медицина

След поста включвайте продуктите един по един

24-12-2019 10:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
След поста включвайте продуктите един по един Червеното месо е трудно за усвояване и не бих го препоръчала като първа стъпка в първите дни след пост, каза д-р Паскалева
На 25 декември празнуваме Рождество Христово. Това е и първият ден, в който постилите 40 дни ще консумират животински храни. Какво се случва с организма ни по време на пост и какви са правилата за захранване, попитахме един от водещите специалисти по диететика и хранене д-р Силвия Паскалева.
- Д-р Паскалева, 40 дни без месо, мляко, масло, сирене, кашкавал и яйца. Какво се случва с организма ни?

- В наши дни има много хора, които постят. Едни го правят, за да пречистят и презаредят тялото си, други – за да прояснят ума си, а трети – да се извисят духовно. Всъщност, когато човек пости в една или друга степен неминуемо постига поне едно от тези три неща! Това е един добър начин за детоксикация на организма, за която напоследък много се говори. С убеденост мога да твърдя, че това е една атернативна детокс програма, която има своето място преди зареждащите се безкрайни празници. Не случайно постите са определени така в християнския календар. По време на 40 дневният пост настъпват сложни биохимични процеси в организма, които променят чревната флора, тялото се освобождава от натрупаните токсини, избистря се тена на лицето. Ставаме по-жизнени и по-работотспособни. А не рядко могат да се свалят и някой друг килограм, но това не е основното предимство на поста. Разбира се тези промени насъпват постепенно, a не изведнъж и при добре балансирани хранителни режими. Както знаем по време на този пост, се изключват всички животински белтъчни храни: мляко, млечни продукти, месо, риба, яйца. Това са четири вида храни, наситени с белтъчини. Като възможност остава набавянето им чрез всички растителни, бобови, зърнени храни и ядки. А и днес има голямо ранообразие от храни заместители на масото и млечните продукти.

- Как трябва да става захранването след постите и колко важно е то?

- Много важно е захранването след пост да стане постепенно и плавно. От една страна е необходимо продуктите от различен произход, които да сега не са били консумирани да се включват един по един!
- Какво означава това?
- Нека първо да са млечни, после месата, яйца и така постепено с всяко хранене да се разнообразяват и да се включва от всеки вид по един. От опит знам, че това е доста трудно за изпълнение. Но и от опит мога да ви кажа, че от безразборното и хаотично захранване идват многото проблеми от страна на стомашно-чревният тракт и посещенията в лекарските кабинети по време на празници. Българинат поначало се храни от всичко и по много! Ето защо се нахвърля изведнъж към консумиране на всички спрени от поста храни. Това за което често не си даваме сметка е какво става в организма ни по време на пост. Ензимите, необходими за разграждане на мляко и млечни продукти, на белтъчините от животински произход по време на 40 дневният пост са със значително намалена секреция. Затова и организмът не е в състояние да разгражда и усвоява тези вещества пълноценно. Ето защо на помощ идва и втората изключително важна стъпка – количествата. Подчертавам колко е важно тези храни да бъдат в малки количества, за да може организма да се справи и да не "страдаме от празничните трапези".

- Как да започнем деня на 25 декември. Каква да бъде закуската ни, след 40 пост?

- Традиционна закуска е баницата с късмети, така че можем да започнем с нея. Но нищо друго, това е напълно достатъчно! Нека не забравяме, че изведнъж ще приемем и мляко, и масло, и яйца, и сирене – четири продукта от които сме лишавали организма в продължение на 40 дни. Затова трябва да наблегнем на второто правило – количествата. Но все пак е закуска, така че има достатъчно време да се усвои без да предизвика дискомфот от страна на стомашно-чревния тракт.

-  А на обяд какво да хапнем?

- Можем да включим месо, но в много малки дози. По принцип по-добре е да се започне с по-леки меса. Червеното месо е трудно за усвояване и не бих го препоръчала като първа стъпка, т.е. в първите дни след пост. Тъй като капамата е едно традиционно за много региони в България ястие, аз бих препоръчала да се избират по-леки в нея меса и нека не се забравя количестото.... Има достатъчно празнични дни и можем да си похапваме "и утре от нея". Не е необходимо всичко и сега!

- А какво от отрупаната Коледна трапеза да пропуснем или това не е нужно?

- По принцип аз не съм привърженик на отрупаните трапези и съветвам моите пациенти да се хранят по-гурме и по-стилно. Това означава така да се подбере менюто, че да е съобразено както по вид и така и по количество. Гурме кухнята съчетава в себе си удоволствие, качество и здравословна храна. Когато говоря за гурме кухня, имам предвид не само кулинарното изкуство, но и да приготвиш традиционния зрял боб например така, че да си доставиш наслада на всички сетива и рецептори и да не се изтормозиш от подут стомах след хапване. Опростявайте менюто си. Изберете един вид салата, един вид предястие, малко основно, пропуснете многото мезета..... Е не пропускайте десерта ако ви изкушава, но се съобразете да е един и в малки количества.... Ставайте по-често от масата, раздвижвайте се, танцувайте...

- Ще навреди ли наздравицата с червено вино в Коледната нощ?

