лица

Планинска легенда

03-01-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Планинска легендаВ планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Броени дни преди Иванов ден ще ви срещнем с един Иван. Той не е лекар, но е отговорен за спасяването на стотици животи, защото е едно от имената на героите в Планинско спасителната служба на БЧК. Откриваме го на горещия телефон в централата на ПСС.
Днес е спокойно и планинският спасител Иван Драгошинов ни отделя време за разговор. Така разбираме, че родният му град е София. Закърмен е с любовта към планината. Баща му е бил планинар и от него е научил, че спорта подържа живота, а планината исниски дарява  с красота. Първата му любов е ски спорта, после  алпинизма, но накрая завършва и школата за планински водачи. И вече 42 години е планиски спасител.  

 

Разказва, че за тези годнини е участвал

в не една спасителна акция. Спасяването на пострадали в планината учи и калява, не само спасителите, а и пострадалите, казва Иван Драгошинов. Помни онези акции, на които спасителите не са успели да помогнат на нуждаещите си, защото със смъртта не се свиква. Казва, че с планината човек трябва да се съобразява. По пътя към върха не бива да се подхожда, като цел на всяка цена. В плавината има правило, че трябва да стигаш до там, до където после може да се върнеш. „В изкачването към върха, това е най-важното. Не ти да стигнеш пръв, а да дадеш път на онзи, който може да се върне", добавя Иво.

Отношението към спорта е наследил

от баща си, който се занимавалс няколк оразлични спорта. „ Той беше републикански шампион по езда. После се занимаваше с бокс, биеше се с много известни за времето си боксьори. Но помня съботните дни, когато ме качваше на раменете си и отивахме в планината", разказва Иван Драгошинов. Питам го кореняк софиянец ли е, а той ми разказва за рода си. Първо е историята сързвана с баба му. Тя с окзава видна за времето си жена, записала в историята като първата жена в България получила шофьорска книжка. Тя е софиянката в рода и се казва Надежда Драгошинова. Дядо му също е известен. Той е от Трявна,  предците му са едни от основателите на тревненската дърворезбарска шокола. Другият му дядо, пък е опълченец. А днес Иван Драгошинов се радва на прекрасно семейство с двама сина и четири внука.

С усмивка добавя, че любовта към планината,

се предава като допълнителен ген в тяхното семейство. Обяснава ми , че единият от синовете му е завършил

първия випуск на Спортната академия по сноуборд. Сега работи като ски инструктор в Алпите, в Австрия. "Другият пък стана спасител, като мен. И за внуците ми спорът е много важен, те карат ски и сноуборд. Често го правим заедно, което е прекрасно", добавя той. Казва, че е роден да помага на хората и винаги, когато може да е полезен го прави, не само в планината, дори на улицата или на паркинга пред блока. Казва, че най-голямата награда за един спасител е думата „Благодаря", защото зад нея стои оценката за случилото се добро.

Денят му започва с чаша чай,

добавя, че на повечето спасители чаят е любимото питие. По този повод ми разказва случка, която звучи като виц. Събрали се няколко спасители в една механа. Към тях се приближил местен човек, познат на единия и решил да ги почерни с по едно питие за здраве. Та ги попитал какво да поръча. Тогава те отговорили, че пият чай. Мъжът ги изгледал смаяно и рекъл : Абе, вие всичките ли сте болни. Разказва, че неправдата и арогантното държание, винаги са го отблъсквали, това в планината е непростимо. „ Простащината просто ме вади от обувките. Да знаете, обаче че тя е непобедима", категоричен е той. Питам го винаги ли е бил планински спасител, а той ми отговоря, че първата му работа е била закупчик.

Веднага като е излязъл от казармата

е започнал работа в една детска градина. През 1976 година записва курсовете за спасители и така сбъдва мечтата си, да помага на другите, които са в нужда. След като завършва обучението, става стажант планински спасител. "Стажуваш в нарядна група, без да имаш право да взимаш решения. Само можеш да помагаш, когато има акция. Това е времето, когато те преценяват дали можеш да работиш в екип. Дали не си много вироглав. И дали ще те приеме екипа, защото в планината солови акции няма", уточнява той. Едва след това се става спасител. За Иван Драгошинов изминалата година е донесла професионално удовлетворение и много сподилени мигове с близките.

Днес се нядава, 2020-та година да донесе

повече придобивки за планинските спасители. Така акциите на момечетата ще са по подсигурени, а те по- удовлетворени. Уточнява, че мечтае да се промени законодателството, така че да се върнат старите правила, при които спасителите са имали право на две седмици неплатен отпуск в годината. „Знаете, че планинските спасители са хора с различни професии, те спасяват  не по трудов договор. Има акции, които продължават по цяла нощ, на сутринта обаче тези хора трябва да отидат на работа, вместо да починат и да поспят, това е несправедливо и трябва да се промени. Мечтая още през 2020 година да имаме и хеликоптер", казва Иван Драгошинов.За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020