Посока

Балотажът обръща здравната реформа

14-11-2016 08:59
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Балотажът обръща здравната реформаИзборът на Румен Радев за държавен глава означава не само нов министър за сектора, но и рязък завой в здравната реформа
Президентският вот у нас са завърши, а резултатите от него предвещават поредица от промени в цялата страна, включително и в областта на здравеопазването. Изборът на ген. Румен Радев за държавен глава означава не само нов министър за сектора, но и рязък завой в здравната реформа. Причината е, че повечето от основните идеи и промени на Петър Москов срещаха категоричното неодобрение на Левицата. Заявка за нов курс в политиките даде и самата Корнелия Нинова, председател на БСП, още в следизборната нощ. От трибуната в НДК тя заяви, че партията съвсем скоро ще излезе със секторни програми, в които да покаже визията си, за развитие на държавата.

Няколко са най-оспорваните промени в здравната реформа, които предприе сегашният министър Петър Москов и които не бяха приети от левицата. Въпреки че той е представител на дясна политическа сила, повечето от тях водеха до ограничаване на пазарните принципи в сектора. Затова завоят, който се очаква да предприеме БСП е по-скоро в „дясна" посока.

Безспорно сред най-атакуваните промени бяха опитите за разделянето на пакета на здравната каса на две. Проектът беше приет през миналата година и веднага беше оспорен от група депутати от БСП и ДПС в Конституционния съд. Въпреки че промяната беше обявена за противоконституционна, екипът на Петър Москов я предложи на вниманието на народните представители още веднъж през тази година. В началото на парламентарния сезон депутатите от здравната комисия приеха с огромни критики на първо четене нов опит за разделянето на пакета на касата. Със сигурност това ще бъде една от промените, които изборът на Румен Радев за президент ще спре. Според здравния министър с разделянето на пакета трябваше да се осигури пълно финансво покритие на социално значимите заболявания и да се спре източването на касата. Според опозицията обаче ефектът от промените беше изключително спорен и водеше единствено до узаконяване на финансовите лимити на болниците и листите на чакащи. 

Твърдите месечни пари на клиниките и бюджетът на касата за догодина също са тема, която новият здравен министър ще трябва да разгледа. От БСП досега винаги са заявявали, че не подкрепят въвеждането им. Според тях добрият контрол на болниците, а не лимитирането е разковничето. Две години след въвеждането на твърдите бюджети фактите говорят сами за ефекта им - дълговете на клиниките се увеличиха, доплащането за пациентите и нелоялната конкуренция в сектора също. 

Приемането на национална здравна карта, която указва какви са потребностите от медицинска помощ у нас и къде може да се строят нови болници, е друга от промените на Петър Москов, която може да се окаже отменена. Въпреки че БСП и ДПС обжалваха и нея, Конституционният съд реши, че тя не ощетява пациентите и не отмени текстовете. Спокойно обаче това може да стане със законодателни промени в следващия парламент. Въпреки че въвеждането на здравната карта не успя да се види изцяло, то определено имаше ограничаващ ефект върху строежа на нови болници. За първи път през тази година до ноември в здравното министерство няма нито едно заявление за разкриване на нова клиника.

Зелена светлина няма да видят и подготвяните промени в закона за лекарствата на здравно министерство. Най-спорните точки в него бяха генеричното заместване, аптечната карта, ограничаването на някои маркетингови похвати в търговията с лекарства. Те щяха да доведат до ново пренареждане и още по-голямо окрупняване на фармацевтичния пазар. Този проект обаче едва ли ще стигне до Министерски съвет.

Завой се очаква да има и в контрола на системата. Най-вероятно въвеждането на пръстовия отпечатък ще се преразгледа. Причината за това е огромното недоволство на гилдията и неудобството за пациентите. По този начин обаче над 400 000 лв. от обществените средства може да се окажат хвърлени на вятъра.
Отмяната на всички планувани или извършени промени от екипа на Петър Москов обаче ще трябва да бъде заменена от нова реформа. Необходимост от съществен ремонт на здравноосигурителния модел и финансирането на системата заявиха не само представителите на съсловието, но и доста политически партии. Ако през следващата година се сформира устойчива коалиция с голямо парламентарно мнозинство, най-накрая това би могло да стане факт. 

 

Кой ще наследи Москов?

 

Безспорно новите промени зависят най-вече от това кой ще бъде наследник на Петър Москов. Ако служебният кабинет се прави от настоещия президент Росен Плевнелиев, вероятността следващият здравен министър да е кадър на ВМА, не е малка. В предишните два служебни кабинета държавният глава сложи начело на здравния сектор топ специалисти от болницата - ген. Николай Петров, а след това д-р Мирослав Ненков.
Ако се стигне до подобно решение обаче, то ще е за кратко, тъй като ген. Румен Радев има право да променя състава на служебния кабинет след 20 януари. А кадри и интереси на БСП в тази посока не липсват. Най-вероятно един от кандидатите за поста ще е д-р Румяна Тодорова, която е не само с богат опит в сектора като директор на НЗОК, но и сестра на вицепрезидента Илияна Йотова.Касата отряза две болници с договори

Касата отряза две болници с договори

Без нови дейности остават софийската „Вита" и плевенския „Св. Пантелеймон"

Даренията към МЗ за К-19 секнаха

Даренията към МЗ за К-19 секнаха

Голяма част от средствата отиват за осигуряване на предпазни средства и защитни облекла
7200 PCR-а платила НЗОК през август

7200 PCR-а платила НЗОК през август

Във Варна са направени повече тестове за коронавирус по линия на касата, отколкото в София
Обученията на спешна помощ се възобновяват

Обученията на спешна помощ се възобновяват

Курсовете бяха спрени временно заради пандемията от коронавирус
Тревожно е, че толкова медици са болни

Тревожно е, че толкова медици са болни

Ръст на случаите в училищата се очаква в края на другата седмица, каза доц. Ангел Кунчев
НС прие конкурсите за бордовете на болниците

НС прие конкурсите за бордовете на болниците

Надяваме се да отстоите повечето пари за работещите в НЦЗПБ, обърнаха се от ДПС към ГЕРБ
130 лева за PCR в РЗИ

130 лева за PCR в РЗИ

Толкова ще струва платеният тест и в центъра по заразни и паразитни болести
НС узакони изплащането на надлимитната

НС узакони изплащането на надлимитната

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за бюджета на НЗОК
Имаме прекалено много хоспитализации

Имаме прекалено много хоспитализации

Необходимо е да се изградят стандарти, чрез които да се прецизира нуждата от болнично лечение при всеки отделен пациент, казват от Български лекари за ново здравеопазване

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Признанието е за шефа на РЗИ и лекар от Афганистан, поела инфекциозното на болницата
1 2 3 4 5 ... 236 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020