статистика

Разходите за лекарства в България са високи

09-01-2020 15:40
Clinica.bg

press@clinica.bg
Разходите за лекарства в България са високиБолничният престой у нас е един от най-кратките в Европа, сочат данни за здравните системи на континента
Разходите за лекарства в България са твърде високи, 43% от публичните средства за здравеопазване. Това каза Ане Шпрангер, експерт от Европейската обсерватория за здравни системи и политики. Страната ни е с най-ниска продължителност на живота и висока затлъстялост сред децата, констатират още експертите, които представиха днес данни от публикувани през ноември 2019 г.
Ане Шпрангер подчерта, че показателите за продължителността на живота в България се повишава за две години. При нас заболяванията на сърдечно-съдовата система са основната причина за смърт, както и в почти всички страни в ЕС. Около една пета от всички смъртни случаи в страната ни са причинени от инсулт - почти три пъти повече от средното в ЕС. При исхемичната болест на сърцето смъртността между 2000 и 2017 г. в България намалява.

 

Шпрагнер отбеляза, че на глава от населението в България има най-ниските разходи за здравеопазване, но този показател е доста по-висок по отношение на брутния вътрешен продукт в сравнение със съседните страни. България харчи над 1300 евро на глава от населението, двойно повече спрямо сумата през 2005 г., и тези разходи се увеличават от 2009 г. много бързо, подминавайки всички страни-членки с изключение на Румъния.

 

Доплащането от страна на пациентите

 

обаче остава на едно от най-високите нива в ЕС. По думите й фармацевтичните компании заемат най-голям дял по усвояване на разходите – 43% от публичните средства за здравеопазване са за лекарства. Което като сума не е толкова много, но като част от бюджета тази част от разходите са големи. Болничното лечение е на второ място с 34% от здравните разходи през 2017 г. Въпреки че парите за превенция се увеличават, предотвратимата смъртност в резултат на ваксини се оспорва, като покритието не е достатъчно, показват данните от доклада.

Отчита се също, че у нас болничните легла са се увеличили през 2017 г. в сравнение с 2000 г. Процентът на хоспитализации в страната е двойно по-голям от този за ЕС. В същото време престоят в болница у нас е два пъти по-кратък, отколкото в другите европейски страни. У нас пациентите лежат в клиника средно 5 дни. Според Шпрангер би трябвало да се отделят повече средства за дългосрочна грижа за пациентите, но не в болнични условия. И да се намали процентът, предназначен за лекарства.

 

Голяма част от населението в страната

 

не е здравноосигурено - близо 10 на сто, каза още експертът и подчерта, че една четвърт от неосигурените не плащат, защото не вярват в системата. Близо 10-14 на сто от населението ни няма добър достъп до медицинска грижа, смятат експертите.

Има доста голяма гъстота на лекари, особено в сравнение с Германия, но те не са разпределени равномерни, показват още данните от доклада. Едва 15 на сто от медиците са общопрактикуващи лекари. Много малък е броят и на медицинските сестри, добави още Шпрангер.

Експертът препоръчва реформа и по-строг лицензионен режим на лечебните заведения. Има предизвикателства пред устойчивостта на системата за здравеопазване в България, подчерта тя.Правилата по 18 специалности са готови

Правилата по 18 специалности са готови

БЛС иска удължаване на срока за изработване на останалите до края на годината, съобщиха от съсловната организация
МЗ е инвестирало милиони в 49 болници

МЗ е инвестирало милиони в 49 болници

Най-много средства са получили „Александровска" и „Пирогов", отчита здравният министър
Пишат нова Национална здравна стратегия (ОБНОВЕНА)

Пишат нова Национална здравна стратегия (ОБНОВЕНА)

Идеята е да живеем без болест, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков
Втори  месец лекарите от Раднево са без заплати

Втори месец лекарите от Раднево са без заплати

Мислих, че за месец ще се оправят нещата и ще мога да изплатя възнагражденията, каза д-р Майя Узунова
ДАНС влезе в общинската болница в Раднево

ДАНС влезе в общинската болница в Раднево

Извършва се проверка за злоупотреби в размер на близо 1.3 мил. лева, каза кмета д-р Тенев
МС одобри проект за споразумение със СЗО

МС одобри проект за споразумение със СЗО

Бюджетната рамка на двустранната договореност е 185 000 щатски долара
Приеха правилата за шеф на НЗОК

Приеха правилата за шеф на НЗОК

До 5 дни ще са ясни кандидатите на политическите партии
Няма коронавирус на Балканите

Няма коронавирус на Балканите

Депутатите препитаха министрите Кирил Ананиев и Младен Маринов за мерките, които предприема държавата срещу заразата
3 331 са оперираните от апендикс

3 331 са оперираните от апендикс

Данните са за 2019 година, като при 594 от пациентите е била приложена лапароскопска интервенция, съобщават от МЗ
КЗК отхвърли жалба за строеж на Детска болница

КЗК отхвърли жалба за строеж на Детска болница

Тя бе подадена от класирания на второ място, консорциум „Детска болница-София"
1 2 3 4 5 ... 207 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020