нрд

Вдигат парите за пациент при джипито

09-01-2020 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Вдигат парите за пациент при джипитоУвеличават се и цените, които ще плаща касата за преглед в СИМП и за изследвания
Джипитата ще получават повече пари от здравната каса през тази година. Това показват цените за закупуваните от НЗОК дейности в първичната извънболнична медицинска помощ в новия Национален рамков договор. Те са качени на сайта на БЛС. Ръст на заплащането има и в СИМП и редица изследвания.
Така например капитацията за записано в листата на личния лекар дете до 18 години се повишава с 35 стотинки - от 1.50 лв. на 1.85 лв. За годината касата е предвидила общо 1 213 546 прегледа на деца. За пациентите от 18 до 65 г. капитацията се повишава с 5 ст. и става 1.20 лв. , а над тази възраст е 1.85 лв.

 

Увеличение с 1 лв. има и за прегледите по програма "Детско здравеопазване". Профилактичните консултации за лица от 7 до 18 години пък вече ще се плащат по 10.50 лв., а не както досега по 9 лв.

Няма промяна в цената, която плаща касата за задължителни имунизации и реимунизации на деца до 18 години, а също и за поставяне на препоръчителните ваксини – те остават съответно 6 лв. и 4 лв.

Годишните профилактични прегледи

на пациент над 18 години също запазват старата си цена от 15 лв., а тези по програма „Майчино здравеопазване" ще продължат да се плащат по 9 лв. Затова пък за диспансерното наблюдение на едно заболяване цената се увеличава от 11 на 12 лв.

В специализираната първична помощ първичният преглед при педиатър, хирург и ортопед вече ще бъде на стойност 23.5 лв. или с 1.5 лв. повече. По програма „Майчино здравеопазване" той също се покачва с 1.5 лв. до 23 лв. Цената на вторичния преглед става от 9.5 лв. на 11 лв. Увеличението за медицинска експертиза е с 3 лв. до 10 лв.


Първични специализирани прегледи

по диспансерно наблюдение се увеличават с 2 лв. - от 21 на 23 лв. Комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение на лица с психични и кожно-венерически заболявания пък е с ръст от 1 лв. и става 15 лв.

Увеличение на стойностите има и при процедурите на физиотерапевтите. Например, първичният преглед се вдига с 1 лев - от 9 на 10 лв. При високоспециализираните дейности обаче няма промени и те ще запазят старите си цени.

Със стотинки са променени стойностите за извършване на повечето клинични изследвания. Кръвната картина с поне осем показатели като хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, тромбоцити и др. увеличава цената си от 1.08 на 2.30 лв. С 5 ст. се вдига изследването на урина. Проверката на глюкоза и холестерол вече ще струва на касата 1.65 лв., вместо сегашните 1.43 лв. Изследването на LDL – холестерол се увеличава от 1.80 на 2.20, а за хормоните за щитовидна жлеза - fT4 и TSH цената скача от 10.34 на 12 лв.


В Образната диагностика също има промени.

Снимка на зъби ще струва на касата вече 1.80 лв., а не досегашните 1.49 лв. Рентгенография на челюст от– 7.56 лв. става 9.50 лв. Рентгеноскопията на бял дроб се увеличава от 7.56 лв. на 9.50 лв.

Вдига се цената и на ядрено-магнитен резонанс от 225 в. на 245 лв. За мамография на две млечни жлези касата вече няма да плаща 18.35 лв., а 21лв. За ехография на гърда цената е вдигната с близо 3 лв. – от 13.77 лв. на 16,50 лв.

Хистобиопсичните проби от лимфен възел вече ще се заплащат по 20 лв., а не по 16.96 лв., показват числата в НРД. Толкова ще струват и този вид изследвания от простата, щитовидна жлеза, бял дроб, ларингс и други.

Всички цени можете да видите тукАгресията е доказателство за срива лекар - пациент

Агресията е доказателство за срива лекар - пациент

Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в болниците, защото там не е мястото за саморазправа, казват от БЛС
МЗ готви решения за кадровия дефицит

МЗ готви решения за кадровия дефицит

В началото на другия месец започва строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, съобщиха от ведомството

20 млн. за медицински хеликоптери

20 млн. за медицински хеликоптери

Въздушният транспорт ще е на разположение за пациенти в спешно състояние и при трансплантации
Без по-високи заплати в НЦЗПБ

Без по-високи заплати в НЦЗПБ

Намерението част от приходите да отиват за работещите там противоречи на Закона за публичните финанси
Само в 8 болници бордовете с конкурс

Само в 8 болници бордовете с конкурс

В най-големите държавни лечебни заведения ръководството ще се избира от агенция по Закона за публичните предприятия
Касата отряза две болници с договори

Касата отряза две болници с договори

Без нови дейности остават софийската „Вита" и плевенския „Св. Пантелеймон"

Тревожно е, че толкова медици са болни

Тревожно е, че толкова медици са болни

Ръст на случаите в училищата се очаква в края на другата седмица, каза доц. Ангел Кунчев
НС прие конкурсите за бордовете на болниците

НС прие конкурсите за бордовете на болниците

Надяваме се да отстоите повечето пари за работещите в НЦЗПБ, обърнаха се от ДПС към ГЕРБ
НС узакони изплащането на надлимитната

НС узакони изплащането на надлимитната

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за бюджета на НЗОК
Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Признанието е за шефа на РЗИ и лекар от Афганистан, поела инфекциозното на болницата
1 2 3 4 5 ... 225 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020