лица

Лекарят, който спира „света“ да се върти

20-12-2019 07:30
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Лекарят, който спира „света“ да се въртиЗа световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
Това е д-р Георги Савов. Той е специалист по неврология и отоневрология. Казва, че най-големият му интерес е лечението на световъртежа. Прави го в София, в Баланс Клиник. Отделя от времето си, за да си поговорим за големите неща в делниците ни и за малките чудеса, които идват по празниците.
За доктор Савов най-важните неща са помогне на пациентите потърсили помощта му и да не пропуска нито един миг от живота на децата си. Избрал е да учи медицина, без да има личния пример на някой от семейството си. Майка му е работила в книжарница, а баща му е управлявал почивна станция в Боровец.

 

Кръстен е на светец, не на някой от родата

така са го орисали, да бъде победител и трудностите да не го плашат. След като завършва медицина в София, започва работа в спешната помощ в родния Самоков. На адресите се среща с цялата патология на медицината и разбира, че неврологията е науката, с която иска да се занимава. Така попада в Самоковската болница в неврологичното отделение. Взима специалност, но интересът му към световъртежите е му дава мира и завършва и отоневрология. „ За световъртежите не се учи достатъчно в университета, за мен те винаги са били професионално изкушение. Преди да завърша отоневрология, обаче специализирах електромиография", разказва докторът.

Казва, че когато е взел специалност

По неврология е разбрал, че това не е повод за радост, а е огромна отговорност. Защото той е специалистът, който трябва да постави правилната диагноза и да вземе точното решение за лечението на пациента. Затова в началото на практиката си е бил притеснен да не изпусне нещо или да подцени друго. Казва, че се е будел нощем и е правил справка, за да е сигурен, че е направил най-доброто за болния. Тази отговорност и днес продължава да го човърка, но натрупаният опит вече си е казал думата, а рутината също. Решенията взима отговорно и в тях не се съмнява.

Д-р Савов среща любовта на живота си

още в гимназията. Тя го чака да излезе от казармата, после да минат първите най-тежки години от следването и чак след това се събират като семейство. Тя не е медик . Силната й страна е математиката и за това става инженер. Живота обаче решава друго, днес съпругата на доктора е преподавател по информационни технологии. Имат трима сина. Две от момчетата са близнаци. Д-р Савов разказва, че големият му син се е

изкушил да влезе в храма на Хипократ. Бързо обаче е разбрал, че не това е неговото призвание . Д-р Савов добавя, че от баща си е наследил трудолюбието, а майка си почтеността. На това учи днес и децата си. Лекарят разказва, че има една страст офроуд, за която обаче вече не му остава време. През годините с жена си са се забавлявали да изкачват планината на 4 колела. После към тази страст са присъединили и сина си. По думите на д-р Савов не са били малко случаите, когато те двама по мъжки, са се мъчили да измъкнат колата от калта. Това е калило устойчивостта и характера на младежа, направило го е силен и отговорен при взимането на решения.

Първият джип за офроуд са купили със заем

След години го продават и взимат друг. Днес имат друг, но вече синът им го кара, не толкова те.В забързаното ежедневие, се оказва че време за удоволствия малко остава. За това д-р Савов и жена му са избрали начин, да съчетават приятното с полезното. За това всяка вечер спазват обещание, което са си дали, по един час разходка в планината. В дните, когато почива д-р Савов избира да бъде със синове си. Това е една от причините да възстанови риболова. По думите му той не само разтоварва, но и сплотявасемейството. Обяснява ми, че риболовът е като стара песен, но с нов рефрен. За риба са ходили редовно преди години, когато децата са били малки. Прекъсват заниманията, докато преди две години синът му не казва, че иска Дядо Коледа да му донесе въдица.Така идва въдицата за големия син, за бащата и за близнаците. Което е знак, че на риболов ще се ходи по мъжки.

Миналата годна ходихме на остров

Тасос, казва д-р Савов. За три дни хванахмеулов, като за една порция. Правим го за удоволствие и за забавление, уточнява медика. Добавя, че тези мигове на взаимност с децата го правят истински щастлив, защото работата краде от времето за тях. И ако се чувства някому длъжник, то е на момчетата, че не са заедно, толкова колкото му се иска. В различните етапи на живота си е научил различни мъдрости. В младежките години разбрал, че човек трябва да се плаши от тънкия лед.

После, като лекар колега му

е казал, че на ден повече от 6 пациента не е редно да се преглеждат, защото уморените лекари не могат да лекуват правилно. „ Казваше ми, че лекарят не бива да ламти да работи много, защото нито може да излекува целия свят, нито може да помогне на всички, но при тези лечението, на които е поел не бива да допуска грешки", споделя д-р Савов.Има мъдрост, която спазват всички в семейството. А тя гласи, че това което не е пред очите им, все едно го няма. Важни са нещата, които се случват сега и то с хората които обичам, категоричен е медикът.

Д-р Савов, казва с усмивка, че е

събрал е писмата за Дядо Коледаот децата и от жена си.Все още обаче, не е написал своето. Но мъдрият старец знае текста в него, защото той всяка година е един и същи. Да има здраве за всички в къщата, другото все ще се нареди!За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020