Наплив

Болници кандидатстват за повече пари

10-11-2016 11:43
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Болници кандидатстват за повече париСамо в осем области на страната клиниките се вместват в лимитите си по НЗОК
Масово болниците са недоволни от лимитите си и кандидатстват за повече средства в здравната каса. Това показва справката на фонда с исканията за увеличение на бюджетите от лечебните заведения за последното тримесечие. Най-честите мотиви на клиниките за искането на повече пари са въвеждането в действие на нова апаратура и дейности. Също така получаване на университетски статут и увеличаване на търсенето от пациентите заради предоставянето на квалифицирана медицинска помощ.

Само в осем области на страната болниците нямат претенции към средствата, които са им били определени първоначално. Това са клиниките в Габрово, Кърджали, Добрич, Ловеч, Плевен, Разград, Сливен и София-област. Лечебните заведения в Смолян, Търговище и Ямбол пък не желаят да се увеличат парите за техните региони, но искат да ги преразпределят помежду си. Във всички останали 17 области много от болниците не могат да се вместят в делегираните бюджети, които са им били определени в началото на годината.

Най-големи са претенциите за допълнително финансиране на клиниките в столицата. Това е логично, тъй като там не само има най-много болници, но и се стичат пациенти от цялата страна. Общо 21 лечебни заведения са поискали да им бъдат увеличени парите за последното тримесечие, като сред тях са едни от най-големите клиники в София. Така например от „Александровска" настояват да им бъдат отпуснати още 201 хил. лв. на месец и размерът на лимита им да стане 2 100 000 лв. В Пирогов от март до септември са генерирали суми над утвърдените лимити в размер на 88 448 лв. месечно. Заради това те искат завишаване на тавана си на 3 775 628 лв. на месец. В "Св. Анна" пък са имали дейност над лимита им за 129 679 лв. за август. Заради това искат месечния им бюджет да стане 2 235 792 лв. Завишение на парите искат и от белодробната болница „Св. София" със 100 000 лв. на месец заради зимния сезон на инфекциите. Най-голямо завишение на месечните лимити в столицта обаче са пожелали от Болница „Лозенец" – 362 хил., и от „Софиямед" – 279 хил.

Аналогична е ситуацията в Пловдив, където повече средства искат 9 болници. Най-голямото лечебно заведение в страната например - „Св. Георги", настоява за 300 хил. лв. повече на месец. Особено осезаем е ръстът на хоспитализациите в клиниката по Пластично-възстановителна хирургия и изгаряния, отделение по Инванзивна кардиология, клиника по Инфекциозни болести, се казва в мотивите на лечбното заведение.
От „Пълмед" заради очаквана повишената заболеваемост през предстоящите зимни месеци искат завишение на парите с по 200 000 лв. на месец. Със 100 хил. лв. повече пък искат да се увеличи лимита им от „Еврохоспитал", а от „Каспела" със 180 000 лв.

Повече средства са поискали масово болниците в Благоевград, Бургас, повечето от клиниките във Варна, показват още данните.
Дали ще бъдат удолевтворени исканията на всички клиники не е ясно, защото средствата са недостатъчни. Тази година очакванията на касата са, че за болнична помощ ще й трябват над 1.6 млрд. лв. Като около 50 млн. към момента не й достигат. Не е ясно и дали това са всички болници, които имат нужда от по-голям лимит или само те са решили да поискат повече пари. Критериите, по които ще се определи кои болници в крайна сметка да получат повече средства също остават неясни. Всичко това създава предпоставки за нелоялна конкуренция между лечебните заведения. Въпреки желанието на цялото съсловие обаче лимитите да отпаднат, те ще останат и догодина.НЗОК да плати надлимитната дейност

НЗОК да плати надлимитната дейност

Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София

Пак ще местят Психиатрията в София

Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани

МЗ си поръчва нови дивани

Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица

Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
Ангелов се отказа от реформа

Ангелов се отказа от реформа

На фона на пандемия няма как да се направи, трябва широк политически косенсус, каза здравният министър

1 2 3 4 5 ... 227 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020