лица

Чудесата на зрелия избор

10-01-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Чудесата на зрелия изборЧовек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
На тържествена церемония 340 абсолвенти от Випуск 2019 на Факултета по обществено здраве на МУ-София получиха своите дипломи. Тази година отличничката на випуска е Станислава Базовичка, специалност „Кинезитерапия", завършила с пълно отличие от курса на обучение и от държавните изпити. Тя получи парична награда в размер на 3000 лв. от завещанието на д-р Андрей Георгиев, съгласно решение на Академичния съвет на МУ-София. За изборите в живота , за малките и за големите крачки започва разговорът ни с нея.
Никога не трябва да се страхуваш да правиш големи крачки в живота си, за малките винаги намираме кураж. Това показва живота на Станислава. Тя е на 44 години и държи в ръцете си отлична диплома за кинезитерапевт.

 

Всичко започва с идеята

да провери себе си. От дълго време обмисля да направи голямата крачка, за да се чувства щастлива и удовлетворена от работата си. „Дойде моментът, в който исках да виждам резултат от труда си, а не просто едно безцелно ходене на работа. Затова избрах и кинезитерапията. При нея резултатът е видим, подобрява се качеството на живот на другите", уточнява тя. Иначе Станислава е завършила библиотекознание и библиография. Работила е в училище като библиотекар, докато ражда първото си дете. Съпругът й е зъболекар, а след края на майчинството тя започва да помага в практика му. После се ражда и второто дете. Децата растат и желанието на Станислава за промяна също.

Един ден тя решава, че ще

опита да направи голямата крачка.Подготвя се за кандидат-студентските изпити. Приета е в Медицински университет –София, Медицински факултет, специалност ерготерапия. Колкото е щастлива и доволна, че първото препятствие е преодоляно, толкова е и притеснена, как ще съвместява грижата за семейството и студентство. Опора й дават съпругът и децата й, защото подкрепят мечтите й. Тъкмо започва обучението си, когато университета решава за закрие специалността ерготерапия , тази в която тя е приета. Така десетимата нейни колеги се оказват прехвърлени в групата на кинезитерапевтите.

Станислава, казва че с огромно

желание е ходила на лекции и на упражнения. Учила е с огромно удоволствие трудната материя, биохимия, статистика. И не съжалява нито за миг, че послушала сърцето си, да промени професията си на 40 години. „ Всеки ден се ходи на лекции. Почти ежедневно ходим на практически упражнение в различни клиники в болниците. Само това ми беше трудно. Едно е да си само редовен студент, друго е да си човек със семейство и отговорности", споделя тя.

Станислава разказва, че

има две деца, но всъщност е отгледала три. Защото със съпругът й решават да се погрижат за едно 12 годишно момиченце, което има нужда от топлината на семейството. „Знаете ли, че отглеждането на децата ми даде сили и кураж да направя крачката за промяна на професията ми. И да избера нова такава, от която да виждам, че има смисъл. Да правиш добро някому е най-удовлетворителното нещо, повярвайте ми", добавя Станислава. Нейните деца са две, син на 15 години и дъщеря на 19 години. Момичето, за което са се грижили вече е на 24 години. „ Сега по Коледа й се роди бебенце, та може да се каже, че съм и нещо като баба, въпреки че не съм родна такава", усмихва Станислава.

По време на обучението си

Станислава е видяла цялата палитра от кинезитерапевтична грижа. Казва, че макар и последни в лечението на пациента, кинезитерапията и рехабилитацията са едни от най-важните части в процеса на оздравяване." Ние сме последната брънка по веригата на българското здравеопазване. Нашите пациенти вече са били на лечение в различни клиники. Лекарите са ги лекували, справили са се със заболяването им. А ние подобряваме качеството на живот на пациентите. Помагаме им да се върнат достойно към предишните си занимания и работа", уточнява тя. Докато е била на стаж от един медицински център й предлагат работа. Така тя вече упражнява любимата професия. Мисли и за надграждащо обучение, като магистратура. „В тази професия има широко поле за реализация. Можеш да помагаш на инсултно болни, на спортисти, на деца с ДЦП, на бременни жени. Важното е да усетиш на къде те влече", казва Станислава. Нейният интерес е към медицинската рехабилитация, докато доста от колегите й са споделяли, че се интересуват от спортна травма и желаят да помагат на хора с контузии от фитнес.

Станислава е щастлива, че сега

вече може да прави професионален масаж на мъжа си."Неговата работа е трудоемка, в специфична поза работи, като натоварва повече, определени части на тялото", каза тя. И добавя, че му благодари изключително, за това че я е подкрепял по време на ученето. Че е разбирал страховете и притесненията й. Питам я, как се вижда след 5 години. А тя ми отговоря, че иска да бъде един осъзнат работещ човек, който да може да дарява добро. И като я слушам веднага се сещам за текста на Миряна Башева.


Ако до всяко добро същество
застане поне още едно,
ех, ще започне такъв живот,
че само си викам "Дано".

Ако към тия две същества,
прибавиш и още две,
ти знаеш ли колко прави това?
Най-малко хиляда и две.

Дано, дано, дано, дано, дано, дано,
до всяко добро същество застане поне още едно,
тогава, тогава, предвиждам такъв живот,
че само си викам "Дано".Когато лекарят стане пациент

Когато лекарят стане пациент

30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Дора Пондалова брои часовете до смъртта на сина си, но съдбата им се усмихва - донор е намерен в последния момент
Да надхитриш онази с косата

Да надхитриш онази с косата

Д-р Митко Груев и д-р Михаил Михайлов от болницата в Добрич изтръгнаха от ръцете на смъртта две 60-годишни жени с КОВИД
По пътя към една Голгота

По пътя към една Голгота

Отец Георги Фотакиев от Варна е спасил близо 500 младежи от смъртоносната примка на дрогата
Герой по сърце

Герой по сърце

26-годишният лекар - д-р Стефан Черкезов, загива от раните си, след като спасява 47 души от горящ автобус
Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Новият директор на Александровска болница доц. Димитър Буланов е фин човек, който милее за пациентите, смятат колегите му
Рицарят на Червения кръст

Рицарят на Червения кръст

Когато помагаме, не делим хората, пред трудностите всички са равни, казва Христо Григоров
Медсестрата от барикадите

Медсестрата от барикадите

Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020