интервю

Има много неясноти около вируса в Китай

21-01-2020 12:42
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Има много неясноти около вируса в Китай Четири смъртни случая и над 200 заразени са следите, които оставя опасният вирус. Как се разпространява заразата и има ли риск за българите, попитахме директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантраджиев?
Четири смъртни случая и над 200 заразени са следите, които оставя опасният вирус тръгнал от ферма за животни и морски дарове в Китай. Заразата излиза от страната и вече има първи случай на заболяването в Южна Корея. Световната Здравна организация (СЗО), изказа опасението си от възможна епидемия, подобна на тази от началото на века, взела живота на стотици в Китай и Хонконг. Какво обаче се знае към момента за опасния вирус? Как се разпространява заразата и има ли риск за българите, който пътуват в страни от Близкия Изток, попитахме директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантраджиев.
- Проф. Кантарджиев, какво представлява този мистериозен вирус?
- Корона вирусите са голяма група разпространяващи се през зимата причинители на инфекции, обикновено на горните дихателни пътища. Обикновено през зимата една трета от гърлобола при възрастните хора се дължи на тях. Корона вирусите причиняват кашлица и възпаление на горните дихателни пътища. Те обикновено рядко могат да направят някакви усложнения. Трябва да се знае, че корона вирусите са вируси, които заразяват не само хора и животни. Последните години вирусологията има възможност да наблюдава разпространението на мутирали корона вируси, които от животни могат да се прехвърлят на хора и да причинят заболявания, които са много тежки. Такъв е мутиралия корона вирус причинител на така наречения от СЗО близкоизточен респираторен синдром.

- Какво представлява този синдром и каква е неговата история?

- Това е тежка инфекция, която преминава в пневмония. Тя се разпространява по въздуха и води до много голяма смъртност. Около 700 души в Китай и в други страни в света умряха през последните години от тази инфекция. Инфекцията на близкоизточния респираторен синдром се разпространи чрез пътуващи хора, защото се разбра, че носител на мутиралия корона вирус, обикновено са камили, хора контактували с камили от Близкия Изток. Връщайки се в своята родина развиват тежка пневмония, която е много високо контагьозна. Така инфекцията беше разпространена първо в болници в Канада. Последният известен случай е разпространението на близкоизточен респираторен синдром от пътуващ гражданин дошъл от Близкия Изток в Южна Корея. В болницата, където той пристига, се заразява обслужващия персонал в приемното отделение, персонала в спешното отделение, както и персонала в отделението където е лекуван с кислородотерапия. Също така са се заразили хора, които са го посещавали в болницата. Така че заболелите са били около 150 души. За съжаление няколко десетки от тях умират, въпреки интензивните грижи за лечение на инфекциозни болни.

- Как се е случило и болничен персонал да се зарази?

- Пациентът е бил с много тежка пневмония. Просто закъснелите мерки за сигурност на болничния персонал и мерките за изолация на пациента и не допускане на граждани на свиждане, са причина.

Какво се знае сега за възникналата инфекция в Китай, проф. Кантарджиев?

При сега възникналата инфекция в Китай, за която СЗО разгледа четвъртия фатален случай, има още много неясноти. Най-голямата неяснота е дали този корона вирус се предава от човек на човек. Научната медицинска общественост в нашата страна си спомня преди години, случая, когато ставаше въпрос за заразени хора с вируса на птичия грип. Тогава беше доказано, че този птичи грип може да се предаде на хора само при много тесен контакт с болни птици, тъй като в някои географски региони на света през студените зимни месеци все още хората живеят с птици в стаите, където спят. И така се получи прехвърляне на вируса на птичия грип от птици до тясно контактуващи с птиците хора. Други случаи на предаване на птичи грип от умрели птици и прелетни птици нямаме. За сега, за този корона вирус не е ясно дали има предаване от човек на човек.

- Какви са опасностите от този корона вирус?

- Опасностите са от настъпването на допълнителни мутации на този вирус, ако го направи лесно предаваем от човек на човек. За сега случаите на четиримата умрели в Китай се дължат на контакт с животни. Тъй като първите случаи са от пазар на животни и морски дарове. Опасността нараства, когато става въпрос за заразяване от човек на човек. Тогава се взимат и съответните противоепидемични мерки. Ако българи са пътували до Китай, трябва след пристигането си, особено през първите дни да не контактуват с много хора. А ако вдигнат температура и имат прояви на белодробна инфекция, като пневмония веднага да предупредят лекарите, които ги гледат, че се завръщат от задгранично пътуване.Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
Има шанс за реформа в психиатричната помощ

Има шанс за реформа в психиатричната помощ

Пожарът в столичния психодиспансер постави на фокус проблемите в психиатричната помощ. Готова ли е националната стратегия в тази област, попитахме д-р Цветеслава Гълъбова. Тя е директор на Държавната психиатрична болница "Св. Ив. Рилски" в Нови Искър.
Хаосът в здравеопазването трябва да приключи

Хаосът в здравеопазването трябва да приключи

През миналата година медицински сестри, акушерки и други специалисти по здравни грижи протестираха за по-високи заплати и реформи в здравния сектор. Какво още искат те, попитахме Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери в България.
Пътеките за общинските болници са с минимален ръст

Пътеките за общинските болници са с минимален ръст

На крачка сме от подписването на Национален рамков договор, който ще определи правилата за работа в здравната система през следващите три години. Какви са забележките към проекта за НРД на Сдружението на общинските болници, попитахме д-р Неделчо Тотев, председател на организацията.
Лекарите и пациентите не са врагове

Лекарите и пациентите не са врагове

Преди броени дни Столичната лекарска колегия на БЛС отличи проф. Иван Костов с приза „Лекар на годината 2019" в София. По този повод го потърсихме, за да разкаже как се постига това високо признание от гилдията и трудно ли се ръководи най-голямата АГ болница. Проф. Костов е директор на „Майчин дом" от 2017 г.
Бюджетът на ДОО няма да реши тежките проблеми

Бюджетът на ДОО няма да реши тежките проблеми

След продължителни дебати и скандали парламентът прие на второ четене бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. Ще реши ли той натрупаните проблеми в сферата, попитахме д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната социална комисия.
Педиатрията беше изоставена повече от 20 години

Педиатрията беше изоставена повече от 20 години

Проблемите в педиатрията засегнаха цялото общество. След смъртта на 3-годишното дете и напускането на част от екипа, скандалът стигна дори до парламента. Кои са най-сериозните проблеми в здравеопазването в тази област, попитахме д-р Стоян Лазаров. Той е началник на Отделението по детска кардиохирургия в НКБ.
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020