Лица

Доброволец по призвание

11-11-2016 14:39
Всеки от нас е способен да направи и предаде доброто, казва председателят на БМЧКДоброволец по призвание
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Може ли един човек да живее в България, да помага на хората безкористно и да не получава нищо в замяна? Всеки от нас ще отговори на този въпрос по различен начин. Едно 25-годишно момиче обаче знае много добре какво означава да си доброволец, защото това е нейното призвание в живота. Мария Христова е председател на Български Младежки Червен кръст, който наскоро навърши 95 години от неговото основаване. Членува в организацията от 8 години и обича да работи с млади хора и деца.
Както повечето доброволци в БМЧК, така и Мария попада случайно в организацията. Нейни приятели я водят за статист на тренировка на младежкия авариен екип във Велико Търново, където тя тогава учи. „Бях координатор в Търново, след това завърших, дойдох в София, поработих малко, избраха ме за координатор и вече карам четвърти мандат. Паралелно станах председател на младежката организация", казва тя.

„За мен е изключително важно човек да се чувства на място там, където учи и след това в онова, което работи. Изобщо не вярвам в принципа, че трябва да учиш за дипломата и документа", обяснява Мария, която започнала висшето си образование с „Журналистика", но с течение на времето осъзнала, че доброволчетсвото е повлияло до такава степен в живота й, че тя не може да не се грижи за хората. Затова оставила новинарската професия зад гърба си и записала специалност „Специална педагогика" в Софийския университет, за да помага и на деца.

Усмихнатото момиче ръководи БМЧК от около година и половина и не крие, че не може да си представи живота в друга сфера. Смята, че уменията, които е получила в организацията, ще й помогнат за нейното бъдещо развитие. „Не си се представям на работа в офис, колкото и да си мисля, че би било по-лесно да стоя на малкото бюро, да работя от 08 до 17 и да си взема заплатата в края на месеца", казва тя. Мария не взима никакви пари за това, което прави, останалите около 700 членове на софийската структура също. За тях желанието и резултатът от усилията е единственото нещо, което ги води напред.

Има различни видове доброволци- едни се включват в някаква кауза на Червения кръст, други искат да помогнат в определен момент, например бедствия, когато хората се нуждаят най-много от тях, други са редовни членове на БМЧК. „Такива са доброволците, които си плащат членски внос от 1 лв. на година и това им дава право да участват освен във всички обучения и събития, да гласуват, да избират и да бъдат избирани в цялата ни структура. Има и доброволци, които не са членове, това са тези под 14 години, ученици. Реално от тази възраст до 35 г. може да си член на БМЧК", обяснява Мария.

Червеният кръст олицетворява идеята за това да правиш добро в най-чистия му смисъл, смята председателят на БМЧК. „Ние сме създадени на бойното поле, от нуждата на хората и за мен това продължава да бъде единственото нещо. Ти трябва да виждаш нужда и да искаш да дадеш каквото можеш, било то време, средства, умения, за да помогнеш за тези в нужда. И продължаваме да го правим вече 95 г.", добавя Мария.

 

Първата долекарска помощ и всички видове демонстрации и обучения са едно от нещата, които привличат повечето младежи в Червения кръст. „Всичко е много реалистично, имаме статисти, които играят ранени, както и дегизировка, която си е направо сценичен грим. Това са умения, за които вярвам, че младите хора осъзнават, че е важно да ги имат", смята Христова. Помощната дейност , свързана с различни уязвими групи, деца и младежи от различни институции, са другата част от нещата, в които тийнейджърите с удоволствие се включват. „БМЧК се е развило до такава степен, че каквото и да ти е интересно да вършиш, можеш да намериш дейността, в която да си добър, да се обучиш и да го правиш", казва още Мария, за която академията за доброволци е следващото стъпало към придобиването на различни умения в организацията. Тя се провежда два пъти в годината. „Лятната академия се прави от 10 години на морето и има своите традиции. На нея се има национални обучения. Тогава подготвяме така да се каже нашите заместници. Ние имаме четиристепенна обучителна система и всяко ниво носи своите отговорности", обяснява още председателят на БМЧК.

