Интервю

Няма данни маските да са повлияли на грипна епидемия

13-01-2020 06:04
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Няма данни маските да са повлияли на грипна епидемия Щамът "Калифорния" протича най-тежко при млади, бременни и с наднормено тегло, казва доц. Ангел Кунчев
Болните от грипни вируси в страната се увеличават. Кога да очакваме епидемия, каква е ситуацията у нас и в Европа, доколко и какви мерки за превенция са ефективни, задълбочава ли се кризата в РЗИ, попитахме доц. Ангел Кунчев. Той е главен държавен здравен инспектор.
- Доц. Кунчев, каква е епидемичната обстановка и кога да очакваме епидемията от грип да настъпи ?

- Епидемичната обстановка е сравнително спокойна, характерна за сезона. Започна постепенно повишаване на заболяемостта. И по-точно не толкова на заболяемостта от грип, колкото на положителните проби от тези, които изследваме. Около празниците и през първата седмица на тази година, от 19 проби 6 излязоха положителни, а сега вече са около 15. За нас това обаче е показателно, защото когато положителните проби минат 10-15%, значи, че става въпрос за начало на грипна епидемия. Минали година това увеличение обикновено се забелязваше в края на ноември – декември, а сега има забавяне с около месец. Това означава, че вероятно целия януари ще имаме увеличаване на заболяемостта, но достигане на епидемични стойности очаквам през февруари. Горе долу такава е ситуацията и в Европа, няма започнала грипна епидемия. Има обаче държави с малко по-широко разпространение като Ирландия, Шотландия, Португалия и Финландия и Швеция обикновено. В Израел и Грузия също имаше малко повече, но това не е от голямо значение. При тези близо 15 положителни проби се наблюдава пълен микс, няма оформен един щам на вируса, който да е водещ, както обикновено става по време на епидемия, което значи, че тепърва ще се изясни кой ще вземе превес. Имаме доказан H1N1 – известен като щама Калифорния или пандемичен свински, очаквания H3N2 известен като Канзас, имаме и „Виктория" от група Б. Подобна е е ситуацията и в Европа. Има две-три страни, в които преобладават вирусите от групата Б - Русия и Португалия и донякъде Турция. Но е много рано за изводи на базата за отделни случаи.

-С колко закъснява епидемията, в сравнение с миналата година?

- През миналия сезон някои райони започнаха да влизат в епидемия още по празниците, а във втората седмица на януари вече бяхме в по-мащабна епидемия.

- Кои групи от населението се очаква да бъдат засегнати в най-висока степен от грипа?

- Не можем да кажем все още, защото не знаем кой щам е водещият. Обикновено казваме, че грипът засяга деца и възрастни, което е така, възрастните хора са най-уязвима група. Но при щама „Калифорния" видяхме, че умират хора на 20-30 годишна възраст. Първите жертви бяха трениращи момчета, но си отидоха от дихателна недостатъчност за 2 дни. Надявам се това да не се повтори. Ако при H3N2 ще важи класиката за малки деца и възрастни, то H1N1 засяга всички, но наблюденията показват, че той протича по-тежко при млади, бременни и с наднормено тегло. Те много по-често правеха пневмонии.

- Как да се пазят хората и изобщо това възможно ли е?

- Поради масовото разпространение на грипа мерките за предпазване не са много ефективни. Изключвам ваксинацията като изтекъл процес. Това си остава най-ефективната специфична мярка. Като неспецифична е избягването на контакт с болни хора, което е изключително пожелателно, защото и в офиса, и в магазина, и в транспорта има хора, които кихат и кашлят. Много често ми задават въпроса за носенето на маски. Не съм голям оптимист.

- Сякаш носенето на маски придоби по-голяма популярност у нас пред последните 1-2 години...

- По азиатски маниер у нас се увеличиха хората които носят маски, но не съм видял това да е повлияло на някоя епидемия. Обикновените медицински маски след 20 минути дишане се намокрят и стават пропускливи. Затова не са ефективни. Маската има ограничение най-вече за тези, които вече са болни, така че да предпазят околните у дома. Там го препоръчваме. Така се намалява рискът за здравите членове на семейството, но здравите да носят маски - няма данни това да е намалило или предотвратило епидемия. Поддържането на добро най-общо ниво на организма, а оттам и на най-финната система, каквато е имунитета, е важно. Но тук влиза абсолютно всичко. И правилно хранене, богато на витамини и микроелементи и много други фактори. Само че искам да бъда правилно разбран – далеч съм от мисълта всички да приемат хапчета, хранителни добавки, хомеопатия, витамини и микроелементи. При правилно хранене човек успява да си ги навакса и по този начин те се усвояват много по-лесно, отколкото като се гълтат хапчета. Таблетките имат място тогава, когато има доказан дефицит и лекарят е решил, че трябва да ги предпише. Например хората понякога приемат с шепи дози витамин C, но когато организмът си набави необходимите количества, всичко друго се отделя. Така че няма смисъл от прекомерния прием. В киселото зеле например концентрацията на витамин C е огромна. Няма защо да търсим екзотични източници. Има го и в червените чушки и то в много големи количества. Неслучайно народът е решил през зимата да подготви кисело зеле. Нещата са измислени много отдавна.

