Наплив

Болници кандидатстват за повече пари

10-11-2016 11:43
Само в осем области на страната клиниките се вместват в лимитите си по НЗОКБолници кандидатстват за повече пари
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Масово болниците са недоволни от лимитите си и кандидатстват за повече средства в здравната каса. Това показва справката на фонда с исканията за увеличение на бюджетите от лечебните заведения за последното тримесечие. Най-честите мотиви на клиниките за искането на повече пари са въвеждането в действие на нова апаратура и дейности. Също така получаване на университетски статут и увеличаване на търсенето от пациентите заради предоставянето на квалифицирана медицинска помощ.

Само в осем области на страната болниците нямат претенции към средствата, които са им били определени първоначално. Това са клиниките в Габрово, Кърджали, Добрич, Ловеч, Плевен, Разград, Сливен и София-област. Лечебните заведения в Смолян, Търговище и Ямбол пък не желаят да се увеличат парите за техните региони, но искат да ги преразпределят помежду си. Във всички останали 17 области много от болниците не могат да се вместят в делегираните бюджети, които са им били определени в началото на годината.

Най-големи са претенциите за допълнително финансиране на клиниките в столицата. Това е логично, тъй като там не само има най-много болници, но и се стичат пациенти от цялата страна. Общо 21 лечебни заведения са поискали да им бъдат увеличени парите за последното тримесечие, като сред тях са едни от най-големите клиники в София. Така например от „Александровска" настояват да им бъдат отпуснати още 201 хил. лв. на месец и размерът на лимита им да стане 2 100 000 лв. В Пирогов от март до септември са генерирали суми над утвърдените лимити в размер на 88 448 лв. месечно. Заради това те искат завишаване на тавана си на 3 775 628 лв. на месец. В "Св. Анна" пък са имали дейност над лимита им за 129 679 лв. за август. Заради това искат месечния им бюджет да стане 2 235 792 лв. Завишение на парите искат и от белодробната болница „Св. София" със 100 000 лв. на месец заради зимния сезон на инфекциите. Най-голямо завишение на месечните лимити в столицта обаче са пожелали от Болница „Лозенец" – 362 хил., и от „Софиямед" – 279 хил.

Аналогична е ситуацията в Пловдив, където повече средства искат 9 болници. Най-голямото лечебно заведение в страната например - „Св. Георги", настоява за 300 хил. лв. повече на месец. Особено осезаем е ръстът на хоспитализациите в клиниката по Пластично-възстановителна хирургия и изгаряния, отделение по Инванзивна кардиология, клиника по Инфекциозни болести, се казва в мотивите на лечбното заведение.
От „Пълмед" заради очаквана повишената заболеваемост през предстоящите зимни месеци искат завишение на парите с по 200 000 лв. на месец. Със 100 хил. лв. повече пък искат да се увеличи лимита им от „Еврохоспитал", а от „Каспела" със 180 000 лв.

Повече средства са поискали масово болниците в Благоевград, Бургас, повечето от клиниките във Варна, показват още данните.
Дали ще бъдат удолевтворени исканията на всички клиники не е ясно, защото средствата са недостатъчни. Тази година очакванията на касата са, че за болнична помощ ще й трябват над 1.6 млрд. лв. Като около 50 млн. към момента не й достигат. Не е ясно и дали това са всички болници, които имат нужда от по-голям лимит или само те са решили да поискат повече пари. Критериите, по които ще се определи кои болници в крайна сметка да получат повече средства също остават неясни. Всичко това създава предпоставки за нелоялна конкуренция между лечебните заведения. Въпреки желанието на цялото съсловие обаче лимитите да отпаднат, те ще останат и догодина.


Има нужда само от още болници за долекуване

Има нужда само от още болници за долекуване

Инвеститорските заявки за разкриване на нови болници в последните две години не спират, коректна ли е оценката на агенция „Медицински надзор", трябва ли да се направи преоценка на Националната здравна карта, след като стана ясно, че населението е намаляло с 800 хил., попитахме проф. Асен Балтов.
Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

Ново нападение над медик

Ново нападение над медик

БЛС сезира прокуратурата, вербална и физическа агресия е проявена към личен лекар от Русенско
Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

И през тази година ще действа Методиката, а лимитите на клиниките ще запазят стойностите си от миналата година

Орязаните бюджети отвориха големи проблеми

Орязаните бюджети отвориха големи проблеми

Как се справят лечебните заведения с намалените пари в условията на покачване на цените, възможно ли е да се реши проблемът с дефицита на лекари и какво очакват мениджърите от новите управляващи. Това попитахме Красимир Грудев
НЗОК покани болниците на среща

НЗОК покани болниците на среща

Причината са притесненията на лечебните заведения, че бюджетите им за годината ще са орязани

Вдигат парите за преглед в спешните отделения

Вдигат парите за преглед в спешните отделения

Мярката е част от опитите на здравното министерство да компенсира болниците заради повишените сметки за ток

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

Лечебните заведения са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети

1 2 3 4 5 ... 314 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