благотворителност

Българската Коледа създава радост

20-12-2019 07:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Българската Коледа създава радостВярвам в дарителската кампания, защото виждам с очите си ползата от нея, казва проф. Слънчева
„Аз вярвам в „Българската Коледа", защото с апаратурата, която купуваме със събраните от дарения средства, ние буквално спасяваме живота на стотици бебета. Виждам го всеки ден, виждам децата, някои от които иначе нямаше да оцелеят. Затова призовавам всички българи – отделете само 1 лв. и след това ще бъдете благодарни, че сте помогнали. Ще се почувствате по-добре", казва проф. Боряна Слънчева. Тя е началник на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом", дългогодишен национален консултант по тази специалност.
Лекарите от екипа на проф. Слънчева редовно пускат sms-си, точно защото знаят, че „Българската Коледа" осигурява нова, високотехнологична апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация, която щади малките им пациенти. С нея не е необходимо едно бебе, което няма 1000 грама да се боде, за да се вземе кръв, не е необходимо да се достига до белия дроб с тръба. Всичко е много по-лесно и предпазва детето.

 

„Последната „Българска Коледа" осигури 4 монитора висок клас за проследяване на важни функции, включително и неинвазивно измерване на кръвното налягане. Отделно получихме апарат за неинвазивно измерване на въглероден двуокис. До този момент нямахме такава възможност.

С този нов монитор ще можем

да правим изследвания на всички деца, за които преценяваме, че нивото на въглероден двуокис е по-високо. Не е необходимо да се взема кръвна проба. По този начин спестяваме на бебето травматичните кръвни тестове, които биха могли да му причинят болка. Ще получим и съвременен апарат за неинвазивно дихателно подпомагане. Има съвременна тенденции за неинвазивно приложение на сърфактант и на такава техника за вентилиране на белите дробове. Бебето диша само, подпомогнато от такъв апарат, но не се прилага поставяне на специална тръба в белите дробове. Това е по-малко травматично и по-щадящо за децата. Използвайки тази техника се дава по-добра перспектива и прогноза за недоносеното дете", споделя проф. Слънчева. Апаратурата ще се прилага при всички бебета, които имат нужда от дихателно подпомагане, а те не са малко. В

Интензивното отделение към Клиниката

по неонатология на „Майчин дом" се лекуват предимно новородени под 1500 грама. В най-голямата столична АГ болница се насочват много жени от страната с тежка патология по време на бременността. Понякога тя е свързана с хронични заболявания преди забременяването. Затова неонатолози и акушер-гинеколози работят заедно, в екип. „Често самата бременност се прекъсва в полза на майката и детето в оптималния за тях срок. Ние имаме много добри възможности за реанимация на такива бебета с ниско тегло. Целият колектив е отлично професионално подготвен. Колегите са с еднакви познания и възможности, така че няма значение кой ще бъде на дежурство и кой ще поеме детето. Работим по протоколи, имаме уеднаквен начин на действие, което е много добре. Такива деца може да посрещне всеки от нас", гордее се проф. Слънчева. И се усмихва при въпроса „Увеличава ли се броят на недоносените бебета в страната". Пояснява, че той е относително постоянна величина – някъде около 10 или 11%, което е средното число и за Европа. „Има държави, които са с много по-нисък процент на недоносени деца, около 5-6 на сто от всички раждания, но ние се държим в средата на Европа", пресмята лекарката.


Обяснява, че клиниката не кандидатства

всяка година в дарителската кампания „Българската Коледа", Не може винаги съвременна апаратура да получават едни и същи болници. Всички детски и неонатологични клиники и отделения и техните пациенти имат неотложни нужди от нова техника. Преди две години получихме висок клас апарати за вентилация и интензивни инкубатори. „Българската Коледа", много ни помогна в последните години", споделя проф. Слънчева. Разказва, че дарената техника се използва почти без спиране в рутинната практика. В момента, в който дойдат новите апарати, веднага ги включват в диагностиката и лечението на недоносените деца. Има и едно изключение - апаратът за азотен окис, който се използва по-рядко, но за сметка на това директно спасява живота на децата. „Прилага се при много специфични случаи, особено при по-големи деца. Имаме доста пациенти, които са минали през този апарат. Ако той не беше в клиниката за тези деца нещата нямаше да завършат добре. Има патология, при която стандартната вентилация не винаги е успешна. Клиниката по неонатология имаме тази технология, което дава възможност тежките случаи да се лекуват успешно", пояснява специалистът.


Самата апаратура е скъпа и по думите

на лекарката, е непосилна за повечето болници. Затова е толкова ценна помощта от „Българската Коледа". Проф. Слънчева дава пример, че апаратът за азотен окис е около 60 хил. лв., а към него вървят и допълнителни консумативи. „Това е доста скъпо медицинско лечение. Терапията на едно дете излиза между 5-6 хил. лв. Поддръжката на цялата апаратура също е изисква значителни финанси, специални контроли и постоянен мониторинг", пояснява професорът. Един монитор е на стойност около 5-6 хил. лв. Тези за измерване на въглеродния двуокис са многократно по-скъпи, но изключително необходими. „При това положение как да се справим сами?", пита специалистът.


