кариери

Развитието по хоризонтала е най-важният опит

30-12-2019 09:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Развитието по хоризонтала е най-важният опитЦенностите, които съм наследила и изградила в годините са моят компас и в професионалния живот, казва проф. Асена Стоименова
В началото на февруари 2020 година Българският фармацевтичен съюз (БФС) се готви за провеждането на своя редовен VI-ти конгрес. У нас магистър-фармацевтите са повече от 6500 и всички те, според Закона за съсловната организация, са членове на БФС. Магистър-фармацевт Асена Стоименова е кандидат за следващ председател на съюза. Какво е да си кандидат за председател на БФС и член на най-многобройната РФК в България попитахме проф. Стоименова.
- Проф. Стоименова, след близо месец  фармацевтичната гилдия ще избере ново ръководство на БФС, Вие сте кандидат за председател на Съюза, каква е емоцията, която Ви владее ?
- Да си делегат на Конгреса като представител на най-голямата РФК в България е привилегия и отговорност. Още повече ме задължава фактът, че колегията ме определи за Магистър-фармацевт на годината за 2017 г. Професията на фармацевта е многоуважавана, престижна и желана. Навсякъде в Европейския съюз ни разпознават като най-достъпните медицински специалисти, а у нас много млади хора избират да учат фармация и да станат наши колеги. РФК София – столична е най-многобройната колегия(имаме 151 делегати за 6-тия Редовен конгрес на БФС) и като че ли сме най-младата колегия. Младите носят желанието за промяна и чувствам като моя лична отговорност, както и отговорността на моето поколение, да ги подкрепим за въвеждане на добрите европейски практики.

- Професионалната Ви биография е доста „шарена" от магистър-фармацевт, през директор на Изпълнителната агенция по лекарствата до... психолог и коуч. Какво Ви движи по спиралата на себеутвърждаването в професията? 

- Професионалният ми път обхваща почти всички сфери на фармацията – работила съм в областта на разрешаването за употреба, ценообразуването и реимбурсирането на лекарствените продукти, клинични изпитвания на лекарства и медицински изделия, маркетинг на лекарства, управление на качеството, дистрибуция и производство. В последните десет години съм и преподавател, което ми дава възможност да допринасям и за професионалната подготовка и развитие на младите фармацевти. Специализирах в областта на фармацевтичното производство, дистрибуторската и аптечната практика и клиничната фармация. Отделно, знанията и уменията ми във фармацевтичния бранш се допълват от магистратури и специализации в областта на мениджмънта, превантивната медицина, фармакоикономиката и психологията. Професията на фармацевта има изключително важна социална роля и познанията в областта на психологията допринасят за по-доброто й развитие и представяне. В продължение на 8 години участвах в над 100 одита по ISO 9001 като одитор и водещ одитор, в областта на здравеопазването, където придобих безценен практически опит. Като преподавател съм длъжна да поддържам високатаси информираност по най-динамично развиващите се области от фармацията, а като учен – да публикувам и споделям резултатите от научните ми интереси. Имам честта да съм в редица научни екипи, български и международни, с които публикувахме над 150 научни публикации в областта на употребата на лекарствата и хранителните добавки, фармакоикономиката, разпространението на лекарствени продукти, управление на качеството в областта на фармацията, добрите фармацевтични практики и възможностите и предизвикателствата за разширяване на аптечните дейности и др. "Шарената" професионална биография просто доказва, че човек може да съчетае всички професионални интереси в един калейдоскоп, ако среща правилните учители по пътя си, ако има подкрепата на хората, които го обичат и ако влага всичко от себе си, в това, което прави. Аз не съм само професор и професионалист в областта на фармацевтичните науки и практики, десетките професионални роли, в които съм била, включително и бивш директор на най-важната институция в областта на прилагането на лекарственото законодателство, но също и жена, майка и приятел и всичко това, което съм постигнала е, защото ценностите, които съм наследила и изградила в годините са моят компас и в професионалния живот. Много често съм се развивала по хоризонтала, а не по вертикала, което е един изключително ценен опит, който много хора, устремени само нагоре и на всяка цена, пропускат да придобият. Многобройните и разнообразни контакти, познанства, административен опит и международни партньори са моето професионално богатство.

- Професор Стоименова, в края на хоризонталната линия, която описахте, важно ли е да пише „Председател на БФС"?

- Аз не си поставям ограничения, съсредоточавам се върху това, с което мога да допринеса, не се стремя към постове на всяка цена, но в същото време оценявам възможностите, които формалната власт дава, за да се подобри статуквото, да има модерно развитие и дапоследва по-добро бъдеще за професията ти. Изповядвам ценностите на една високо хуманна професия, към развитието на която допринасям от първия ми работен ден, до ден днешен в различните си роли, и като Председател на БФС бих могла да направя още повече. Разбира се, тази отговорност се дава от делегатите на конгреса,инезависимо от избора им, тъй като хоризонтът на професионалните ми търсения е безкраен и много обичам професията си, аз ще продължа да работя в посока за нейното утвърждаване. С радост и чест като магистър-фармацевт!Проф. Салчев ще е новият шеф на НЗОК

Проф. Салчев ще е новият шеф на НЗОК

След 14-дневен срок той ще бъде изслушан в парламента, след което депутатите трябва да гласуват избора му
Денталният факултет в София с нов декан

Денталният факултет в София с нов декан


Проф. д-р Божидар Йорданов се пребори с другите двама кандидати - проф. д-р Лаура Андреева и проф. д-р Павел Станимиров
Започва обучение на парамедици

Започва обучение на парамедици

Програмата е съобразена с Държавните образователни изисквания и утвърдена от НАПОО
Новият председател на БФС е проф. Асена Стоименова

Новият председател на БФС е проф. Асена Стоименова

От 354 гласували на балотаж тя получи подкрепата на 188
Трима кандидати за нов председател на БФС

Трима кандидати за нов председател на БФС

Започва шестият редовен конгрес на Българския фармацевтичен съюз
Проф. Николай Габровски с отличие от МВР

Проф. Николай Габровски с отличие от МВР

То е за приноса му  при овладяването на ситуацията при пожара в "Пирогов"
Осигуряват работа за 13 000 безработни

Осигуряват работа за 13 000 безработни

650 лева вече ще взимат ромските медиатори със средно образование
Сестрите без нова съсловна организация

Сестрите без нова съсловна организация

Народните представители не приехана първо четене законопроектите за създаване на самостоятелни съсловни организации
Проф. Герганов със световно отличие

Проф. Герганов със световно отличие

Пироговският неврохирург и неговият учител проф. Маджид Самии с най-висока оценка за научен труд
216 256 души вече не са безработни

216 256 души вече не са безработни

Най-търсените професии през декември са оператори на стационарни машини и съоръжения
1 2 3 4 5 ... 32 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020