„Едно от първите неща, което осъзнах като доброволец е, че няма кътче от България, където да отида и да не познавам човек. Няма кътче от страната, където, ако ми закъса влак, автобус, колата, да не мога да вдигна телефона, защото знам, че там имам приятели и те ще ми помогнат по всякакъв начин", споделя с усмивка Мария, която познава и най-различни хора по света благодарение на БЧК. Обединяват ги седемте принципа на Международния Червен Кръст, които те спазват. Хуманността е първият и основен от тях. „Когато си хуманитарен работник в някакъв смисъл или доброволец, това е голямо изпитание за ценностите ти, още по-голямо изпитание за нещата, в които вярваш, защото постоянно виждаш хора, които правят точно обратното. И именно разбирането, толерантността, хуманността, ни обединяват", продължава момичето. Според нея именно младите хора са носители на тези важни ценности и трябва да ги предадат на останалите. „Винаги съм си мислила, че хората, с които се срещаме, дори и нищо друго да не чуят от това, което им казваме, само да видят, че има младежи, които безкористно правят нещо за някой друг, би ги накарало да се замислят и да направят нещо", смята тя.

Макар и да среща одобрението на родителите и приятелите си за това, което прави в БМЧК, Мария постоянно се сблъсква и с неразбирането на различни хора и понякога се съмнява дали да продължи напред. „Като ме питат с какво се занимавам, първото нещо, което казвам е Червения кръст. Нещата, които правя за пари или учението, са много назад, защото това ми е основния приоритет в живота. Трудно е понякога да оставаш без пари в края на седмицата, обаче знаеш, че си участвал в три акции, в които си направил нещо за някого", казва тя и е категорична, че не й е нужна материална облага, за да прави добро.

Има още много път, който трябва да се извърви, за да дойде моментът, в когато младите хора ще са достатъчно добре информирани за болестите, предавани по полов път, смята Мария. И изтъква, че едно от посланията, които доброволците се опитват да предадат на младежите, е да мислят за себе си и да се пазят. „Особено когато си по-млад, ти си неуязвим, в главата си още безсмъртен, няма как да ти се случи, да заразиш, да имаш някакво сериозно заболяване, защото си на 16, кой се разболява на тази възраст? Но това става често", допълва тя.

Мария и нейните приятели от БМЧК често споделят, че на практика нямат личен живот. „В един момент всичките ти интереси минават през БЧК, всичките ти близки хора са там. Аз дори да изляза вечерта, аз пак ще се видя с хора, които са от Червения кръст", смее се тя. И добавя, че все пак понякога бяга от реалния свят благодарение на книгите. Въобще четенето е едно от любимите й заниманията от малка. „Може би второто най-хубаво нещо на света е да се прибереш от пазар с купчина хубави книги", добавя момичето.

Всеки доброволец пази в сърцето си лица, имена на хора и техните истории, с които се е сблъскал през годините. Тежките моменти не се забравят, но най-хубавото е да срещнеш човек, на който си помогнал и да видиш, че той е добре и продължава живота си. „Българите правим много повече добро, отколкото си признаваме. То не е само една малка рубрика в края на емисията. Всеки от нас е способен да го направи, да го види и предаде", смята Мария Христова. Именно на темата за доброто е и посветен националният конкурс на БМЧК, чиято цел е да популяризира организацията и нейните дейности сред обществото, както и да мотивира повече хора към припознаването на доброволчеството като кауза.


Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
Да посрещнеш детската усмивка

Да посрещнеш детската усмивка

Шефът на Клиника по детска хирургия в „Пирогов" доц. Христо Шивачев е новият заместник-председател на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