Проф. Слънчева е част от екипа,

отговарящ за провеждане на кампанията „Българската Коледа". Той включва много представители от отделните болници, с различни специалности и задължително гражданска квота. Отделните лечебни заведения кандидатстват за участие в кампанията за необходимата апаратура. След като се съберат всички мотивирани заявления се прави подробен анализ на исканията. Търси се допълнителна информация от Министерството на здравеопазването, как стои въпросът с апаратурата, дали лечебното заведение има закупена подобна техника по друга линия. Директорите пък се мотивират защо им е нужен даден апарат, каква е натовареността на клиниката. „Решенията се взимат общо, от всички. Не винаги могат да се изпълнят всички искания, поради изключително високи цени на някои апарати. Това би могло да лиши някои болници, които имат спешни нужди от техника. Основното, което се гледа, е равномерно разпределение на финансовия ресурс и тази апаратура да бъде използвана конкретно за деца. Кандидатстват и многопрофилни болници, те имат и възрастни пациенти, но се гледа апаратурата да помага при децата. Правят се проверки за използваемост на дарената апаратура", категорична е проф. Слънчева.


Казва, че все още с колегите ѝ

не са обсъждали ще участват ли в новото издание на дарителската кампания „Българската Коледа". Възможно е да не подадат документи, защото има клиники, които са по-нуждаещи се. И това е разбираемо, апаратурата се амортизира. Изхабява се, трудно се поддържа, има някакъв цикъл на употреба, след което става морално остаряла. Лекарката обяснява, че в нейната клиника решенията се вземат от целия екип. „Всичко обсъждаме заедно, преценяваме от какво имаме нужда и дали да участваме. Трябва да се даде право и на други специализирани в някаква област болници да получат добра апаратура", коментира тя.

Разказва, че с помощта на „Българската Коледа" има възможност да се закупят много скъпи ехографи. Преди две години „Майчин дом" също са получили такъв.


В Интензивното отделение на Клиниката

по неонатология се лекуват около 900 деца годишно. "Имаме няколко двойки близнаци, дори тризнаци, но мисля, че това не е повод за хвалба, защото тези деца обикновено са с проблеми, бавно се изписват, с много допълнителни изследвания. Те са прекалено малки и имат нужда от помощ, за да оцелеят", споделя лекарката. Според нея човек трябва да има специални качества, за да може да работи с толкова малки бебета. „Ние тук всички сме ентусиасти. Освен това трябват много познания и умения. И да си адреналинозависим. При нас нещата се случват много бързо, трябва да се вземат бързи, но правилни решения, а те често са гранични. По принцип има много добри лекари, но не всички биха могли да работят в интензивно отделение. Нагласата за работа тук е различна", убедена е проф. Слънчева.


Казва, че в Университетската болница

„Майчин дом" се раждат около 4 000 деца годишно. Над 20% от тях са недоносените, или тези с някакви увреждания, тъй като тук се събира голяма част от патологията в тази област. „Истината е, че има голяма полза от „Българската Коледа". Тази кампания финансира много деца за рехабилитация, на други се осигуряват скъпи медикаменти и те са постоянните участници в нея. Има дори случаи, когато децата попаднат в групата на възрастните, но ако тези храни и специални медикаменти не им се осигурят, може да загинат. Така че и за тях се отделят средства. Някои са с редки болести, с церебрална парализа. Преди се осигуряваха и кохлеарни импланти за малчуганите, но това отпадна, защото те вече се плащат от здравната каса. Българската Коледа разрешава до някъде един проблем, след което той се обсъжда на ниво министерство и НЗОК, за да се намери решение и да могат да се обхващат тези деца", разяснява ситуацията проф. Слънчева.


И отново повтаря, че ако всички пуснем

само по един sms, след като сме 7 млн., ако дадем само по 1 лв., ще се съберат доста пари, с които могат да се подпомогнат много деца. „Всички, които виждат, че е от полза, участват активно в тази кампания. Много фирми също се включват. Тя започва сега, пикът е на Коледа, но продължава доста след това и наистина има дарители, които знаят, че помагат. Хубаво е българският народ да се научи, че е необходимо да има такива кампании. Нашата клиника живее от дарения. Имаме родители, които ни подпомагат и това е хубавото", казва лекарката. И се надява, че следващата година ще продължават да работят все така успешно за здравето и живота на малките си пациенти. Надеждата й е да имат повече сестри и акушерки, защото и тук те не достигат. И разбира се да получат още нови апарати, за да въведат последните щадящи методи за диагностика и лечение. Защото те ще дадат по-добри перспективи за бебетата.

„Българската Коледа" създава радост. На нас, защото наистина спасяваме чрез тази техника новородените, на родителите, които си тръгват със здравите си деца от тук, а и на тези, които помагат", категорична е проф. Слънчева.

Дари за Българската Коледа

 

Всеки желаещ да направи дарение за „Българската Коледа" може да направи това по няколко начина:

Изпратете SMS на номер 1117 за А1, VIVACOM и Telenor

Обадете се на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel.

Направете банков превод по сметката:

БНТ
За "Българската Коледа"
IBAN: BG13UBBS80023300186210
BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

Средства могат да се дарят и директно от сайта на Българската Коледа.
Добрите думи дават сили на медиците

Добрите думи дават сили на медиците

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Денят, в който благодарим на хората в бяло за това, че отдават силите си за своите пациенти. Как специалистите по здравни грижи ще посрещнат празника, какви са очакванията им от обществото и управляващите, попитахме Милка Василева, председател на БАПЗГ.
Лекари извършили чудо търсят помощ за пациент

Лекари извършили чудо търсят помощ за пациент

Въпреки че е инвалид, Божидар нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си, казва д-р Емануил Найденов
Светлината от телефоните разболява очите

Светлината от телефоните разболява очите

Катарактата се среща при възрастни хора, но може да се появи и в по-ранна възраст около 45 години, каза д-р Христозов
Лимфомите - заболяване на имунокомпетентните клетки

Лимфомите - заболяване на имунокомпетентните клетки

Над 250 са пациентите с това заболяване, които се лекуват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" , каза д-р Александър Йорданов
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Октомври 2020 Предишен Следващ