решения

Отложиха средствата за новата болницата в Ямбол

27-12-2019 17:47
Clinica.bg

press@clinica.bg
Отложиха средствата за новата болницата в Ямбол Правителството отмени постановление от 9 май с което МЗ трябваше да внесе 8 милиона лева в капитала на лечебното заведение
Средствата за строителството на така наречената нова болница в Ямбол няма да се получат в оставащите дни на тази година.Това става ясно от решение на кабинета, с което се отменя постановлението от 9 май 2019 година. Според него Министерството на здравеопазването трябваше да внесе 8 100 000 лв. в капитала на лечебното заведение, които да бъдат използвани за ремонт.
На заседание на кабинета на 8 май 2019 година бе взето решение да се увеличи капитала на многопрофилната болница в Ямбол с 27 млн. лева. С парите се предвижда построяването на изцяло нова болница, която ще продължи да обслужва 120 000 души. Това обяви тогава премиерът Бойко Борисов. Здравният министър Кирил Ананиев пък разясни графика, по който ще се случва увеличаването на капитала. Той ще бъде на вноски до 2021 година. Те ще бъдат разпределени както следва: 2019 г.- 8.1 млн., 2020 г. - 13.5 млн. и 2021 г. - 5.4 млн. лева. Лечебното заведение функционира на павилионнен тип с амортизиран сграден фонд и сложната комуникация между лабораториите. Очакваше се строителството да започне още тази година, като 10-етажният корпус трябва да бъде завършен до 2029 година.

 

Тази година Ямболската болница

навърши 140 години от създаването си. При откриването болницата е третостепенна, а от 1900 год.. градската болница приема званието "държавна". От 1909 до 1916 год. тя е третостепенна държавна болница, а от 1917 се именува Ямболска държавна болница. През 1882 г. Ямболската болница била назована с името на дружеството "Св. Пантелеймон". С друго решение правителството определи Софиямед за университетска болница. На днешното заседание кабинетът се разпореди и с имоти на лечебни заведения. Взето бе решение за продажба на имоти на „Многопрофилна болница за активно лечение – Добрич" в гр. Добрич. Обособената част от лечебното заведение представляват имот с площ 24 706 кв. м., ведно с построените в него 7 сгради. Те са с отпаднала необходимост за лечебното заведение и генерират само разходи, поради което ръководството на лечебното заведение е заявило желание за освобождаване от имотите чрез продажба се посочва в съобщението на прес центъра на МС.

Освен това Министерският съвет

даде съгласие за продажба на имот част от „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Перник" . Става дума за административна 2-етажна сграда с площ 199 кв. м. Недвижимият имот е с отпаднала необходимост за лечебното заведение и генерира само разходи, поради което ръководството на лечебното заведение е заявило желание за освобождаване от имота чрез продажба. Продажба ще бъде извършена недвижими имоти, собственост на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев" АД, гр. Русе. Това е поземлен имот с площ 6 877 кв. м., ведно с построената в имота сграда от 50 кв.м. Имотите не се ползват за дейността на дружеството. Както и продажба на имот собственост на „Детска специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на белодробни болести „Царица Йоанна" ЕООД, гр. Трявна. Недвижимите имоти - предмет на Решението са: сграда със застроена площ 285 кв. м.; поземлен имот с площ 16 721 кв. м. ведно със сграда; поземлен имот с площ 3 103 кв. м. ведно със сграда. Паричният ресурс, получен от продажбата на имотите, ще остане в лечебните заведения и ще се използва в съответствие със Закона за лечебните заведения.СЗО с препоръки за домашно лечение на Ковид 19

СЗО с препоръки за домашно лечение на Ковид 19

На старицата на БЛС са публикувани последните инструкции, съобразени с изискванията на световната организация
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Той обеща финансово преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството Covid-19
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
1 2 3 4 5 ... 237 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2020