зараза

БАБХ затяга мерките за биосигурност

10-01-2020 09:23
БАБХ затяга мерките за биосигурностТе са във връзка с ограничаването на заразата с африканска чума по свинете, каза Александра Митева, началник отдел "Здравеопазване на животните" към агенцията
Българската агенция по безопасност на храните предприема мерки за биосигурност. Те са във връзка с ограничаването на заразата с африканска чума по свинете. Това каза Александра Митева, началник отдел "Здравеопазване на животните" към агенцията за БНТ.
Основният приоритет е дезинфекцията в засегнатите свинекомплекси, обясни Митева „БАБХ от вчера предприема нови мерки - влизане на ежедневен официален контрол в свинекомплексите на територията на цялата страна, като целта е да се съблюдава изпълняването на мерките за биосигурност. Самите официални лекари ще вземат и ще изпращат проби, докато не докажем, че всяка от тези ферми е свободна от АЧС" ,уточни експертът.

 

Освен това стана ясно, че

във всяка ферма ще има определен официален лекар, който няма да посещава други обекти. В кланиците, пък ще бъде наложена дезинфекция. За африканската чума по свинете няма ваксина, няма и лечение, затова в борбата с това заболяване най-важни са мерките за биосигурност, категорична е Митева.

В същото време във варненското

село Брестак започва изграждането на площадката, където ще бъдат загробени умъртвените прасета, които са заразени с африканска чума. В свинекомплекса се отглеждат близо 40 000 животни. Продължава дезинфекцията на района. Освен това 4-те КПП-та няма да допускат транспортирането на месо и животни. Обявеното частично бедствено положение в община Вълчи дол ще продължи, докато не бъдат унищожени всички прасета в района. Огнището в село Брестак е третото, което беше открито във Варненска област.Първи случай на коронавирус в Македония

Първи случай на коронавирус в Македония

Жената е била един месец на гости при роднини в Италия
Всички проби от днес са отрицателни за коронавирус

Всички проби от днес са отрицателни за коронавирус

В Националната референтна лаборатория са изследвани 9 лежащо болни граждани
Съзнанието на обществото е от ключово значение

Съзнанието на обществото е от ключово значение

Коронавирусът е тема номер едно както у нас, така и по света. След притеснителното разрастване на заразата в Италия, вече има и случаи в Хърватска и Гърция. Взети ли са всички възможни мерки, как да се подобри огранизацията, как да пазим себе си и другите и какво означава да бъдем отговорни в този момент, попитахме проф. Тодор Кантарджиев. Той е директор на Националния център за заразни и  паразитни болести.
Грипна ваканция в Созопол и Радомир

Грипна ваканция в Созопол и Радомир

Втората вълна на заболяването може да затвори и други училища
Ковид 19 е в Гърция

Ковид 19 е в Гърция

Информацията е съобщена от здравния министър на страната
Изследват бебе за коронавирус в Пловдив

Изследват бебе за коронавирус в Пловдив

Двама души със съмнения за КОВИД-19 във ВМА, съобщи ген.-майор Мутафчийски
Какво трябва да знаем за коронавируса?

Какво трябва да знаем за коронавируса?

Коронавирусът вече се разпространи в десетки държави в света. Какво трябва да знаем за COVID-19 и как да се пазим, разказват от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.
Ковид 19 настъпва в Европа

Ковид 19 настъпва в Европа

Австрия и Хърватия докладваха първи случаи на заразата
Под карантина у нас са десетки

Под карантина у нас са десетки

Доброволна карантина няма, алармираха синдикатите, нужни са нормативни промени
Учебна тренировка за коронавируса

Учебна тренировка за коронавируса

Лекари и гранична полиция откриха двама „заразени" на Летище София
1 2 3 4 5 ... 27 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020