законотворчество

Вдигат с 200 лв. парите за съдебна експертиза

10-01-2020 12:49
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Вдигат с 200 лв. парите за съдебна експертиза От МЗ отчитат, че сега не се покриват реалните разходи и предлагат промени в Наредба 2
Парите за извършване на съдебно-медицинска експертиза на труп ще бъдат увеличени на 320 лв. Сегашните 120 лв. не покриват реалните разходи за една аутопсия и водят до загуби на лечебните заведения. Това е записано в мотивите на МЗ към предлаганите промени в Наредба 2 за условията и реда за извършване на съдебномедицнски, съдебнопсихиатрични и съдебнопсихологични експертизи.
„Анализът на данните от постъпилите приходи от аутопсионната дейнсот сочат, че за периода 2011 до 2018 г. са плащани разходи, които не са покривали изцяло направените от лечебните заведения разходи. Заложеното в наредбата нормативно ограничение на размера на разходите до 120 лв. за една аутопсия води до отрицателни финансови резултати за съдебно-медицинските структури в страната, което създава значителни финансови затруднения за лечебните заведения в които са разположени", отчитат от ведомството. И допълват, че в разходите не е предвиден и труда на помощния персонал.

 

От МЗ обясняват, че в структурата

 

на „Съдебна медицина" у нас са сформирани 31 отделения, клиники и катедри, които се намират в университетски и областни болници. В момента в страната работят около 70 лекари с призната специалност „Съдебна медицина", като не малка част от тях са в пенсионна възраст. В страната има области, в които няма специалисти по съдебна медицина, което налага при нужда да бъдат командировани от други области. В 12 областни структури работи само по един съдебен лекар. Незаетите щатни бройки в тази специалност са 7, а за оптимално съществуване на структурите са необходими около 20 нови щатни бройки за лекари.

 

Специализиращите млади лекари

 

обаче са само седем. От ведомството признават, че е ниско заплащането и на помощния съдебно-медицински персонал в страната – лаборанти, санитари, препаратори и помощник-химици, без които е невъзможно да се осъществява качествена експертиза. „Затрудненото финансово състояние прави специалността неатрактивна и нежелана от младите лекари. Затова възниква необходимост от промяна в посочената наредба", аргументират се от МЗ. И изразяват надежда, че с предложените промени ще се изплаща пълният размер на разходите, като целта е да бъде преустановено ощетяването на лечебните заведения, в които са разкрити структури по съдебна медицина.

 

От ведомството са изчислили, че

 

финансовите средства, необходими за прилагане на наредбата за периода 2020-2022 г. са в размер на 2.5 млн. лв. Въвеждането на промените в наредбата няма да доведе до финансова тежест за лечебните заведения, подчертават от МЗ. За лекар със специалност „Съдебна медицина" е определена начална месечна основна заплата от 1300 лв., а за професионалисти по здравни грижи – 950 лв. За тази цел са необходими 1.7 млн. лв. за всяка година, които са предвидени в средносрочната бюджетна прогноза на Министерство на здравеопазването, заявяват от ведомството. Според експертите на МЗ с увеличението от 200 лв. за експертиза на труп ще могат да се покрият реалните разходи за тази дейност, ката че да не се натоварват отделните звена.

 

„Предвижда се МЗ да предоставя

 

средства за подкрепа на отделенията и клиниките по съдебна медицина. Те ще се дават за поддържане капацитета на тези структури на база брой медицински специалисти, участващи в изготвянето на съдебно-медицинските експертизи. Очаква се това да доведе до стабилизиране на структурите по съдебна медицина в страната и да направи специалността по-атрактивна и желана от младите лекари", подчертават от ведомството.

Проектът за промени в Наредба 2 е качен на сайта на МЗ за обществено обсъждане от 11.01.2020 г. до 09.02.2020 г.Правилата по 18 специалности са готови

Правилата по 18 специалности са готови

БЛС иска удължаване на срока за изработване на останалите до края на годината, съобщиха от съсловната организация
МЗ е инвестирало милиони в 49 болници

МЗ е инвестирало милиони в 49 болници

Най-много средства са получили „Александровска" и „Пирогов", отчита здравният министър
Пишат нова Национална здравна стратегия (ОБНОВЕНА)

Пишат нова Национална здравна стратегия (ОБНОВЕНА)

Идеята е да живеем без болест, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков
Втори  месец лекарите от Раднево са без заплати

Втори месец лекарите от Раднево са без заплати

Мислих, че за месец ще се оправят нещата и ще мога да изплатя възнагражденията, каза д-р Майя Узунова
ДАНС влезе в общинската болница в Раднево

ДАНС влезе в общинската болница в Раднево

Извършва се проверка за злоупотреби в размер на близо 1.3 мил. лева, каза кмета д-р Тенев
МС одобри проект за споразумение със СЗО

МС одобри проект за споразумение със СЗО

Бюджетната рамка на двустранната договореност е 185 000 щатски долара
Приеха правилата за шеф на НЗОК

Приеха правилата за шеф на НЗОК

До 5 дни ще са ясни кандидатите на политическите партии
Няма коронавирус на Балканите

Няма коронавирус на Балканите

Депутатите препитаха министрите Кирил Ананиев и Младен Маринов за мерките, които предприема държавата срещу заразата
3 331 са оперираните от апендикс

3 331 са оперираните от апендикс

Данните са за 2019 година, като при 594 от пациентите е била приложена лапароскопска интервенция, съобщават от МЗ
КЗК отхвърли жалба за строеж на Детска болница

КЗК отхвърли жалба за строеж на Детска болница

Тя бе подадена от класирания на второ място, консорциум „Детска болница-София"
1 2 3 4 5 ... 207 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020