зараза

Чакаме китове за опасния корона вирус

22-01-2020 14:17
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Чакаме китове за опасния корона вирусВече има първи доказан случай на заразата в САЩ, каза доц. Ангел Кунчев
Чакаме китове за опасния корона вирус. Това съобщи за clinica.bg доц. Ангел Кунчев. По думите му вече е потвърдена заразата при 30 годишен мъж от САЩ. Разпространението на инфекцията е причина за спешната среща на СЗО и ЕК по здравеопазване. Ескпертите ще решават дали да обявят извънредно положение в областта на общественото здраве.
Точно в 15.30 часа  в Женева започва извънредна експертна среща, заради разпространението на заразата с мутиралия щам на коронавируса от Китай. След това ЕК по здравеопзаване ще обсъди какви мерки да предприеме всяка от страните в общността. Български експерти от МЗ също се участват в срещите, каза доц. Ангел Кунчев.

 

Той допълни, че българските здравни

власти внимателно следят развитието на заболеваемостта, за да преценят от къде може да се очаква заплахата. „Сега източникът е ясен, Азия и Китай, с огнище на заразата провинция Хубей и град Ухан. Европа и в частност България се намират малко встрани от основните потоци на хора, които идват от там. Затова и Европейският център за контрол на заболяванията определя риска за нас като нисък, за момента", каза доц. Ангел Кунчев.

Ако обаче вирусът придобие

способността за лесно предаване от човек на човек, това ще му даде възможност за по-бързо разпространение. Към момента обаче, макар да се говори за предаване на заразата от човек на човек, то е по-скоро епизодично. Основният начин на предаване не е от човек на човек, а е пряк контакт с животни и хора, и то хора, които са били в Ухан и са контактували с животните", уточни експертът. Освен това стана ясно, че България чака да получи китове за доказване точно на този мутирал корона вирус. „Ние за корона вирусите имаме китове и може да правим изследване. Но точно за този вирус нямаме. За това чакаме, когато бъдат изработени, да ги получим от СЗО", обясни  доц. Кунчев.


Вчера бе доказан и първият случай

на заразата в САЩ. Става въпрос за 30 годишен мъж, който се е връщал от Ухан. Той развива заболяването в САЩ, четири дни след като се е прибрал от Китай. Здравните власти да го подложили на обстоен преглед и след като са отхвърлили всички видове респираторни и парагрипни вируси се е доказало, че е носител на този нов корона вирус. „ У нас се е натрупал опит от предишните години с острия респираторен синдром. След това дойде и опитът ни със средиземноморския синдром, който се пренесе през камилите и беше основно разпространен в Близкия Изток и Саудитска Арабия. Те всички са корона вируси и то точно такива, малко познати, които до момента не са имали отношение към човешката патология, но в един момент могат да заразят хора.

Така че знаем как се случват нещата",

уточни доц. Кунчев. Лошото в тази ситуация с инфекцията е, че тя съвпада  с Китайската нова година. Това е времето, когато огромен брой хора пътуват към Китай, а после и в различни части от света, което пък улеснява разпространението на заразата. У нас, като процент от населението, групата на китайците е най-малък. Въпреки това, онези които пътуват са потенциално опасната група. За това е важно те да знаят, че при поява на симптоми на някаква инфекция, трябва веднага да уведомят лекуващите си лекари, за да могат да се вземат и нужните мерки, напомня доц. Кунчев.

У нас летищните власти имат готовност

да изпълнят препоръките на СЗО. На летище София има камери, които могат да засичат онези пътници с по-висока температура." Имаме готовност и можем да го правим, особено за онези полети, които  знаем, че са от Китай и минават през няколко европейски страни. Въпреки това трябва да се знае, че мерките при граничен контрол на заразните болести не могат да са на сто процента ефективни. Доказва го случая с американецът, който е минал през такъв контрол в страната, но е бил по време на инкубационния период на заболяването ", каза доц. Кунчев.Първи случай на нилска треска за годината

Първи случай на нилска треска за годината

Заразен е 73-годишен мъж, хоспитализиран в МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение
Два пъти повече случаи на ку-треска

Два пъти повече случаи на ку-треска

7 са заболели през миналата седмица, от началото на годината досега броят им е 82

Фармацевтите зоват за ваксинация срещу грип

Фармацевтите зоват за ваксинация срещу грип

Това няма да спре КОВИД, но ще смекчи ефекта от пандемията, смятат от Европейската асоциация

Договарят отстъпки за ваксините за грип

Договарят отстъпки за ваксините за грип

Тази година вместо Brisbane нападат Guangdong-Maonan и Hawaii, показват прогнозите на СЗО

Само 8 нови случая, 51 излекувани

Само 8 нови случая, 51 излекувани

Остава задължителната карантина за пристигащите от 8 държави, които имат най-висока заболеваемост в Европа, каза доц. Ангел Кунчев
БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

Месото е насочено за унищожаване, не е стигнало до пазара, съобщават от агенцията
Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Преди дни БАБХ залови и пилешко месо със салмонела, съобщха от Агенцията
Пръскат против кърлежи в София

Пръскат против кърлежи в София

Ще се обработят парковете и междублоковите пространства, съобщиха от Столична община
Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

БАБХ ще инспектира магазини и заведения за обществено хранене, съобщиха от агенцията
457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

Оздравелите и изписани пациенти вече са 25, показват данните на Националния оперативен щаб
1 2 3 4 5 ... 33 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020