Успех

60 млн. по-малко пушачи в света за 18 години

30-12-2019 12:25
СЗО за първи път отбелязва спад в броя мъже подвластни на вредния навик, жените в Европа изостават в скъсването с вредния навик 60 млн. по-малко пушачи в света за 18 години
Clinica.bg

press@clinica.bg
За 18 години или почти две десетилетия общата употреба в света бележи спад от 60 млн. души. През 2000 г. пушачите са били 1.397 милиарда, а през 2018 г. - 1.337 милиарда. Това сочат данни от третото издание на глобалния доклад на СЗО за тенденциите в разпространението на употребата на тютюн 2000-2025 г.
За първи път Световната здравна организация отбелязва, че броят на мъжете, употребяващи тютюн, намалява, което показва мощен обрат в световната тютюнева епидемия. Констатациите на доклада показват, че чрез прокарване на държавни политики е може да се намали вредата от тютюнопушенето. „Намаляването на употребата на тютюн сред мъжете бележи повратна точка в борбата срещу тютюна", заяви д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „От много години сме свидетели на постоянно увеличаване на броя на мъжете, използващи смъртоносни тютюневи изделия.

 

Но сега за първи път наблюдаваме спад в употребата

 

сред мъжете. СЗО ще продължи да работи в тясно сътрудничество със страните, за да поддържа тази тенденция към намаляване", добави той. Общият спад на пушачите в света се дължи най вече на намалението на жените, които употребяват тютюн от 346 милиона през 2000 г. до 244 милиона през 2018 г., или спад над 100 милиона).

За същия период употребата на тютюн при мъже е нараснала с около 40 милиона, от 1.050 милиарда през 2000 г. до 1.093 милиарда през 2018 г. Това е 82% от сегашните потребители в света - 1.337 милиарда пушачи. Новият доклад обаче показва, че пушачите-мъже спират да нарастват и се очаква броят им да намалее с над 1 милион през 2020 г. и с 5 милиона по-малко до 2025 г.

 

СЗО си поставя за цел до 2020 г. пристрастените към

 

вредния навик да са с 10 млн. по-малко в сравнение с 2018 година, а до 2025 – с 27 млн..

До 2020 г. проектите на СЗО ще бъдат с 10 милиона по-малко потребители на тютюн, мъже и жени, в сравнение с 2018 г. и още 27 милиона по-малко до 2025 г. до 1,299 млрд. пушачи. Спад на употребата на тютюн намалява в Около 60% от страните. „Намаляването на употребата на тютюн в световен мащаб показва, че когато правителствата въведат и засилят своите цялостни действия, основани на доказателства, те могат да защитят благосъстоянието на своите граждани и общности", заяви д-р Рудигер Креч, директор на отдел „Промоцията на здравето" в СЗО.

 

Въпреки това напредък в постигането на глобалната цел,

 

поставена от правителствата за намаляване на употребата на тютюн с 30% до 2025 г., остава неизвестен. Въз основа на настоящия напредък, до 2025 г. ще бъде постигнато 23% намаление. Понастоящем само 32 държави са в състояние да постигнат целта за намаляване на 30%. „По-малко хора използват тютюн, което е основна стъпка за глобалното обществено здраве", каза д-р Прасад. „Но работата все още не е свършена. Без да се засилят националните действия, прогнозираният спад на употребата на тютюн все още няма да постигне глобални цели за намаляване. Никога не трябва да отстъпваме в борбата срещу Големия тютюн. "

 

Жените в Европа изостават в отказа на цигарите

 

Броят на жените, употребяващи тютюн през 2018 г., е 244 милиона. Целите на СЗО са до 2025 г. те са да са с 32 милиона по-малко. Повечето пушачки са в в страни с нисък и среден доход. Европа е регионът, който постига най-бавен напредък в намаляването на употребата на тютюн сред жените.

Приблизително 43 милиона деца (на възраст 13-15 години) са употребявали тютюн през 2018 г. - 14 милиона момичета и 29 милиона момчета/

Югоизточният азиатски регион на СЗО регистрира най-високи нива на употреба на тютюн- над 45% от мъжете и жените на възраст 15 и повече години. Очаква се обаче тенденцията да намалее бързо до подобни нива, наблюдавани в европейските и западноокеанските региони от около 25% до 2025 г. Петнадесет държави в Америка са на път да достигнат целта за намаляване на употребата на тютюн с 30% до 2030 г., което го прави най-доброто от шестте региона на СЗО.

Друга констатация от доклада е, че все повече държави прилагат ефективни мерки за контрол на тютюна, които имат желания ефект. Данъците върху изделията не само спомагат за намаляване на потреблението на тютюн и разходите за здравеопазване, но също представляват поток от приходи за финансиране за развитие в много страни.

Всяка година повече от 8 милиона души умират от употребата на тютюн. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са от пряка употреба на тютюн, а при около 1.2 милиона става дума за пасивно пушене. Повечето смъртни случаи, свързани с тютюн, се наблюдават в страни с ниски и средни доходи, райони, които са обект на интензивна намеса и маркетинг на тютюневата промишленост.

 


БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
Искат забрана на вейповете за деца

Искат забрана на вейповете за деца

Тя да важи за новите бездимни изделия, предлагат със законопроект депутати от ГЕРБ
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
В 77% от семействата пуши поне единият родител

В 77% от семействата пуши поне единият родител

Деца започват още на 9 години, като 2% от тях употребяват обичайните цигари, 3 на сто – вейпове, казва д-р Пламена Стоименова
България първа по пушещи деца в ЕС

България първа по пушещи деца в ЕС

62,7% са били в затворени помещения с тютюнев дим, 54,7 на сто казват, че родителите им са пушели, сочат данни на СЗО
И фармацевтите в битката срещу пушенето

И фармацевтите в битката срещу пушенето

Днес аптеките в столицата са с плакати по повод Световния ден без тютюнев дим и послание към пациентите за помощ в скъсването с вредния навик, събщиха от РФК-София
Здравни експерти искат закон за лобизма

Здравни експерти искат закон за лобизма

74-ти сме по вмешателство на тютюневата индустрия, това е обепокоителен сигнал, нужна е национална стратегия за контрол на тази сфера, казва д-р Маша Гавраилова
Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Това предвиждат законови промени предложени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене
Безплатни консултации за спиране на цигарите

Безплатни консултации за спиране на цигарите

Днес е Международния без тютюнопушене, МЗ и „България без дим" организират предизвикателството "Да спечелим заедно! Един месец без никотин!"
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