статистика

Разходите за лекарства в България са високи

09-01-2020 15:40
Clinica.bg

press@clinica.bg
Разходите за лекарства в България са високиБолничният престой у нас е един от най-кратките в Европа, сочат данни за здравните системи на континента
Разходите за лекарства в България са твърде високи, 43% от публичните средства за здравеопазване. Това каза Ане Шпрангер, експерт от Европейската обсерватория за здравни системи и политики. Страната ни е с най-ниска продължителност на живота и висока затлъстялост сред децата, констатират още експертите, които представиха днес данни от публикувани през ноември 2019 г.
Ане Шпрангер подчерта, че показателите за продължителността на живота в България се повишава за две години. При нас заболяванията на сърдечно-съдовата система са основната причина за смърт, както и в почти всички страни в ЕС. Около една пета от всички смъртни случаи в страната ни са причинени от инсулт - почти три пъти повече от средното в ЕС. При исхемичната болест на сърцето смъртността между 2000 и 2017 г. в България намалява.

 

Шпрагнер отбеляза, че на глава от населението в България има най-ниските разходи за здравеопазване, но този показател е доста по-висок по отношение на брутния вътрешен продукт в сравнение със съседните страни. България харчи над 1300 евро на глава от населението, двойно повече спрямо сумата през 2005 г., и тези разходи се увеличават от 2009 г. много бързо, подминавайки всички страни-членки с изключение на Румъния.

 

Доплащането от страна на пациентите

 

обаче остава на едно от най-високите нива в ЕС. По думите й фармацевтичните компании заемат най-голям дял по усвояване на разходите – 43% от публичните средства за здравеопазване са за лекарства. Което като сума не е толкова много, но като част от бюджета тази част от разходите са големи. Болничното лечение е на второ място с 34% от здравните разходи през 2017 г. Въпреки че парите за превенция се увеличават, предотвратимата смъртност в резултат на ваксини се оспорва, като покритието не е достатъчно, показват данните от доклада.

Отчита се също, че у нас болничните легла са се увеличили през 2017 г. в сравнение с 2000 г. Процентът на хоспитализации в страната е двойно по-голям от този за ЕС. В същото време престоят в болница у нас е два пъти по-кратък, отколкото в другите европейски страни. У нас пациентите лежат в клиника средно 5 дни. Според Шпрангер би трябвало да се отделят повече средства за дългосрочна грижа за пациентите, но не в болнични условия. И да се намали процентът, предназначен за лекарства.

 

Голяма част от населението в страната

 

не е здравноосигурено - близо 10 на сто, каза още експертът и подчерта, че една четвърт от неосигурените не плащат, защото не вярват в системата. Близо 10-14 на сто от населението ни няма добър достъп до медицинска грижа, смятат експертите.

Има доста голяма гъстота на лекари, особено в сравнение с Германия, но те не са разпределени равномерни, показват още данните от доклада. Едва 15 на сто от медиците са общопрактикуващи лекари. Много малък е броят и на медицинските сестри, добави още Шпрангер.

Експертът препоръчва реформа и по-строг лицензионен режим на лечебните заведения. Има предизвикателства пред устойчивостта на системата за здравеопазване в България, подчерта тя.Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Той обеща финансово преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството Covid-19
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
Утре изслушват проф. Петко Салчев

Утре изслушват проф. Петко Салчев

Комисията по здравеопазване ще има извънредно заседание, ден по-рано от първоначално обявеното
1 2 3 4 5 ... 211 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Март 2020