зараза

2-ри случай на опасния вирус в Тайланд

17-01-2020 11:48
Clinica.bg

press@clinica.bg
2-ри случай на опасния вирус в ТайландАко имате оплаквания и сте посещавали тези дестинации, съобщете на личния си лекар за пътуването, съветва проф. Тодор Кантарджиев
За втори случай на пациент с опасния коронавирус съобщават здравните власти на Тайланд. Жена идваща от Китай е приета по спешност в болница, след като проявила симптоми на заболяването на международното летище в Банкок. Ако имате оплаквания и сте посещавали тези дестинации, съобщете на личния си лекар за пътуването, съветва проф. Тодор Кантарджиев.
Пациентката от Китай е на 74 години. Тя е пристигнала от централния китайски град Ухан, епицентър на огнището на заразата. Била е диагностицирана с пневмония, свързана с коронавируса доведел до смъртта на двама души в Китай. По думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев една трета от коронавирусите са чест причинител на сезонни респираторни инфекции. Понякога обаче, може да настъпи мутация в коронавируса и тогава той става много високо инфекциозен.

 

Една такава ситуация е много опасна,

казва експертът. И припомня случай на пациент от Южна Корея, който се е заразил с вирус в Близкия Изток. При връщането си в родината той развива тежък близкоизточен синдром. Това е името на заболяване, което се причинява от коронавирус, уточнява професор Кантарджиев.

„Тогава много лекари, които

бяха контактували с него, както и много от близките му, които го бяха посещавали в болница развиха заболяването", допълва експертът. В този случай около 140 души са били заболелите от тях десетки са починали. Затова проф. Кантраджиев напомня, че когато човек има признаци на инфекция трябва да съобщи на личния си лекар къде е пътувал в последно време. Опасният короновирус е регистриран и в Япония, съобщава АФП, но опасност от епидемия в Тайланд на този етап няма.Първи случай на коронавирус в Македония

Първи случай на коронавирус в Македония

Жената е била един месец на гости при роднини в Италия
Всички проби от днес са отрицателни за коронавирус

Всички проби от днес са отрицателни за коронавирус

В Националната референтна лаборатория са изследвани 9 лежащо болни граждани
Съзнанието на обществото е от ключово значение

Съзнанието на обществото е от ключово значение

Коронавирусът е тема номер едно както у нас, така и по света. След притеснителното разрастване на заразата в Италия, вече има и случаи в Хърватска и Гърция. Взети ли са всички възможни мерки, как да се подобри огранизацията, как да пазим себе си и другите и какво означава да бъдем отговорни в този момент, попитахме проф. Тодор Кантарджиев. Той е директор на Националния център за заразни и  паразитни болести.
Грипна ваканция в Созопол и Радомир

Грипна ваканция в Созопол и Радомир

Втората вълна на заболяването може да затвори и други училища
Ковид 19 е в Гърция

Ковид 19 е в Гърция

Информацията е съобщена от здравния министър на страната
Изследват бебе за коронавирус в Пловдив

Изследват бебе за коронавирус в Пловдив

Двама души със съмнения за КОВИД-19 във ВМА, съобщи ген.-майор Мутафчийски
Какво трябва да знаем за коронавируса?

Какво трябва да знаем за коронавируса?

Коронавирусът вече се разпространи в десетки държави в света. Какво трябва да знаем за COVID-19 и как да се пазим, разказват от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.
Ковид 19 настъпва в Европа

Ковид 19 настъпва в Европа

Австрия и Хърватия докладваха първи случаи на заразата
Под карантина у нас са десетки

Под карантина у нас са десетки

Доброволна карантина няма, алармираха синдикатите, нужни са нормативни промени
Учебна тренировка за коронавируса

Учебна тренировка за коронавируса

Лекари и гранична полиция откриха двама „заразени" на Летище София
1 2 3 4 5 ... 27 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020