Интервю

Няма данни маските да са повлияли на грипна епидемия

13-01-2020 06:04
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Няма данни маските да са повлияли на грипна епидемия Щамът "Калифорния" протича най-тежко при млади, бременни и с наднормено тегло, казва доц. Ангел Кунчев
Болните от грипни вируси в страната се увеличават. Кога да очакваме епидемия, каква е ситуацията у нас и в Европа, доколко и какви мерки за превенция са ефективни, задълбочава ли се кризата в РЗИ, попитахме доц. Ангел Кунчев. Той е главен държавен здравен инспектор.
- Доц. Кунчев, каква е епидемичната обстановка и кога да очакваме епидемията от грип да настъпи ?

- Епидемичната обстановка е сравнително спокойна, характерна за сезона. Започна постепенно повишаване на заболяемостта. И по-точно не толкова на заболяемостта от грип, колкото на положителните проби от тези, които изследваме. Около празниците и през първата седмица на тази година, от 19 проби 6 излязоха положителни, а сега вече са около 15. За нас това обаче е показателно, защото когато положителните проби минат 10-15%, значи, че става въпрос за начало на грипна епидемия. Минали година това увеличение обикновено се забелязваше в края на ноември – декември, а сега има забавяне с около месец. Това означава, че вероятно целия януари ще имаме увеличаване на заболяемостта, но достигане на епидемични стойности очаквам през февруари. Горе долу такава е ситуацията и в Европа, няма започнала грипна епидемия. Има обаче държави с малко по-широко разпространение като Ирландия, Шотландия, Португалия и Финландия и Швеция обикновено. В Израел и Грузия също имаше малко повече, но това не е от голямо значение. При тези близо 15 положителни проби се наблюдава пълен микс, няма оформен един щам на вируса, който да е водещ, както обикновено става по време на епидемия, което значи, че тепърва ще се изясни кой ще вземе превес. Имаме доказан H1N1 – известен като щама Калифорния или пандемичен свински, очаквания H3N2 известен като Канзас, имаме и „Виктория" от група Б. Подобна е е ситуацията и в Европа. Има две-три страни, в които преобладават вирусите от групата Б - Русия и Португалия и донякъде Турция. Но е много рано за изводи на базата за отделни случаи.

-С колко закъснява епидемията, в сравнение с миналата година?

- През миналия сезон някои райони започнаха да влизат в епидемия още по празниците, а във втората седмица на януари вече бяхме в по-мащабна епидемия.

- Кои групи от населението се очаква да бъдат засегнати в най-висока степен от грипа?

- Не можем да кажем все още, защото не знаем кой щам е водещият. Обикновено казваме, че грипът засяга деца и възрастни, което е така, възрастните хора са най-уязвима група. Но при щама „Калифорния" видяхме, че умират хора на 20-30 годишна възраст. Първите жертви бяха трениращи момчета, но си отидоха от дихателна недостатъчност за 2 дни. Надявам се това да не се повтори. Ако при H3N2 ще важи класиката за малки деца и възрастни, то H1N1 засяга всички, но наблюденията показват, че той протича по-тежко при млади, бременни и с наднормено тегло. Те много по-често правеха пневмонии.

- Как да се пазят хората и изобщо това възможно ли е?

- Поради масовото разпространение на грипа мерките за предпазване не са много ефективни. Изключвам ваксинацията като изтекъл процес. Това си остава най-ефективната специфична мярка. Като неспецифична е избягването на контакт с болни хора, което е изключително пожелателно, защото и в офиса, и в магазина, и в транспорта има хора, които кихат и кашлят. Много често ми задават въпроса за носенето на маски. Не съм голям оптимист.

- Сякаш носенето на маски придоби по-голяма популярност у нас пред последните 1-2 години...

- По азиатски маниер у нас се увеличиха хората които носят маски, но не съм видял това да е повлияло на някоя епидемия. Обикновените медицински маски след 20 минути дишане се намокрят и стават пропускливи. Затова не са ефективни. Маската има ограничение най-вече за тези, които вече са болни, така че да предпазят околните у дома. Там го препоръчваме. Така се намалява рискът за здравите членове на семейството, но здравите да носят маски - няма данни това да е намалило или предотвратило епидемия. Поддържането на добро най-общо ниво на организма, а оттам и на най-финната система, каквато е имунитета, е важно. Но тук влиза абсолютно всичко. И правилно хранене, богато на витамини и микроелементи и много други фактори. Само че искам да бъда правилно разбран – далеч съм от мисълта всички да приемат хапчета, хранителни добавки, хомеопатия, витамини и микроелементи. При правилно хранене човек успява да си ги навакса и по този начин те се усвояват много по-лесно, отколкото като се гълтат хапчета. Таблетките имат място тогава, когато има доказан дефицит и лекарят е решил, че трябва да ги предпише. Например хората понякога приемат с шепи дози витамин C, но когато организмът си набави необходимите количества, всичко друго се отделя. Така че няма смисъл от прекомерния прием. В киселото зеле например концентрацията на витамин C е огромна. Няма защо да търсим екзотични източници. Има го и в червените чушки и то в много големи количества. Неслучайно народът е решил през зимата да подготви кисело зеле. Нещата са измислени много отдавна.

