развръзка

Частните болници в търговете за лекарства

15-01-2020 13:37
Clinica.bg

press@clinica.bg
Частните болници в търговете за лекарстваТова ще се случи с промяна в закона, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Частните болници ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за закупуването на лекарствата, също както държавните и общинските лечебни заведения. Това стана ясно от думите на министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който обяви че ще изпрати проект на текстове за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки в Министерство на финансите.
Депутатите привикаха управителят на НЗОК в парламента. Д-р Дечо Дечев трябваше да обясни какво се крие зад изнесената информация, че частни болници са получили 7 пъти по-висока цена за еднин и същ медикамент от държавните болници. В Народното събрание бе и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който обяви че ще има корекции в закона, които ще задължат частните болници да правят обществени поръчки за закупуването на лекарствата, също както и държавните и общинските лечебни заведения. Всичко започна след като  депутатът от БСП проф. Георги Михайлов съобщи, че шефът на НЗОК ще бъде изслушан в парламентарната Комисия по здравеопзаване утре. По думите му, след проведени консултации с парламентарната група на ДПС е внесено в деловодството на парламента искане да бъде изслушан управителят на НЗОК. „Проблемите, които поставя д-р Дечев , са изключително сериозни и трябва да бъдат прозрачно разрешени, за да се постави най-накрая началото на една много сериозна дискусия за състоянието на българското здравеопазване и най-вече да решаването на проблемите в него", каза депутатът от ПГ на БСП за България.


Искаме да дадем сигурност на

българските граждани, пък каза д-р Даниела Дариткова, председател на парламентараната Комисия по здравеопазаване."Важно е да се адресира точно проблемът, който е установен през последните дни. Искаме да дадем сигурност на българските граждани, че средствата отиват именно в подобряване на здравето на хората", каза д-р Дариткова. Министър Кирил Ананиев пък поиска НАП да провери лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства. "До този момент в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали сигнали за огромни разлики в цените на лекарства, които са закупувани от държавни и общински лечебни заведения и от частни лечебни заведения.

Това е първият сигнал, който даде управителят на НЗОК

независимо от това, че става въпрос за един сигнал, аз ще предприема следните действия. Ще изпратя проект на текстове за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки в Министерство на финансите, с който частните лечебни заведения ще прилагат същите правила, както държавните и общинските лечебни заведения. На второ място ще напиша писмо до НАП с копие до министъра на финансите, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените, по които се  търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства", допълни Ананиев. Освен това стана ясно, че министър Ананиев ще възложи на Изпълнителна агенция по лекарствата и на Националния съвет по цени и реинбурсиране на лекарствените продукти да направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични лекарства и те ще бъдат сравнени с пределните цени по позитивния лекарствен списък.


На брифинг в парламента управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев

уточни, че става дума за лекарството за онкоболни "Пеметрексед", което  е закупено от 9 болници на цена от 129 до 1063 лв. "Един от производителите забелязва, че има разлика в сумите, които НЗОК е заплатила и това, което той е получил при еднакъв брой опаковки", обясни  д-р Дечо Дечев. Връзка между производител и доставчик категорично няма, но има връзка между болница и търговец на едро, уточни в заключение д-р Дечев.Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020