Прогноза

Фармацевтичният пазар расте с 6%

08-11-2016 06:17
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Фармацевтичният пазар расте с 6%  Отново най-голямо е увеличението при хранителните добавки, сочат анализите на IMS Health
Ръст от близо 6% ръст ще отбележи фармацевтичният пазар у нас през тази година. Това сочи прогнозата на международната анализаторска компания IMS Health за края на 2016 г.

През миналата година обемът на фармацевтичния пазар у нас възлизаше на 2.6 млрд. лв. При 6% ръст това означава, че той трябва да се увеличи минимум със 156 млн. лв.
И тази година най-голямо се очаква да бъде нарастването при нелекарствените продукти и хранителните добавки – с 12%. При медикаментите с рецепта прогнозното увеличение е 5 на сто, а при тези без – 2%.

Традиционно нарастването в стойност е по-голямо при оригиналните медикаменти. Увеличнието на пазара като стойност при генеричните медикаменти ще е около 30-40 млн. лв. според цифрите на IMS Health. В същото време очакваният ръст на годишна база при иновативните продукти ще е 90 млн. лв. Тази година той е разпределен основно в четири категории – диабет (инсулини), антикоагуланти, новите продукти за лечение на Хепатит С и биологичните продукти, като тези за ревматоиден артрит и псориазис, показват още анализите на IMS Health. За този ръст на пазара обаче допринася не само вътрешното потребление, но и паралелният износ. Тази година в страната отново се срещаха сигнали за недостиг в аптеките на инсулини и други медикаменти за социално значими заболявания. Точна статистика за този пазар у нас няма, но се допуска, че той възлиза на минимум 10% от целия. 

Въпреки че ръст се очаква и на болничния пазар, този път той ще е по-малък. Причината е, че основните нужди от онкологични продукти, които се покриват от здравната каса, вече са задоволени. 
При аптеките продължават тенденциите на окрупняване на сектора и удължаването на веригите, придружени от ниски маржове в сферата с най-масови лекарства и по-големи при хранителните добавки. Увеличаването на дължината на веригите обаче не води до пропорционален ръст на оборота и печалбите, предупреждават анализаторите.

Особени промени няма и при търговците на едро. Основният дял от оборота в сектора – над 85%, продължава да се извършва от петима дистрибутори - Софарма, Либра, Стинг, Фармнет, Фаркол. Подобна консолидация на пазара е нормално явление не само за България, но и за останалите страни.
Характерно за фармацевтичния пазар и през тази година е продължаващия натиск върху цените на медикаментите и опитът на обществените фондове като здравната каса да пести средства, смятат още анализаторите. Според тях тези политики за ограничаване на публичните разходи са успешни (като отстъпките за лекарствата по НЗОК), но са за сметка на преките харочве на пациентите. Кешовите плащания в здравната система у нас по различни световни проучвания са около 50%, което е много над нормалното. За допустимо в света се смята копеймънт в рамките на 20%.

Регулативните промени са с неясен резултат

 

В страната се очакват много регулативни промени. Засега обаче ефектът им е невъзможно да се предскаже, защото няма достатъчна яснота. Една от тях е въвеждането на електронния търг за лекарства от МЗ, на който все още не се знаят правилата, по които ще се прави. Но едно възможно следствие от него е редукцията на пазара и реализирането на загуби в целия сектор, смятат анализаторите.

Генеричната субституция е друга очаквана промяна. Ефектът за здравната каса от нея ще е нулев, но за компаниите ще е голям. Мярката ще доведе до налагане на нови пазарни модели, казват специалистите. Ценовият коридор ще принуди компаниите да преосмилят какви продукти да оставят на пазара и кои да изтеглят. За аптеките тази мярка би довела до по-малък марж. Пълната реимбурсация за лекарствата за есенциалната хипертония също ще има негативни последици върху някои от субектите в пазара. Тя ще увеличи разходите на здравната каса с милиони и ще доведе до загуба за аптеките, защото няма да имат право на надценка.ЕМА ограничи употребата на крем с естрадиол

ЕМА ограничи употребата на крем с естрадиол

Той се използва от жени в менопауза, но нежеланите реакции са сходни с тези при хормонозаместителна терапия
Проблем с лекарство за деца

Проблем с лекарство за деца

Д-р Дечо Дечев в писмо до МЗ настоява спешно да се регламентира реда за приложение на лекарството Спинраза
НЗОК обяви болниците купували Пеметрексед

НЗОК обяви болниците купували Пеметрексед

Техният брой е 29, като 10 са частните лечебни заведения
EMA препоръча 66 нови лекарства

EMA препоръча 66 нови лекарства

30 от тях са имали ново активно вещество, което никога досега не е било разрешено в ЕС, става ясно от доклада на Европейския регулативен орган за 2019 г.
Забраняват аптеките за търговци на едро

Забраняват аптеките за търговци на едро

Промените в регулацията на лекарствата влизат за обсъждане в парламента
Нов ред при отстъпките за скъпите лекарства

Нов ред при отстъпките за скъпите лекарства

Касата ще плаща медикаментите, а при липса на ефект от терапията, фармакомпанията ще връща парите
Novartis придоби американска компания

Novartis придоби американска компания

Фармацевтичната фирма обяви преди два месеца, че ще участва в преговорите с 9,7 милиарда долара
Проверяват лекарство за акне

Проверяват лекарство за акне

Има съмнения, че 10 самоубийства във Великобритания са свързани с него
EMA с 358 млн. евро през 2020 г.

EMA с 358 млн. евро през 2020 г.

Агенцията очерта предизвикателствата преди преместването си в Амстердам и визията за дейността си
ЕМА препоръча 5 нови лекарства

ЕМА препоръча 5 нови лекарства

Две от тях са генерични, а едно-биоподобно, стана ясно след последното заседание на CHMP
1 2 3 4 5 ... 63 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020