Наука

Правим наука с Китай и Русия

13-01-2020 06:00
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Правим наука с Китай и Русия Медицинските науки са сред приоритетните области за финансиране, ФНИ представя 4 нови проекти по международни програми
Фонд „Научни изследвания" (ФНИ) ще представи четири нови конкурса по международни научни програми. Те дават възможност на наши учени да си сътрудничат със изследователи от Китай и Русия. Конкурсите ще бъдат официално представени в четвъртък в БАН.
Тяхната цел е подкрепа за международното научно и технологично сътрудничество, както и за осъществяване на преки контакти между учени и научни колективи от университети и научни институции на България и други държавите. Става дума за страните, включени в Годишната оперативна програма на Фонд „Научни изследвания", в съответствие със съответните двустранни договорености. Първият конкурс е за изследователски проекти за двустранно сътрудничество с Китай. Научните областите, в които ще бъдат финансирани проектите, са три-
ааа
здраве и биомедицина, информационни и комуникационни
аааа
технологии и устойчиво селско стопанство, храни и биотехнологии. Прогнозният общ бюджет е 750 000 лв., от които 375 000 лв. по линия на ФНИ за 2020 г. Минималната сума за всеки отделен проект е 150 000 лв., а максималната - 250 000 лв. Срокът за изпълнение на одобрените проекти е 36 месеца. Пълният текст на поканата и документите за участие вижте ТУК. Вторият конкурс отново е с Китай за проекти по програми за двустранно сътрудничество. Научните области тук са 9. Те са медицински науки, биотехнологии, устойчиво земеделие, информационни и комуникационни технологии, енергетика и опазване на околната среда, химия и инженерна химия, физически науки, технически науки и икономика и мениджмънт.

 

Прогнозният общ бюджет е 600 000 лв.

 

Общият размер на финансирането за всеки индивидуален проект по настоящата процедура следва да бъде съобразен с допустимите разходи и да бъде с максималната сума за всеки отделен проект е 40 000 лв. Пълният текст на поканата и документите за участие вижте ТУК.

Третият конкурс е за проекти с Русия. Научните области са 15, като сред тях са основи на медицински науки, математика, химия, биология, Психология, основни проблеми на образованието, социални проблеми на човешкото здраве и екология, глобални проблеми и международни отношения и др.

Прогнозният общ бюджет на конкурса е 1 400 000 лв., от които 700 000 лв. по линия на ФНИ. Ще бъдат финансирани до 35 научни проекта.

 

Общият размер на финансирането за всеки индивидуален

 

проект по настоящата процедура следва да бъде съобразен с допустимите разходи и да бъде с максимална сума до 40 000 лв. Пълният текст на поканата и документите за участие вижте ТУК. Четвъртият конкурс е за аграрния сектор. Той е по програмата ICT-AGRI-FOOD. Тя е насочена към подкрепа на транснационални научно-изследователски проекти, които предлагат иновативни решения за създаване и поддържане на устойчиви системи в аграрния сектор. Проектите ще се реализират от консорциум, в който трябва да участват научни колективи от поне три европейски държави, представени от съответните финансиращи организации.

Бюджетът от страна на Фонд „Научни изследвания" за предстоящата конкурсна сесия е в размер на 300 000 лева, с максимална сума за един проект до 150 000 лева. като се предвижда да бъдат финансирани до 2 проекта с участие на български научни колективи. Пълният текст на поканата и документите за участие вижте ТУК.МУ-София стана българският лидер в световна класация

МУ-София стана българският лидер в световна класация

Медицинското висше училище изпревари СУ по рейтинг в University Ranking by Academic Performance
Матурата по биология вход за медицински вуз

Матурата по биология вход за медицински вуз

За специалностите „Медицина", „Дентална медицина" и „Фармация" конкурсните изпити са задължителни
Увеличават таксата за следване по биология в СУ

Увеличават таксата за следване по биология в СУ

Без промяна в цената остава обучението по медицина и фармация
190 бъдещи фармацевти положиха Хипократовата клетва

190 бъдещи фармацевти положиха Хипократовата клетва

От тях 52-ма са чужденци, обучаващи се на английски език, казаха от МУ-София
600 лв. стана евростипендията за стаж в болница

600 лв. стана евростипендията за стаж в болница

Курсистите по медицина вече ще могат да се включват два пъти по проекта „Студентски практики"
54 млади фармацевти се вляха в гилдията

54 млади фармацевти се вляха в гилдията

На официална церемония възпитаниците на факултета в МУ Варна получиха дипломите си
МУ-Варна обяви летните стажове в Русия и Украйна

МУ-Варна обяви летните стажове в Русия и Украйна

За да кандидатстват, студентите и специализантите трябва да имат успех най-малко 4.50, съобщиха от университета
МУ-Плевен изпрати 11 000 медицински маски в Китай

МУ-Плевен изпрати 11 000 медицински маски в Китай

Те са за партньорите им от университета в Чонгкинг, с които си сътрудничат от години
7 проекта за нов дом на МУ-София

7 проекта за нов дом на МУ-София

Новата сграда ще се намира в paмĸитe нa ĸoмплeĸca нa "Aлeĸcaндpoвcĸa бoлницa", за първите трима класирани участници има награди
МУ–Варна ще обучава по ИТ в здравеопазването

МУ–Варна ще обучава по ИТ в здравеопазването

Университетът разкрива две нови специалности през следващата учебна година
1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020