- Разбира се, това е част от Коледната нощ! Но бих посъветвала да не се смесват различни концентрати, различни вина, както и концентрат, вино, концентрат - нещо много типично за българската трапеза. Изберете си един вид питие и останете на него до края на вечерта.

- Как да продължи захранването през останалите дни?

- Постепенно всеки ден да се прибавя по един нов продукт неконсумиран по време на поста. Ако нямаме оплакване от страна на стомашно-чревният трак – тежест, гадене, подуване, газове, това означава, че сме готови за него. И още един много важен съвет. Нека червените меса се консумират на обяд, а не на вечеря. Така организмът ще има време да ги храносмели. Давайте си отново по два-три постни дни.

- Кога може да се премине към обичайния начин на хранене?

- Знаете ли, че според правилата колкото дни сме правили пост, толкова дни трябва и да се захранваме. Това разбира се никой не го спазва. Трябва да слушаме тялото си. Ако искаме да запазим постигнатото пречистване по-дълго време, тогава е необходимо по-бавно и постепенно да се захранваме. Постепенно да приемаме и разнообразяваме приема на различни млека и млечни продукти, яйца, меса и месни продукти. Отново подчертавам нека между временно да имаме и постни дни между тях. Някои хора доста късно включват в менюто си някои продукти към които към момента не изпитват желание. Това е много добре за плавния преход и връщането към обичайния начин на хранене. А защо малко не излезем от "зоната на комфорт" и не променим някои от навиците си!

- Нужно ли е тези, които са спазвали строг пост да направят кръвни изследвания, за евентуален дефицит на нужни вещества? И ако препоръчвате такива, какви да бъдат те?

- Препоръчително е след поста да се направят кръвни изследвания, за евентуален дефицит на калций, желязо, витамини от групата В и по-специално витамин В12, цинк, мед, които се съдържа изключително оскъдно в растителните продукти. Това важи не само за хора от рисковите групи, но и за здрави хора, както и за хара занимаващи се активно със спорт. По време на пост организма е в дефицит на белтъчини от животински произход и затова техните нива могат доста да се понижат до критични стойности, особено при хора, които не са се хранили правилно и разнообразно по време на поста. Завишеният прием на варива (боб, грах, соя, леща, булгур, киноа и др), комбинирацията на бобови и зърнени храни (особено пълнозърнести храни), излагане на слънце, е много важно, за да се избавим от този риск. Дългият пост може да се окаже много неблагобриятен заради риска от анемии. Но това може да се случи само при хора които не разнообразяват хранителните продукти. Преди време имах пациентка, кочто почти целия пост беше само на хлб и лютеница, боб и леща. Това нито е правилно, нито е здравословно.

- Какви са съветите Ви към спортуващите след постите? Какво да бъде физическото натоварване по време на пост, а и след него?

- Коледните пости не са така строги като Великденските, така че може по време на поста трябва да се спортува нормално, дори малко по-интензивно. Все пак приема на въглехидрати така или иначе е завишен през този период.
- Но какво значи нормално?
- Всеки човек го разбира различно. Лично аз съветвам минимум две - три тренировки седмично. Някоя тренировка може да бъде заменена с дълга разходка в парка или поход в планината. Нужно е движение за да се чустваме здрави и силни. Да се преборим със стреса, който така или иначе ни заобикаля, да укрепим имунната си система.Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Сега е моментът здравните власти да осъзнаят, че не е нормално в държавата да липсват животоподдържащи лекарства, които са се произвеждали у нас, казва доц. Петя Димова
Паниката разрушава вътрешния ни свят

Паниката разрушава вътрешния ни свят

Важно е родителят да внесе спокойствие и оптимизъм в децата си, каза психотерапевтът Стела Богомилова
Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Това, което ме прави щастлив е екипът ми, който работи като истински часовник, каза Д-р Иван Сираков от Болница „Тракия"
Разликата в границите да не надвишава 50

Разликата в границите да не надвишава 50

Лечението на артериалната хипертония, когато се съпътства от бъбречна недостатъчност, никак не е проста работа,казва доц. Атанас Кундурджиев
Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

УМБАЛ „Александровска" е домакин на научен форум посветен на затлъстяването и придружаващите го заболявания
Германка избра УМБАЛ Бургас за сложна операция

Германка избра УМБАЛ Бургас за сложна операция

Интервенцията е в областта на съдовата хирургия, казаха от лечебното заведение
100 хирурзи  са обучени по метода на Рьотингер

100 хирурзи са обучени по метода на Рьотингер

От началото на година до сега в ИСУЛ са извършени 60 операции по ендопротезиране, а по метода на Рьотингер са 10 на сто от тях, каза проф. Кинов
Българските туршии са с уникален микробиом

Българските туршии са с уникален микробиом

С тях може да се лекуваме стига да са приготвени правилно, каза д-р Сергей Иванов
Зад фебрилни гърчове може да има епилепсия

Зад фебрилни гърчове може да има епилепсия

Само около 3% от децата, преживели такъв, в последствие развиват епилепсия, каза неврологът доц. Петя Димова
Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана Колева
1 2 3 4 5 ... 42 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2020