата година се сформира устойчива коалиция с голямо парламентарно мнозинство, най-накрая това би могло да стане факт. 

 

Кой ще наследи Москов?

 

Безспорно новите промени зависят най-вече от това кой ще бъде наследник на Петър Москов. Ако служебният кабинет се прави от настоещия президент Росен Плевнелиев, вероятността следващият здравен министър да е кадър на ВМА, не е малка. В предишните два служебни кабинета държавният глава сложи начело на здравния сектор топ специалисти от болницата - ген. Николай Петров, а след това д-р Мирослав Ненков.
Ако се стигне до подобно решение обаче, то ще е за кратко, тъй като ген. Румен Радев има право да променя състава на служебния кабинет след 20 януари. А кадри и интереси на БСП в тази посока не липсват. Най-вероятно един от кандидатите за поста ще е д-р Румяна Тодорова, която е не само с богат опит в сектора като директор на НЗОК, но и сестра на вицепрезидента Илияна Йотова.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 515 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