- Какъв беше интересът към безплатните ваксини за възрастни хора ?

- Интересът беше много голям, което изненада и мен. Всичките 120 хил. ваксини бяха поставени. Първият транш от 20 000 дози малко закъсня и дойде в края на октомври, а останалите 100 000 –към ноември. По груби изчисления някъде около 250-300 хил. възрастни са проявили интерес, а всичките 120 хил. ваксини бяха направени в рамките на две седмици, както и другите 140 хил., които бяха на свободния пазар.

- Продължават случаите на морбили и ако имаше седмици с по 1-2, то сякаш започна да се наблюдава леко увеличение. Какви са причините?

- След един период от по 1-2 случая седмично, в действителност започнаха да се увеличават. Това значи две неща. Първо, че вирусът продължава да циркулира сред населението, което е ясно. И да се елиминира в България, ще си внесем нов отвън. И второ - продължава да има деца, които нямат имунитет, защото 90% от случаите са при деца до 13 месеца или при такива без данни за имунизация или неизпълнена имунизация. Така че това са двата фактора. С извънредната имунизация, която проведохме поставихме някаква бариера, но ето че в някои райони като Монтана и Пазарджик продължават да се появяват случаи – по 2-3, по 5, но ги има. И където има неимунизирани, те ще се разболеят.

- Бяхте започнали проверки за написани, но неизвършени ваксини. Продължавате ли и какви са резултатите ?

- Да, правим непрекъснато проверки. Миналата година установихме, че в някои региони като София-област има по-притеснителни данни, т.е. откриваме деца с написани имунизации, но без имунитет. Към лятото миналата година само в София град и София-област глобихме 140 лични лекари. Има ефект от това, защото разбраха, че нещата са сериозни . И то не толкова заради санкциите, водеща е чисто човешката гледна точка – да видиш, че ако не се погрижиш за някого, той се разболява. И отделно рискът да бъдеш глобен и да имаш проблеми с НЗОК, защото ние докладваме тези случаи. След това, което се случи миналата година, особено пролетта, когато тръгна епидемията, се видя, че в този свят на микроорганизми скрито покрито няма. Могат да лъжат родители, джипита, да пишат каквито си искат бележки, но като тръгне реалният вирус той разболява този, който няма имунитет. И от тази гледна точка истината излиза налице. Лошо е, че все още има деца, които са неимунизирани. Голяма част от тях са в ромската група, което значи, че там продължава да имаме проблем с избирането на личен лекар, редовното посещение и спазване на имунизациите. Положителното е, че в сравнение с всички страни около нас броят на заболелите в България е много по-малко. Проблем с антиваксинални движения и неизвършени имунизации имат всички странни. Ненапразно случаите в Европа миналата година минаха 100 хил., което значи, че и във Франция, и в Англия, всички държави този проблем е налице – да не говорим за Украйна, Сърбия и Гърция, където заболелите бяха в пъти повече, отколкото у нас. Но, докато имаме, работата ни не е свършена напълно.

- Започнаха различни информационни кампании срещу антивакс движенията, подкрепени дори от Фейсбук. Има ли ефект?

- Зависи в какъв мащаб го гледаме. Тези движения не са еднакви в отделните страни. От време на време успяват да предизвикат кризи на национално ниво. Ние не сме се сблъскали с много остра. Казвам го, защото имам впечатления от някои страни от Западните Балкани като Сърбия и Македония, където заплашваха да сринат календарите. Не мога да кажа, че от предприетите мерки няма влияние, не мога да кажа и че има. Ние направихме едно проучване миналата година с 16 хил. участници. В момента обработваме резултатите, за да видим доколко възраст, пол, социална група, член на семейството влияят на нагласите и кой е критично настроен. Излизат някои интересни неща. Има голяма разлика между това да имаш някакви страхове и съмнения, оказа се, че около 30-40% имат такива, до това да вземеш решение да не правиш имунизация на детето си, там делът е около 2-3%. Много хора могат да се страхуват, но същевременно Слава Богу си дават сметка колко е важна ваксинацията и я правят. Впечатлението, че противниците са много повече, идва от това, че са много шумни.

