форум

Членският внос на сестрите остава 5.60 лв.

13-01-2020 10:04
Clinica.bg

press@clinica.bg
Членският внос на сестрите остава 5.60 лв.БАПЗГ създава национални професионални консултативни съвети по специалности
Членският внос в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остава размер 5.60 лева. За участие в курсове и събития за продължаващо обучение ще се заплаща също 5.60 лева. Когато организатори на мероприята са БАПЗГ, регионалните колегии, лечебни и здравни заведения на територията на съответната регионална колегия таксата ще бъде в размер на 2.80 лева. Това залегна в Устава на БАПЗГ,. Той беше променен на 11 януари 2020 г. на Петия редовен конгрес на БАПЗГ, в който взеха участие над 400 делегати от цялата страна.
Решето бе също да се сформират Национални професионални консултативни съвети (НПКС) на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите-лекарските асистенти, рехабилитаторите, рентгенови и медицинските лаборанти. Преди това всички 28 регионални колегии на БАПЗГ трябва в срок от два месеца да сформират такива съвети на местно ниво, като членовете им ще се избират на доброволен принцип.

Същевременно ще бъдат излъчени

и представители на национално ниво. Те ще дават становища, свързани със специфичните дейности за упражняване на съответната професия и промени в правното ѝ регламентиране, обясниха от съсловната организация Председателите на НПКС ще участват в работата на Управителния и Националния съвет на БАПЗГ като експерти. На конгреса бяха утвърдени и промени в други нормативни документи - правила за избор на ръководни органи на БАПЗГ, за издаване на сертификат за професионална квалификация и за набиране и разходване на средствата на БАПЗГ.


Делегатите приеха залегналото предложение

председателят на УС на БАПЗГ, главният секретар на УС на БАПЗГ и Управителният съвет на БАПЗГ, председателите на Регионални колегии и председателите на различни комисии на регионално и национално ниво да се избират за 5-годишен мандат с право на участие в не повече от два последоватлелни мандата.

В правилата за издаване на сертификат за професионална квалификация залегна досегашното изискване, прието от НС на БАПЗГ, сертификатът да се актуализира на всеки 5 години на основата на придобити кредитни точки, съобразно квалификационната рамка за професионално развитие. Квалификационните нива се определят от трудовия стаж и поредността на издадените сертификати.Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева

изнесе отчетен доклад за периода 2016 - 2019 г. през призмата на трите основни приоритета, които си е поставила като цели съсловната организация - устойчива организационна дейност, повишаване на заплатите (въпреки че БАПЗГ не може да изпълнява синдикални дейности) и подобряване на възможностите за продължаващо обучение, съобщиха от БАПЗГ.

В доклада си Милка Василева изтъкна като успех, че в резултат на 5-годишни усилия в Колективния трудов договор за 2016 е залегнало заплащането на придобит сертификат за професионална квалификация - по 20 лева към заплатата за първи и за всеки следващ сертификат, както и 50 лв. за придобита специалност. Тези условия залегнаха и в КТД 2018 г.


"Важното е, че все повече работодатели

осъзнават, че трябва да се заплаща придобитата по-висока квалификация, която не е самоцел, а грижа за повече компетентност и желание за поемане на по-голяма отговорност", подчерта лидерът на БАПЗГ и отчете, че за периода 2016 – 2019 г. са проведени 2686 кредитни мероприятия, в които са участвали 29 734 участници. Новите сертификати, които са издадени в този период са 1908.

"Това е огромен интелектуален и професионален потенциал, който чака да бъде оценен и използван в медицинската практика. Едно от основните ни искания беше държавата да поеме своята роля за продължаващото обучение, като осигурява поне 2 дни платен служебен отпуск за участие в кредитни мероприятия. Засега няма обещание", изтъкна Милка Василева.

Тя се спря и на социалния статус на съсловието:

„С огромна тъга трябва да отчетем липсата на уважение, засилващата се агресия на работното място, изтощителната работа на две и три работни места, незаплащане на извънредния труд, невъзможност за ползване на редовен отпуск поради липса на персонал и много други неблагополучия, които за съжаление ние сами не можем да разрешим. Подавахме редовни доклади за намаляващия брой професионалисти по здравни грижи, което беше отразено и в Доклада на Европейската комисия за Европейския семестър с препоръка към правителството за спешни мерки за възстановяване на кадровия потенциал. Нашата реакция беше с поредица от конференции, брифинги, протестни декларации, отворени писма и срещи, с които да привлечем вниманието на обществото към нашите проблеми и управляващите да вземат бързи адекватни решения", подчерта Василева.Почитаме Св. Антоний Велики

Почитаме Св. Антоний Велики

При него идвали болни и страдащи хора, а той бил удостовен с дара на чудотворство, прозорливост и лечителство
Пробно преброяване на населението през март

Пробно преброяване на населението през март

Националната статистическа програма за 2020 година включва 306 изследвания
Отново мръсен въздух в София

Отново мръсен въздух в София

"Казичене", "Орландовци", "Разсадника" и "Паврово" са с най-висока концентрация на фини прахови частици
2000 филтри на комини в София до края на 2023 г.

2000 филтри на комини в София до края на 2023 г.

Засега са поставени 100, от тях 84 са от последния месец, съобщиха от Столична община
Унищожават 44 кг мед заради грешни етикети

Унищожават 44 кг мед заради грешни етикети

Българската агенция по безопасност на храните е проверила 736 търговски обекта
Дари надежда за Михаела

Дари надежда за Михаела

Детето няма и 8 години, а вече е преживяло 55 химиотерапии и 4 операции
Седем двойки ще получат по 5000 лв. за ин витро

Седем двойки ще получат по 5000 лв. за ин витро

Кампанията "Посади надежда" е организирана от МЗХГ и Фондация "Искам бебе"
Почитаме Св. Йоан Кръстител

Почитаме Св. Йоан Кръстител

Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Господ Иисус Христос на земята, над 350 хил. българи празнуват имен ден
Aлександър измести Георги като име № 1

Aлександър измести Георги като име № 1

Виктория, Мария и Никол са най-често срещани при новородените момичета
Започва проверка по сигнала на омбудсмана

Започва проверка по сигнала на омбудсмана

Социалното министерство ще инспектира условията в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово
1 2 3 4 5 ... 39 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020