Посока

Балотажът обръща здравната реформа

14-11-2016 08:59
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Балотажът обръща здравната реформаИзборът на Румен Радев за държавен глава означава не само нов министър за сектора, но и рязък завой в здравната реформа
Президентският вот у нас са завърши, а резултатите от него предвещават поредица от промени в цялата страна, включително и в областта на здравеопазването. Изборът на ген. Румен Радев за държавен глава означава не само нов министър за сектора, но и рязък завой в здравната реформа. Причината е, че повечето от основните идеи и промени на Петър Москов срещаха категоричното неодобрение на Левицата. Заявка за нов курс в политиките даде и самата Корнелия Нинова, председател на БСП, още в следизборната нощ. От трибуната в НДК тя заяви, че партията съвсем скоро ще излезе със секторни програми, в които да покаже визията си, за развитие на държавата.

Няколко са най-оспорваните промени в здравната реформа, които предприе сегашният министър Петър Москов и които не бяха приети от левицата. Въпреки че той е представител на дясна политическа сила, повечето от тях водеха до ограничаване на пазарните принципи в сектора. Затова завоят, който се очаква да предприеме БСП е по-скоро в „дясна" посока.

Безспорно сред най-атакуваните промени бяха опитите за разделянето на пакета на здравната каса на две. Проектът беше приет през миналата година и веднага беше оспорен от група депутати от БСП и ДПС в Конституционния съд. Въпреки че промяната беше обявена за противоконституционна, екипът на Петър Москов я предложи на вниманието на народните представители още веднъж през тази година. В началото на парламентарния сезон депутатите от здравната комисия приеха с огромни критики на първо четене нов опит за разделянето на пакета на касата. Със сигурност това ще бъде една от промените, които изборът на Румен Радев за президент ще спре. Според здравния министър с разделянето на пакета трябваше да се осигури пълно финансво покритие на социално значимите заболявания и да се спре източването на касата. Според опозицията обаче ефектът от промените беше изключително спорен и водеше единствено до узаконяване на финансовите лимити на болниците и листите на чакащи. 

Твърдите месечни пари на клиниките и бюджетът на касата за догодина също са тема, която новият здравен министър ще трябва да разгледа. От БСП досега винаги са заявявали, че не подкрепят въвеждането им. Според тях добрият контрол на болниците, а не лимитирането е разковничето. Две години след въвеждането на твърдите бюджети фактите говорят сами за ефекта им - дълговете на клиниките се увеличиха, доплащането за пациентите и нелоялната конкуренция в сектора също. 

Приемането на национална здравна карта, която указва какви са потребностите от медицинска помощ у нас и къде може да се строят нови болници, е друга от промените на Петър Москов, която може да се окаже отменена. Въпреки че БСП и ДПС обжалваха и нея, Конституционният съд реши, че тя не ощетява пациентите и не отмени текстовете. Спокойно обаче това може да стане със законодателни промени в следващия парламент. Въпреки че въвеждането на здравната карта не успя да се види изцяло, то определено имаше ограничаващ ефект върху строежа на нови болници. За първи път през тази година до ноември в здравното министерство няма нито едно заявление за разкриване на нова клиника.

Зелена светлина няма да видят и подготвяните промени в закона за лекарствата на здравно министерство. Най-спорните точки в него бяха генеричното заместване, аптечната карта, ограничаването на някои маркетингови похвати в търговията с лекарства. Те щяха да доведат до ново пренареждане и още по-голямо окрупняване на фармацевтичния пазар. Този проект обаче едва ли ще стигне до Министерски съвет.

Завой се очаква да има и в контрола на системата. Най-вероятно въвеждането на пръстовия отпечатък ще се преразгледа. Причината за това е огромното недоволство на гилдията и неудобството за пациентите. По този начин обаче над 400 000 лв. от обществените средства може да се окажат хвърлени на вятъра.
Отмяната на всички планувани или извършени промени от екипа на Петър Москов обаче ще трябва да бъде заменена от нова реформа. Необходимост от съществен ремонт на здравноосигурителния модел и финансирането на системата заявиха не само представителите на съсловието, но и доста политически партии. Ако през следващата година се сформира устойчива коалиция с голямо парламентарно мнозинство, най-накрая това би могло да стане факт. 

 

Кой ще наследи Москов?

 

Безспорно новите промени зависят най-вече от това кой ще бъде наследник на Петър Москов. Ако служебният кабинет се прави от настоещия президент Росен Плевнелиев, вероятността следващият здравен министър да е кадър на ВМА, не е малка. В предишните два служебни кабинета държавният глава сложи начело на здравния сектор топ специалисти от болницата - ген. Николай Петров, а след това д-р Мирослав Ненков.
Ако се стигне до подобно решение обаче, то ще е за кратко, тъй като ген. Румен Радев има право да променя състава на служебния кабинет след 20 януари. А кадри и интереси на БСП в тази посока не липсват. Най-вероятно един от кандидатите за поста ще е д-р Румяна Тодорова, която е не само с богат опит в сектора като директор на НЗОК, но и сестра на вицепрезидента Илияна Йотова.Интензивното в Педиатрията тръгва на 3 февруари

Интензивното в Педиатрията тръгва на 3 февруари

Вече има един анестезиолог, до седмица ще назначат втори
На агресивни пациенти може да се откаже преглед

На агресивни пациенти може да се откаже преглед

Това е записано в НРД 2020-2022 г , който е обнародван в Държавен вестник
Писмено информирано съгласие при  зъболечението

Писмено информирано съгласие при зъболечението

Това е записано в правилата за добра дентална практика, качени на сайта на МЗ
Не приеха идеите на БСП за трансплантациите

Не приеха идеите на БСП за трансплантациите

Дискусиите по спорните моменти ще продължат да се обсъждат, но при разглеждането на Закона за лечебните заведения, реши парламентарната комисия по здравеопазване
Искат отчет от д-р Дечев за контрола

Искат отчет от д-р Дечев за контрола

НС настоява управителят на НЗОК да предложи мерки за подобряване ефективността от проверките
Специализациите по дентална медицина проблемни

Специализациите по дентална медицина проблемни

Това отчитат от МЗ, като допълват, че проблем се наблюдава и при специалността по обща медицина
Нова наредба ще утвърди всички стандарти

Нова наредба ще утвърди всички стандарти

До момента са обнародвани медицински стандарта по 7 специалности
Не знаем колко са децата с аутизъм у нас

Не знаем колко са децата с аутизъм у нас

В психиатричните клиники за малчугани се чака с месеци за преглед, предупредиха лекари
61 хиляди жени в Европа с рак на маточната шийка

61 хиляди жени в Европа с рак на маточната шийка

Близо 26 хил. умират от заболяването, съобщиха експертите при откриването на Световната седмица за борба със заболяването в НС
Военен хеликоптер транспортира родилка

Военен хеликоптер транспортира родилка

Става дума за 35 годишна родилка, която е с опасност за живота
1 2 3 4 5 ... 204 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020