Решение

Д-р Дечо Дечев се оттегля от НЗОК

12-01-2020 20:16
Clinica.bg

press@clinica.bg
Д-р Дечо Дечев се оттегля от НЗОК Той освобождава поста през март, като мотив посочи изтичащия му мандат и липсата на синхрон между действията на МЗ и касата
Д-р Дечо Дечев се оттегля от поста си на управител на НЗОК на 12 март, обяви той пред Дарик. Toгава изтича мандата , който д-р Дечев наследи от предшественика си проф. Камен Плочев. Управителят на НЗОК обаче посочи като проблем и липсата на синхрон между действията на МЗ с тези на касата и отправи сериозни критики към ресорното министерство в ключови за системата направления.
В края на миналата година министър Кирил Ананиев обяви, че от тази година след промяна в закона най-малко половината от приходите на болниците трябва да бъдат за заплащане на персонала. Това се очаква да залегне и в новия НРД, който все още не е публикуван в Държавен вестник, нито качен на сайта на НЗОК. За регламентиране на пари за заплати настояваха протестиращи медицински сестри, а на среща при премиера Бойко Борисов, министър Ананиев им обеща, че ще намери механизъм такава мярка да бъде въведена и да важи за всички болници. 

Според д-р Дечо Дечев тази идеята е неприложима,

защото Здравната каса няма задължение да контролира как болниците харчат приходите си. Той заяви това още преди подписването на НРД, но въпреки това МЗ обяви, че тя ще фигурира в рамковия договор.  Новият управител на касата ще бъде избран от депутатите в парламента.
Д-р Дечев отрави редица критики към МЗ и индиректно и към здравния министър Кирил Ананиев. Според него няколко пъти миналата година НЗОК е била поставена пред свършен факт, като изтъкна най-вече случая с казуса около 50-е млн. лв. за заплати. "В няколко случая през 2019 г. каруцата беше поставена пред коня.

Първият случай беше с 50-те милиона лева за медицинските сестри,

за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети", каза той и разясни, че след като се оказа, че тези пари няма как да се дадат от хазната, бе наредено да са по линия на касата. „Касата как може да ги даде? Единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без НЗОК да знае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона лева и поставяме касата под свършен факт.", разказа д-р Дечев.


Същевременно акцентира и върху лобистки закоони,

според които НЗОК няма право да иска отчети от частните болници, което поставя в неравностойно положение държавните и общинските лечебни заведения. На второ място изключването на частните болници от задължителните обществени поръчки при харчене на обществен ресурс. По този начин лекарствата за тях се заплащали 7 пъти по-скъпо. „Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, се заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти", обясни още управителят на НЗОК.


Споре него е необходима ревизия на броя на болниците в страната.

Ако средставата се разпределят на по-малко лечебни заведения, спрямо сегашните 387, те ще стигнат, а достъпът и качеството на лечение няма да бъдат нарушени. Налага се и основна ревизия на НЗОК. Според д-р Дечев касата не е адекватна на промените настъпили в последните 20 години от съществуването й. „Нужни са не повече от шест регионални каси за цялата страна, а не 28, както е в момента", каза той.

Най-болната тема е контролът, категоричен е той. Той е на база документи, които изпълнителите на медицинска помощ представят в подходящ вид, на базата на който проблем няма. Същевременно обаче

„вече можем да говорим за една организирана система

за отчитане на дейности", каза д-р Дечев. Той изреди и други пропуски на МЗ. На първо място това, че все още няма е-здравеопазване, поредното отлагане на нов здравен модел и проблемите с внедряването на електронната борса за лекарствата. Той изрази тревога и по отношение на медицинските стандарти и фармако-терапевтични ръководства. „Всичките тези неща са извън дейността на НЗОК. Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде," добави д-р Дечев. 
Той оглави НЗОК през юли 2018 година. Парламентът одобри кандидатурата му, след като неговият предшественик проф. Камен Плочев подаде оставка, след проблем свързан с натрупани дългове на НЗОК към чужди каси. Правилата по 18 специалности са готови

Правилата по 18 специалности са готови

БЛС иска удължаване на срока за изработване на останалите до края на годината, съобщиха от съсловната организация
МЗ е инвестирало милиони в 49 болници

МЗ е инвестирало милиони в 49 болници

Най-много средства са получили „Александровска" и „Пирогов", отчита здравният министър
Пишат нова Национална здравна стратегия (ОБНОВЕНА)

Пишат нова Национална здравна стратегия (ОБНОВЕНА)

Идеята е да живеем без болест, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков
Втори  месец лекарите от Раднево са без заплати

Втори месец лекарите от Раднево са без заплати

Мислих, че за месец ще се оправят нещата и ще мога да изплатя възнагражденията, каза д-р Майя Узунова
ДАНС влезе в общинската болница в Раднево

ДАНС влезе в общинската болница в Раднево

Извършва се проверка за злоупотреби в размер на близо 1.3 мил. лева, каза кмета д-р Тенев
МС одобри проект за споразумение със СЗО

МС одобри проект за споразумение със СЗО

Бюджетната рамка на двустранната договореност е 185 000 щатски долара
Приеха правилата за шеф на НЗОК

Приеха правилата за шеф на НЗОК

До 5 дни ще са ясни кандидатите на политическите партии
Няма коронавирус на Балканите

Няма коронавирус на Балканите

Депутатите препитаха министрите Кирил Ананиев и Младен Маринов за мерките, които предприема държавата срещу заразата
3 331 са оперираните от апендикс

3 331 са оперираните от апендикс

Данните са за 2019 година, като при 594 от пациентите е била приложена лапароскопска интервенция, съобщават от МЗ
КЗК отхвърли жалба за строеж на Детска болница

КЗК отхвърли жалба за строеж на Детска болница

Тя бе подадена от класирания на второ място, консорциум „Детска болница-София"
1 2 3 4 5 ... 210 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020