- Говореше се, че през 2020 г. ще има електронно отчитане на ваксините. Ще се случи ли това ?

- Това е много голям проблем. Ключов за мен. Мъчим всички, а няма ефект като запазване и обмен на информацията. В момента, ако някой се отпише от ОПЛ почти няма механизъм, по който да се проследи информацията. Уверенията на Дирекция „Е-здравеопазване" е, че тази система ще бъде внедрена изцяло в единната е-система и в момента, в който тя тръгне, ще бъде част от нея. Но да поема ангажимент кога и как ще е готова, не мога. Тя е огромна база данни, която трябва да е свързана и с НЗОК, и с РЗИ и т.н.

- Задълбочава ли се кризата в РЗИ, увеличението от 10% на заплатите има ли някакъв ефект?

- Докато няма мотивация и не дойдат нови хора, нищо не би помогнало. В момета лекарите в РЗИ са на възраст между 58-62 години, което значи, че след 5 години и тях няма да ги има. И в момента има РЗИ - с по един, двама лекари, а след 5 години няма да има нито един. Хората бягат, защото заплатите са ниски. Тези 10% са добре дошли, но не решават специфичния проблем на системата, която е на дъното в здравеопазването. Ние губим кадри не само излизащи изобщо от системата, а и такива, които от общественото здраве се насочват към други звена на здравеопазването. Колкото и да е зле там, пак е по-добре от РЗИ. Това е проблемът. Нещата трябва да се променят вътре в самата структура.

- Имаше различни идеи за промени в Закона за здравето, касаещи забраната за тютюнопушене като разширен контрол, включване на други структури, които да участват в проверките, за дефиниция на закрито помещение, защото и в момента има зали в заведенията, в които се пуши и всички ние минаваме през тях? Нищо от това не се случи и дори не стигна до парламента. Защо според вас?

- Знам, че хората са крайно недоволни и че законът не се спазва добре. Но има и заведения, които спазват правилата и изобщо не може да става дума за пушене, пепелници не се слагат нито рано, нито късно. Но не всички са такива, особено в провинцията, където много рядко има проверки. Въпросът за залите, които се водят полуоткрити, е спорен. Аз не съм много на страната на тези, които искат да изгонят пушачите тотално навън. Това не е решението, макар че през зимата е проблем, защото започват да слагат найлони и то става почти закрито или с други думи определението закрито място е неточно, непълно и затова дава възможност за много тълкувания. Но според мен заплахата в пушенето да се върне и да се оформят зали за пушачи е много голяма. Много са организирани собствениците на заведения. Затова нека по-добре засега да не „натискаме" много педала, защото има натиск за по-либерален режим. А допуснем ли това, връщане назад няма. То и сега, когато не е либерален, има проблеми, какво остава, ако стане по-свободен. Затова не съм привърженик към крайностите. Да 2-3 месеца през зимата са проблем за т.н. полузатворени помещения, но поне не пречат на основната част.БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

Месото е насочено за унищожаване, не е стигнало до пазара, съобщават от агенцията
Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Преди дни БАБХ залови и пилешко месо със салмонела, съобщха от Агенцията
Пръскат против кърлежи в София

Пръскат против кърлежи в София

Ще се обработят парковете и междублоковите пространства, съобщиха от Столична община
Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

БАБХ ще инспектира магазини и заведения за обществено хранене, съобщиха от агенцията
457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

Оздравелите и изписани пациенти вече са 25, показват данните на Националния оперативен щаб
Друг вирус в Китай, не е опасен

Друг вирус в Китай, не е опасен

Хантавирусът не е нов и не се предава от човек на човек, каза доц. Атанас Мангъров
Подкрепата се обезсмисля

Подкрепата се обезсмисля

Общият брой на тези, които трябва да са подсигурени с ЛПС е поне 8 000, каза доц. Любомир Киров
Лекари събират средства за свои колеги

Лекари събират средства за свои колеги

Офталмолозите обявиха сметка за подпомагане на медиците на първа линия в битката с коронавируса
Радев иска подкрепа за бизнеса

Радев иска подкрепа за бизнеса

Работодателските организации настояват държавата да се издължи по оперативни програми и обществени поръчки
Още 8 пациенти с коронавирус

Още 8 пациенти с коронавирус

Така общият брой на установените случаи са 51, каза ген. Венцислав Мутафчийски
1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020