- Какъв беше интересът към безплатните ваксини за възрастни хора ?

- Интересът беше много голям, което изненада и мен. Всичките 120 хил. ваксини бяха поставени. Първият транш от 20 000 дози малко закъсня и дойде в края на октомври, а останалите 100 000 –към ноември. По груби изчисления някъде около 250-300 хил. възрастни са проявили интерес, а всичките 120 хил. ваксини бяха направени в рамките на две седмици, както и другите 140 хил., които бяха на свободния пазар.

- Продължават случаите на морбили и ако имаше седмици с по 1-2, то сякаш започна да се наблюдава леко увеличение. Какви са причините?

- След един период от по 1-2 случая седмично, в действителност започнаха да се увеличават. Това значи две неща. Първо, че вирусът продължава да циркулира сред населението, което е ясно. И да се елиминира в България, ще си внесем нов отвън. И второ - продължава да има деца, които нямат имунитет, защото 90% от случаите са при деца до 13 месеца или при такива без данни за имунизация или неизпълнена имунизация. Така че това са двата фактора. С извънредната имунизация, която проведохме поставихме някаква бариера, но ето че в някои райони като Монтана и Пазарджик продължават да се появяват случаи – по 2-3, по 5, но ги има. И където има неимунизирани, те ще се разболеят.

- Бяхте започнали проверки за написани, но неизвършени ваксини. Продължавате ли и какви са резултатите ?

- Да, правим непрекъснато проверки. Миналата година установихме, че в някои региони като София-област има по-притеснителни данни, т.е. откриваме деца с написани имунизации, но без имунитет. Към лятото миналата година само в София град и София-област глобихме 140 лични лекари. Има ефект от това, защото разбраха, че нещата са сериозни . И то не толкова заради санкциите, водеща е чисто човешката гледна точка – да видиш, че ако не се погрижиш за някого, той се разболява. И отделно рискът да бъдеш глобен и да имаш проблеми с НЗОК, защото ние докладваме тези случаи. След това, което се случи миналата година, особено пролетта, когато тръгна епидемията, се видя, че в този свят на микроорганизми скрито покрито няма. Могат да лъжат родители, джипита, да пишат каквито си искат бележки, но като тръгне реалният вирус той разболява този, който няма имунитет. И от тази гледна точка истината излиза налице. Лошо е, че все още има деца, които са неимунизирани. Голяма част от тях са в ромската група, което значи, че там продължава да имаме проблем с избирането на личен лекар, редовното посещение и спазване на имунизациите. Положителното е, че в сравнение с всички страни около нас броят на заболелите в България е много по-малко. Проблем с антиваксинални движения и неизвършени имунизации имат всички странни. Ненапразно случаите в Европа миналата година минаха 100 хил., което значи, че и във Франция, и в Англия, всички държави този проблем е налице – да не говорим за Украйна, Сърбия и Гърция, където заболелите бяха в пъти повече, отколкото у нас. Но, докато имаме, работата ни не е свършена напълно.

- Започнаха различни информационни кампании срещу антивакс движенията, подкрепени дори от Фейсбук. Има ли ефект?

- Зависи в какъв мащаб го гледаме. Тези движения не са еднакви в отделните страни. От време на време успяват да предизвикат кризи на национално ниво. Ние не сме се сблъскали с много остра. Казвам го, защото имам впечатления от някои страни от Западните Балкани като Сърбия и Македония, където заплашваха да сринат календарите. Не мога да кажа, че от предприетите мерки няма влияние, не мога да кажа и че има. Ние направихме едно проучване миналата година с 16 хил. участници. В момента обработваме резултатите, за да видим доколко възраст, пол, социална група, член на семейството влияят на нагласите и кой е критично настроен. Излизат някои интересни неща. Има голяма разлика между това да имаш някакви страхове и съмнения, оказа се, че около 30-40% имат такива, до това да вземеш решение да не правиш имунизация на детето си, там делът е около 2-3%. Много хора могат да се страхуват, но същевременно Слава Богу си дават сметка колко е важна ваксинацията и я правят. Впечатлението, че противниците са много повече, идва от това, че са много шумни.

