Развитие

Протест уплаши здравно министерство

10-11-2016 08:00
Подписаха договорите след недоволството ни, каза Мариана МавроваПротест уплаши здравно министерство
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Протест уплаши Министерство на здравеопазването. Близки на пациенти, нуждаещи се от животоспасяваща белодробна трансплантация в чужбина, бяха недоволни от бавната процедура по одобрение на офертите. Затова те решиха да протестират днес пред ведомството. Изненадващо обаче в сряда от ресорното министерство разписаха договорите за лечение зад граница. Въпреки това хората се съмняват, че проблемите може да продължат.
„Протестът бе отменен, защото вчера и днес в министерството бяха подписани договорите за двамата, но истинското чакането тепърва предстои, трябва да се намери подходящ донор за тях. Ще настояваме да се променят правилата, защото те са създадени, за да помагат, а не да пречат. Надяваме се оттук нататък с преговори и предложения нещата да се регулират, за да може по-бързо да се изпращат хората за лечение в чужбина", коментира Владимир Томов, председател на сдружение „Национален Алианс на хората с редки болести".

„Министерство на здравеопазването се стресна от нашия протест. След повече от един месец разтакаване снощи ни се обадиха, за да ни извикат да подпишем договора. МЗ не искаше да преведе 30 хил. евро, в които се включва и сумата, която е нужна, за да влезем в списъка на Евротрансплант", каза Мариана Маврова, майка на Виктор Мавров, който страда от муковисцидоза. И обясни, че е подала документи за лечението на сина й още през 2015 г. „Имаме съмнения, че сумата ще бъде забавена, въпреки уверенията на МЗ, че това ще стане в най-скоро време. Одобрени сме вече, но докато не видим превода, няма да сме спокойни", добави тя.

Недоволството на близките на пациенти, нуждаещи се от лечение в чужбина, бе предизвикано от това, че ръководството на единствената болница в Европа, където се извършват белодробни трансплантации на българи, преустанови прегледа и приема на наши сънародници. Причината за това бе отказ на МЗ да изплати авансовата сума за операцията на двамата мъже, които вече са одобрени за лечение зад граница. От началото на годината досега здравно министерство е финансирало лечението на 20 възрастни в чужбина общо за 1.8 млн. лв.


Подкрепяме бюджета на НЗОК

Подкрепяме бюджета на НЗОК

Да се преосмисли предложението за освобождаването от заплащане на такси в детските яслите, казват от АИКБ
ИАМН да мине към Министерски съвет

ИАМН да мине към Министерски съвет

Сега е моментът, след преброяването, да се прегледа отново Националната здравна карта, казва д-р Александър Симидчиев
Скъпите лекарства на отделен ред

Скъпите лекарства на отделен ред

НЗОК предвижда да плаща за пост-КОВИД, за обучение на диабетици и грижи за новородени по домовете
Синдикат „Защита” стяга протести

Синдикат „Защита” стяга протести

Настоява за повече пари за спешната помощ заради поскъпването на горивата и спешно увеличаване на подценените клинични пътеки
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Лозенец пак с нов директор

Лозенец пак с нов директор

Д-р Христо Стоянов ще е временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, съобщиха от МЗ

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
Продължавайте да дарявате надежда и любов

Продължавайте да дарявате надежда и любов

Няма как да не споменем и този път, че българската здравеопазна система разполага с 4000 акушерки, които са два пъти по-малко от необходимото, казват от БАПЗГ
Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

1 2 3 4 5 ... 315 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