Решение

Д-р Дечо Дечев се оттегля от НЗОК

12-01-2020 20:16
Clinica.bg

press@clinica.bg
Д-р Дечо Дечев се оттегля от НЗОК Той освобождава поста през март, като мотив посочи изтичащия му мандат и липсата на синхрон между действията на МЗ и касата
Д-р Дечо Дечев се оттегля от поста си на управител на НЗОК на 12 март, обяви той пред Дарик. Toгава изтича мандата , който д-р Дечев наследи от предшественика си проф. Камен Плочев. Управителят на НЗОК обаче посочи като проблем и липсата на синхрон между действията на МЗ с тези на касата и отправи сериозни критики към ресорното министерство в ключови за системата направления.
В края на миналата година министър Кирил Ананиев обяви, че от тази година след промяна в закона най-малко половината от приходите на болниците трябва да бъдат за заплащане на персонала. Това се очаква да залегне и в новия НРД, който все още не е публикуван в Държавен вестник, нито качен на сайта на НЗОК. За регламентиране на пари за заплати настояваха протестиращи медицински сестри, а на среща при премиера Бойко Борисов, министър Ананиев им обеща, че ще намери механизъм такава мярка да бъде въведена и да важи за всички болници. 

Според д-р Дечо Дечев тази идеята е неприложима,

защото Здравната каса няма задължение да контролира как болниците харчат приходите си. Той заяви това още преди подписването на НРД, но въпреки това МЗ обяви, че тя ще фигурира в рамковия договор.  Новият управител на касата ще бъде избран от депутатите в парламента.
Д-р Дечев отрави редица критики към МЗ и индиректно и към здравния министър Кирил Ананиев. Според него няколко пъти миналата година НЗОК е била поставена пред свършен факт, като изтъкна най-вече случая с казуса около 50-е млн. лв. за заплати. "В няколко случая през 2019 г. каруцата беше поставена пред коня.

Първият случай беше с 50-те милиона лева за медицинските сестри,

за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети", каза той и разясни, че след като се оказа, че тези пари няма как да се дадат от хазната, бе наредено да са по линия на касата. „Касата как може да ги даде? Единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без НЗОК да знае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона лева и поставяме касата под свършен факт.", разказа д-р Дечев.


Същевременно акцентира и върху лобистки закоони,

според които НЗОК няма право да иска отчети от частните болници, което поставя в неравностойно положение държавните и общинските лечебни заведения. На второ място изключването на частните болници от задължителните обществени поръчки при харчене на обществен ресурс. По този начин лекарствата за тях се заплащали 7 пъти по-скъпо. „Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, се заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти", обясни още управителят на НЗОК.


Споре него е необходима ревизия на броя на болниците в страната.

Ако средставата се разпределят на по-малко лечебни заведения, спрямо сегашните 387, те ще стигнат, а достъпът и качеството на лечение няма да бъдат нарушени. Налага се и основна ревизия на НЗОК. Според д-р Дечев касата не е адекватна на промените настъпили в последните 20 години от съществуването й. „Нужни са не повече от шест регионални каси за цялата страна, а не 28, както е в момента", каза той.

Най-болната тема е контролът, категоричен е той. Той е на база документи, които изпълнителите на медицинска помощ представят в подходящ вид, на базата на който проблем няма. Същевременно обаче

„вече можем да говорим за една организирана система

за отчитане на дейности", каза д-р Дечев. Той изреди и други пропуски на МЗ. На първо място това, че все още няма е-здравеопазване, поредното отлагане на нов здравен модел и проблемите с внедряването на електронната борса за лекарствата. Той изрази тревога и по отношение на медицинските стандарти и фармако-терапевтични ръководства. „Всичките тези неща са извън дейността на НЗОК. Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде," добави д-р Дечев. 
Той оглави НЗОК през юли 2018 година. Парламентът одобри кандидатурата му, след като неговият предшественик проф. Камен Плочев подаде оставка, след проблем свързан с натрупани дългове на НЗОК към чужди каси. Агресията е доказателство за срива лекар - пациент

Агресията е доказателство за срива лекар - пациент

Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в болниците, защото там не е мястото за саморазправа, казват от БЛС
Без повече пари за работещите в НЦЗПБ

Без повече пари за работещите в НЦЗПБ

Бордовете на 8 големи държавни болници ще се избират с конкурс
МЗ готви решения за кадровия дефицит

МЗ готви решения за кадровия дефицит

В началото на другия месец започва строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, съобщиха от ведомството

20 млн. за медицински хеликоптери

20 млн. за медицински хеликоптери

Въздушният транспорт ще е на разположение за пациенти в спешно състояние и при трансплантации
Лекарите не искат да се занимават с КОВИД

Лекарите не искат да се занимават с КОВИД

Недостатъчно финансиране и липса на кадри бяха двата основни проблема, които открои анкета на "Индекс на болниците" сред лечебните заведения. Те бяха разисквани по време на последвалата дискусия "КОВИД-19, предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ". Как могат да бъдат решени тези проблеми и пред какви други изпитания постави пандемията болниците, попитахме проф. Тодор Черкезов.
И през август медиците на трупчета

И през август медиците на трупчета

Въпреки увеличението на цените на прегледите и пътеките, болниците и специалистите ще получат 16 млн. по методиката за К-19

Без по-високи заплати в НЦЗПБ

Без по-високи заплати в НЦЗПБ

Намерението част от приходите да отиват за работещите там противоречи на Закона за публичните финанси
Само в 8 болници бордовете с конкурс

Само в 8 болници бордовете с конкурс

В най-големите държавни лечебни заведения ръководството ще се избира от агенция по Закона за публичните предприятия
113 млн. лв. по-малко приходи за НЗОК

113 млн. лв. по-малко приходи за НЗОК

Заради отражението на пандемията върху икономиката събираемостта на вноските ще е по-малка, прогнозират от НАП

Касата отряза две болници с договори

Касата отряза две болници с договори

Без нови дейности остават софийската „Вита" и плевенския „Св. Пантелеймон"

1 2 3 4 5 ... 238 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020