лица

Планинска легенда

03-01-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Планинска легендаВ планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Броени дни преди Иванов ден ще ви срещнем с един Иван. Той не е лекар, но е отговорен за спасяването на стотици животи, защото е едно от имената на героите в Планинско спасителната служба на БЧК. Откриваме го на горещия телефон в централата на ПСС.
Днес е спокойно и планинският спасител Иван Драгошинов ни отделя време за разговор. Така разбираме, че родният му град е София. Закърмен е с любовта към планината. Баща му е бил планинар и от него е научил, че спорта подържа живота, а планината исниски дарява  с красота. Първата му любов е ски спорта, после  алпинизма, но накрая завършва и школата за планински водачи. И вече 42 години е планиски спасител.  

 

Разказва, че за тези годнини е участвал

в не една спасителна акция. Спасяването на пострадали в планината учи и калява, не само спасителите, а и пострадалите, казва Иван Драгошинов. Помни онези акции, на които спасителите не са успели да помогнат на нуждаещите си, защото със смъртта не се свиква. Казва, че с планината човек трябва да се съобразява. По пътя към върха не бива да се подхожда, като цел на всяка цена. В плавината има правило, че трябва да стигаш до там, до където после може да се върнеш. „В изкачването към върха, това е най-важното. Не ти да стигнеш пръв, а да дадеш път на онзи, който може да се върне", добавя Иво.

Отношението към спорта е наследил

от баща си, който се занимавалс няколк оразлични спорта. „ Той беше републикански шампион по езда. После се занимаваше с бокс, биеше се с много известни за времето си боксьори. Но помня съботните дни, когато ме качваше на раменете си и отивахме в планината", разказва Иван Драгошинов. Питам го кореняк софиянец ли е, а той ми разказва за рода си. Първо е историята сързвана с баба му. Тя с окзава видна за времето си жена, записала в историята като първата жена в България получила шофьорска книжка. Тя е софиянката в рода и се казва Надежда Драгошинова. Дядо му също е известен. Той е от Трявна,  предците му са едни от основателите на тревненската дърворезбарска шокола. Другият му дядо, пък е опълченец. А днес Иван Драгошинов се радва на прекрасно семейство с двама сина и четири внука.

С усмивка добавя, че любовта към планината,

се предава като допълнителен ген в тяхното семейство. Обяснава ми , че единият от синовете му е завършил

първия випуск на Спортната академия по сноуборд. Сега работи като ски инструктор в Алпите, в Австрия. "Другият пък стана спасител, като мен. И за внуците ми спорът е много важен, те карат ски и сноуборд. Често го правим заедно, което е прекрасно", добавя той. Казва, че е роден да помага на хората и винаги, когато може да е полезен го прави, не само в планината, дори на улицата или на паркинга пред блока. Казва, че най-голямата награда за един спасител е думата „Благодаря", защото зад нея стои оценката за случилото се добро.

Денят му започва с чаша чай,

добавя, че на повечето спасители чаят е любимото питие. По този повод ми разказва случка, която звучи като виц. Събрали се няколко спасители в една механа. Към тях се приближил местен човек, познат на единия и решил да ги почерни с по едно питие за здраве. Та ги попитал какво да поръча. Тогава те отговорили, че пият чай. Мъжът ги изгледал смаяно и рекъл : Абе, вие всичките ли сте болни. Разказва, че неправдата и арогантното държание, винаги са го отблъсквали, това в планината е непростимо. „ Простащината просто ме вади от обувките. Да знаете, обаче че тя е непобедима", категоричен е той. Питам го винаги ли е бил планински спасител, а той ми отговоря, че първата му работа е била закупчик.

Веднага като е излязъл от казармата

е започнал работа в една детска градина. През 1976 година записва курсовете за спасители и така сбъдва мечтата си, да помага на другите, които са в нужда. След като завършва обучението, става стажант планински спасител. "Стажуваш в нарядна група, без да имаш право да взимаш решения. Само можеш да помагаш, когато има акция. Това е времето, когато те преценяват дали можеш да работиш в екип. Дали не си много вироглав. И дали ще те приеме екипа, защото в планината солови акции няма", уточнява той. Едва след това се става спасител. За Иван Драгошинов изминалата година е донесла професионално удовлетворение и много сподилени мигове с близките.

Днес се нядава, 2020-та година да донесе

повече придобивки за планинските спасители. Така акциите на момечетата ще са по подсигурени, а те по- удовлетворени. Уточнява, че мечтае да се промени законодателството, така че да се върнат старите правила, при които спасителите са имали право на две седмици неплатен отпуск в годината. „Знаете, че планинските спасители са хора с различни професии, те спасяват  не по трудов договор. Има акции, които продължават по цяла нощ, на сутринта обаче тези хора трябва да отидат на работа, вместо да починат и да поспят, това е несправедливо и трябва да се промени. Мечтая още през 2020 година да имаме и хеликоптер", казва Иван Драгошинов.Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
Нека да помълчим

Нека да помълчим

Смятам, че душата си търси себеподобните и ги открива в различни хора, аз непрекъснато откривам моите, казва д-р Самиa- Надин Катибова
Пазителят на истината

Пазителят на истината

Най-тежко за един лекар е да бъде несправедливо обвинен, казва д-р Слави Филчев
История от Ориента

История от Ориента

Сега започвам живота си за трети път от нулата, казва Фадел
Търсач на артефакти

Търсач на артефакти

Хобито ми е да пътувам и поне два пъти в месеца избирам да посетя забележителност, която още не съм видял
Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Аз може би съм единственият лекар, който всеки ден ходи на работа със сак пълен с кутии с храна и с учебници, казва д-р Валентин Иванов
Призвание магистър-фармацевт

Призвание магистър-фармацевт

Щастлив съм, че ме приеха по първото и единството желание, което посочих, каза Тихомир
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020