- Говореше се, че през 2020 г. ще има електронно отчитане на ваксините. Ще се случи ли това ?

- Това е много голям проблем. Ключов за мен. Мъчим всички, а няма ефект като запазване и обмен на информацията. В момента, ако някой се отпише от ОПЛ почти няма механизъм, по който да се проследи информацията. Уверенията на Дирекция „Е-здравеопазване" е, че тази система ще бъде внедрена изцяло в единната е-система и в момента, в който тя тръгне, ще бъде част от нея. Но да поема ангажимент кога и как ще е готова, не мога. Тя е огромна база данни, която трябва да е свързана и с НЗОК, и с РЗИ и т.н.

- Задълбочава ли се кризата в РЗИ, увеличението от 10% на заплатите има ли някакъв ефект?

- Докато няма мотивация и не дойдат нови хора, нищо не би помогнало. В момета лекарите в РЗИ са на възраст между 58-62 години, което значи, че след 5 години и тях няма да ги има. И в момента има РЗИ - с по един, двама лекари, а след 5 години няма да има нито един. Хората бягат, защото заплатите са ниски. Тези 10% са добре дошли, но не решават специфичния проблем на системата, която е на дъното в здравеопазването. Ние губим кадри не само излизащи изобщо от системата, а и такива, които от общественото здраве се насочват към други звена на здравеопазването. Колкото и да е зле там, пак е по-добре от РЗИ. Това е проблемът. Нещата трябва да се променят вътре в самата структура.

- Имаше различни идеи за промени в Закона за здравето, касаещи забраната за тютюнопушене като разширен контрол, включване на други структури, които да участват в проверките, за дефиниция на закрито помещение, защото и в момента има зали в заведенията, в които се пуши и всички ние минаваме през тях? Нищо от това не се случи и дори не стигна до парламента. Защо според вас?

- Знам, че хората са крайно недоволни и че законът не се спазва добре. Но има и заведения, които спазват правилата и изобщо не може да става дума за пушене, пепелници не се слагат нито рано, нито късно. Но не всички са такива, особено в провинцията, където много рядко има проверки. Въпросът за залите, които се водят полуоткрити, е спорен. Аз не съм много на страната на тези, които искат да изгонят пушачите тотално навън. Това не е решението, макар че през зимата е проблем, защото започват да слагат найлони и то става почти закрито или с други думи определението закрито място е неточно, непълно и затова дава възможност за много тълкувания. Но според мен заплахата в пушенето да се върне и да се оформят зали за пушачи е много голяма. Много са организирани собствениците на заведения. Затова нека по-добре засега да не „натискаме" много педала, защото има натиск за по-либерален режим. А допуснем ли това, връщане назад няма. То и сега, когато не е либерален, има проблеми, какво остава, ако стане по-свободен. Затова не съм привърженик към крайностите. Да 2-3 месеца през зимата са проблем за т.н. полузатворени помещения, но поне не пречат на основната част.Първи случай на нилска треска за годината

Първи случай на нилска треска за годината

Заразен е 73-годишен мъж, хоспитализиран в МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение
Само 8 нови случая, 51 излекувани

Само 8 нови случая, 51 излекувани

Остава задължителната карантина за пристигащите от 8 държави, които имат най-висока заболеваемост в Европа, каза доц. Ангел Кунчев
БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

Месото е насочено за унищожаване, не е стигнало до пазара, съобщават от агенцията
Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Преди дни БАБХ залови и пилешко месо със салмонела, съобщха от Агенцията
Пръскат против кърлежи в София

Пръскат против кърлежи в София

Ще се обработят парковете и междублоковите пространства, съобщиха от Столична община
Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

БАБХ ще инспектира магазини и заведения за обществено хранене, съобщиха от агенцията
457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

Оздравелите и изписани пациенти вече са 25, показват данните на Националния оперативен щаб
Друг вирус в Китай, не е опасен

Друг вирус в Китай, не е опасен

Хантавирусът не е нов и не се предава от човек на човек, каза доц. Атанас Мангъров
Подкрепата се обезсмисля

Подкрепата се обезсмисля

Общият брой на тези, които трябва да са подсигурени с ЛПС е поне 8 000, каза доц. Любомир Киров
Лекари събират средства за свои колеги

Лекари събират средства за свои колеги

Офталмолозите обявиха сметка за подпомагане на медиците на първа линия в битката с коронавируса
1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020