Доходи

КНСБ иска по-високи заплати за сестрите

09-11-2016 14:44
47 млн. ще коства увеличението на надниците според синдикатите
Снимка: Мениджър
КНСБ иска по-високи заплати за сестрите
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Заплатите на здравните работници в регионалните инспекции, социалните домове, детските градини и училища трябва да бъде увеличено. Това обяви д-р Пламен Радославов, зам.-председател на Здравната федерация на КНСБ днес. Според него лошото равнище на заплащане кара все повече заети в този сектор да го напускат.

Сметките на синдикатите за вдигането на доходите на тези групи са нужни 47 милиона за 2017 г. Без това увеличение секторът напълно ще се оголи от кадри и няма да има нужното качество на работа.

„Ние не виждаме пари за увеличение на средствата на работещите в регионалните здравни инспекции. Това са хората, които контролират изпълнението на нормите за подобряване на здравето на българските граждани. Как ще можем да мотивираме един здравен инспектор, който например отговаря за тютюнопушенето и трябва да санкционира тези, които пушат в ресторанти, кафенета и други, след като възнаграждението му като държавен служител е между 460 и 480 лв. месечно, а не дневно?", попита той. Според него заплащането на медицинските сестри в домовете за медико социални грижи, в детски градини, обединени заведения и училища, също е краайно недостатъчно.

„Сетете се една 70-годишна жена как може да се справи с 15 дечица в детската ясла и качеството на медицинските услуги", добави Радославов. Според експертите на КНСБ ръстът на доходите в страната и размера на заплатите в чужбина също доказва, че трябва да се вдигнат заплатите на тези категории работници в здравеопазването. Данни на НСИ показват, че средната брутна заплата от 2010 до 2014 г. е нараснала с 20%. Медиците в България получават средно 8 604 долара годишно, докато в Холандия колегите им взимат 39 405 долара, в Словакия – 13 372 долара, а в Румъния – 8813 долара, каза Радославов. И добави, че медицинските сестри, лаборантите и акушерките са изчезващ вид, а внасянето на работници от други държави няма как да се случи у нас.


Подкрепяме бюджета на НЗОК

Подкрепяме бюджета на НЗОК

Да се преосмисли предложението за освобождаването от заплащане на такси в детските яслите, казват от АИКБ
ИАМН да мине към Министерски съвет

ИАМН да мине към Министерски съвет

Сега е моментът, след преброяването, да се прегледа отново Националната здравна карта, казва д-р Александър Симидчиев
Скъпите лекарства на отделен ред

Скъпите лекарства на отделен ред

НЗОК предвижда да плаща за пост-КОВИД, за обучение на диабетици и грижи за новородени по домовете
Синдикат „Защита” стяга протести

Синдикат „Защита” стяга протести

Настоява за повече пари за спешната помощ заради поскъпването на горивата и спешно увеличаване на подценените клинични пътеки
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Лозенец пак с нов директор

Лозенец пак с нов директор

Д-р Христо Стоянов ще е временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, съобщиха от МЗ

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
Продължавайте да дарявате надежда и любов

Продължавайте да дарявате надежда и любов

Няма как да не споменем и този път, че българската здравеопазна система разполага с 4000 акушерки, които са два пъти по-малко от необходимото, казват от БАПЗГ
Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

1 2 3 4 5 ... 315 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