СПА-Терапия

Жасмин и канела зареждат през зимата

11-11-2016 09:55
Масажът е много добро средство за профилактика на простудните заболявания, казва Галя ЦветановаЖасмин и канела зареждат през зимата
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Когато е топло и слънчево, човек най-често предпочита да повърви една-две спирки, вместо да чака автобуса. Дойде ли есенно-зимният период обаче, а навън температурите паднат, неусетно ограничаваме движението и вместо разходките често избираме да се „закотвим" пред телевизора или компютъра. Всичко това неминуемо се отразява на общото ни състояние. Старите болежки се активизират, ставите започват да се обаждат, настъпва райско време за настинки. Има ли шанс масажът да ни помогне срещу атаката на вирусите и грипа, обяснява Галя Цветанова, рехабилитатор-ерготерапевт.
„Масажът е много добро средство за профилактика на грипните и простудни заболявания.Той подобрява кръвообръщението, загрява тялото, а мускулатурата се отпуска. Освен това подобрява обмяната на вещества в клетките, което ни прави по-бодри и повдига тонуса ни", казваЦветанова. И допълва: „Смята се, че масажирането на тялото подобрява имунната защита на организма, защото стимулира производството на лимфоцити. Това са лимфните клетки, които защитават организма на човек от увреждащите го микроорганизми, като ги унищожават".
Визитка:

Галя Цветанова е завършила рехабилитация през 2001 г. в Медицински Колеж гр. Плевен. Има бакалавърска степен по специалността медицинска рехабилитация и ерготерапия в Медицинския университет в Плевен, а от 2011 г е магистър по същата специалност. Завършила е курс по кинезиотейпинг, а от началото на 2016 г е и СКЕНАР терапевт.

Рехабилитаторите препоръчват процедурите да се правят най-вече на гърба, защото той е свързан по рефлекторен път с всички органи и системи в организма. Ползата ще бъде по-голяма, ако направите серия масажи още при първите признаци на умора, отпадналост или настинка.

Добре е специално през есента и зимата масажът да се извършва с етерични масла. Много от тях имат противовирусно, затоплящо, антисептично действие, проясняват ума и съживяват сетивата, зареждат съ свежа енергия, обяснява рехабилитаторката. Такава сила имат например розмаринът, канелата, евкалиптът, ментата. При бременни жени и малки деца особено подходящи са „разтривки" с жасмин.

Етеричното масло от жасмин има успокояващо и антисептично действие, казва Цветанова. То влияе най-вече на емоционално ниво на масажирания човек, като успокоява нервното напрежение и същевременно приповдига духа. Такава процедура е изключително подходяща, ако страдате от силно главоболие, както и в случай, че сте изпаднали в апатия или силна тъга. Причинате е, че има почти магичното свойство да създава подсъзнателно чувство на оптимизъм и увереност.

Маслото от канела също има противовирусна сила, но освен това затопля тялото, стимулира кръвообръщението и ускорява обмяната на веществата. Затова във времената на настинки и простуди, каквито предстоят, не забравяйте да се поглезите и с подобен масаж. Независимо дали ще отидете при професионалист или ще се оставите в топлите ръце на половинката си. Освен това се смята, че ароматът на канелата може да активизира вдъхновението и да нагласи сетивата на „пауза" ,за да може човек да релаксира максимално.

Друг много добър вариант за зимата е масаж с етерично масло от розмарин. То не само ще тонизира цялото ви тяло, но действа положително и върху работата на сърдечно-съдовата система и стимулира имунитета. Като антисептично и сгряващо масло е подходящо и при опасност от простуда – направете си подобна процедура още при първите подсмърчания през зимата. Розмаринът помага и при болки в мускулите и ставите, затова се смята, че масажът с това масло е полезна добавка при лечението на страдания като артрит или ревматизъм. И не на последно място – една процедура с етерично масло от розмарин ще повиши жизнените ви сили и ще ви зареди, ако нещо не сте в кондиция заради работата или любовта.

Хубаво е да се отбележи, че масаж и рехабилитационни процедури мигат да се правят във всяка възраст, но трябва да бъдат съобразени с особеностите на организма и дали човек има и съпътстващи заболявания. Това важи най-вече и за избора на етерично масло, за да може неговото действие да бъде възможно най-добро.
Те намират приложение и за облекчаване на дискомфорта и болката в мускули и стави. Като превенция при обостряне на хроничните заболявания на опорно-двигателния апарат, най-вече ставните проблеми, е добре да се прилага комбинация от масаж и леки ежедневни движения за ставите. Последното е много важно, за да не се допусне скованост на мускулатурата, която в последствие ограничава активността на тялото като цяло. 

 


Тайните на масажа

Тайните на масажа

Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС

Ездата прави чудеса при МС

Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Радонът е лек при депресия и диабет

Радонът е лек при депресия и диабет

Лекарството е в дозата. Доказва го и радиоактивният газ радон. Как ваните и инхалациите с него лекуват болката и кошмарите и помагат на сърцето, щитовидната жлеза и жлъчката? Разказва Симеон Костов.
Кални бани лекуват артрит и жлъчка

Кални бани лекуват артрит и жлъчка

Дискова херния, коксартроза, проблеми с черния дроб и стомаха. За всяка от тези диагнози калолечението може да се окаже спасение. Какви видове е то и колко процедури са ни нужни? Отговаря Симеон Костов.
47 500 на евтин санаториум от 3 април

47 500 на евтин санаториум от 3 април

Доплащането е от 10 до 18 лв. на ден, 49 комплекса са в програмата на НОИ
Сауната лекува шипове и астма

Сауната лекува шипове и астма

Сауната е аптеката на бедняка, казват финландците. Кои болести "обичат" релакса в жегата? Защо сауната е благотворна след спорт? И отлабва ли се на 90 градуса? Отговаря рехабилитаторът Симеон Костов.
Джогинг под вода лекува вените

Джогинг под вода лекува вените

Как джогингът и карате хватките под вода могат да ни спасят от болести и излишни килограми? И защо аква гимнастиката е толкова полезна за бременни? Отговаря кинезитерапевтът Стефка Владова.
Вендузи „изсмукват” болката в гърба

Вендузи „изсмукват” болката в гърба

Когато главата или гърба ни заболят, инстинктивно започваме да търсим някой да ни направи масаж. Как точно помага той, разказва Галя Цветанова.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