интервю

Има много неясноти около вируса в Китай

21-01-2020 12:42
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Има много неясноти около вируса в Китай Четири смъртни случая и над 200 заразени са следите, които оставя опасният вирус. Как се разпространява заразата и има ли риск за българите, попитахме директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантраджиев?
Четири смъртни случая и над 200 заразени са следите, които оставя опасният вирус тръгнал от ферма за животни и морски дарове в Китай. Заразата излиза от страната и вече има първи случай на заболяването в Южна Корея. Световната Здравна организация (СЗО), изказа опасението си от възможна епидемия, подобна на тази от началото на века, взела живота на стотици в Китай и Хонконг. Какво обаче се знае към момента за опасния вирус? Как се разпространява заразата и има ли риск за българите, който пътуват в страни от Близкия Изток, попитахме директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантраджиев.
- Проф. Кантарджиев, какво представлява този мистериозен вирус?
- Корона вирусите са голяма група разпространяващи се през зимата причинители на инфекции, обикновено на горните дихателни пътища. Обикновено през зимата една трета от гърлобола при възрастните хора се дължи на тях. Корона вирусите причиняват кашлица и възпаление на горните дихателни пътища. Те обикновено рядко могат да направят някакви усложнения. Трябва да се знае, че корона вирусите са вируси, които заразяват не само хора и животни. Последните години вирусологията има възможност да наблюдава разпространението на мутирали корона вируси, които от животни могат да се прехвърлят на хора и да причинят заболявания, които са много тежки. Такъв е мутиралия корона вирус причинител на така наречения от СЗО близкоизточен респираторен синдром.

- Какво представлява този синдром и каква е неговата история?

- Това е тежка инфекция, която преминава в пневмония. Тя се разпространява по въздуха и води до много голяма смъртност. Около 700 души в Китай и в други страни в света умряха през последните години от тази инфекция. Инфекцията на близкоизточния респираторен синдром се разпространи чрез пътуващи хора, защото се разбра, че носител на мутиралия корона вирус, обикновено са камили, хора контактували с камили от Близкия Изток. Връщайки се в своята родина развиват тежка пневмония, която е много високо контагьозна. Така инфекцията беше разпространена първо в болници в Канада. Последният известен случай е разпространението на близкоизточен респираторен синдром от пътуващ гражданин дошъл от Близкия Изток в Южна Корея. В болницата, където той пристига, се заразява обслужващия персонал в приемното отделение, персонала в спешното отделение, както и персонала в отделението където е лекуван с кислородотерапия. Също така са се заразили хора, които са го посещавали в болницата. Така че заболелите са били около 150 души. За съжаление няколко десетки от тях умират, въпреки интензивните грижи за лечение на инфекциозни болни.

- Как се е случило и болничен персонал да се зарази?

- Пациентът е бил с много тежка пневмония. Просто закъснелите мерки за сигурност на болничния персонал и мерките за изолация на пациента и не допускане на граждани на свиждане, са причина.

Какво се знае сега за възникналата инфекция в Китай, проф. Кантарджиев?

При сега възникналата инфекция в Китай, за която СЗО разгледа четвъртия фатален случай, има още много неясноти. Най-голямата неяснота е дали този корона вирус се предава от човек на човек. Научната медицинска общественост в нашата страна си спомня преди години, случая, когато ставаше въпрос за заразени хора с вируса на птичия грип. Тогава беше доказано, че този птичи грип може да се предаде на хора само при много тесен контакт с болни птици, тъй като в някои географски региони на света през студените зимни месеци все още хората живеят с птици в стаите, където спят. И така се получи прехвърляне на вируса на птичия грип от птици до тясно контактуващи с птиците хора. Други случаи на предаване на птичи грип от умрели птици и прелетни птици нямаме. За сега, за този корона вирус не е ясно дали има предаване от човек на човек.

- Какви са опасностите от този корона вирус?

- Опасностите са от настъпването на допълнителни мутации на този вирус, ако го направи лесно предаваем от човек на човек. За сега случаите на четиримата умрели в Китай се дължат на контакт с животни. Тъй като първите случаи са от пазар на животни и морски дарове. Опасността нараства, когато става въпрос за заразяване от човек на човек. Тогава се взимат и съответните противоепидемични мерки. Ако българи са пътували до Китай, трябва след пристигането си, особено през първите дни да не контактуват с много хора. А ако вдигнат температура и имат прояви на белодробна инфекция, като пневмония веднага да предупредят лекарите, които ги гледат, че се завръщат от задгранично пътуване.522 са с КОВИД-19 у нас, излекуваните са 37

522 са с КОВИД-19 у нас, излекуваните са 37

Откриват нови лаборатории, капацитетът им се увеличава на 2500-3000 души за денонощие
Проф. Костов: Медицинският съвет изпълни задачата си

Проф. Костов: Медицинският съвет изпълни задачата си

Ако някой има нужда от мнението ни, ние ще обсъдим дали да го дадем, каза още специалистът по белодробни болести
Пускат мобилно приложение за коронавируса

Пускат мобилно приложение за коронавируса

То има доброволен, а не задължителен характер, потребителите ще могат да следят развитието на заразата в страната
503 случая на КОВИД-19, 17 смъртни

503 случая на КОВИД-19, 17 смъртни

Трима пациенти с доказан коронавирус починаха в рамките на деня
34-ма пациенти са оздравели и изписани

34-ма пациенти са оздравели и изписани

Заразените медици са 23, почина 48 годишна жена диагностицирана с коронавирус
Извънредното положение е до 13 май

Извънредното положение е до 13 май

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на бюджета на държавата
485 случая на КОВИД-19, 14 смъртни

485 случая на КОВИД-19, 14 смъртни

В болнични условия се лекуват 173-а пациенти, сочат последните данни на Националния оперативен щаб
Върховен съдия с КОВИД-19

Върховен съдия с КОВИД-19

ВАС разпореди дезинфекция на всички помещения, не допускат в съда контактните на заразения
Обичайте вашите близки

Обичайте вашите близки

Послание от медиците в КАИЛ(реанимация) на УМБАЛ "Св. Анна" - София
Преминахме прага от 1 млн. с КОВИД-19 в света

Преминахме прага от 1 млн. с КОВИД-19 в света

За 8 дни броят на заразените се е удвоил, жертвите са близо 54 000
1 2 3 4 5 ... 40 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2020