Прогноза

Фармацевтичният пазар расте с 6%

08-11-2016 06:17
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Фармацевтичният пазар расте с 6%  Отново най-голямо е увеличението при хранителните добавки, сочат анализите на IMS Health
Ръст от близо 6% ръст ще отбележи фармацевтичният пазар у нас през тази година. Това сочи прогнозата на международната анализаторска компания IMS Health за края на 2016 г.

През миналата година обемът на фармацевтичния пазар у нас възлизаше на 2.6 млрд. лв. При 6% ръст това означава, че той трябва да се увеличи минимум със 156 млн. лв.
И тази година най-голямо се очаква да бъде нарастването при нелекарствените продукти и хранителните добавки – с 12%. При медикаментите с рецепта прогнозното увеличение е 5 на сто, а при тези без – 2%.

Традиционно нарастването в стойност е по-голямо при оригиналните медикаменти. Увеличнието на пазара като стойност при генеричните медикаменти ще е около 30-40 млн. лв. според цифрите на IMS Health. В същото време очакваният ръст на годишна база при иновативните продукти ще е 90 млн. лв. Тази година той е разпределен основно в четири категории – диабет (инсулини), антикоагуланти, новите продукти за лечение на Хепатит С и биологичните продукти, като тези за ревматоиден артрит и псориазис, показват още анализите на IMS Health. За този ръст на пазара обаче допринася не само вътрешното потребление, но и паралелният износ. Тази година в страната отново се срещаха сигнали за недостиг в аптеките на инсулини и други медикаменти за социално значими заболявания. Точна статистика за този пазар у нас няма, но се допуска, че той възлиза на минимум 10% от целия. 

Въпреки че ръст се очаква и на болничния пазар, този път той ще е по-малък. Причината е, че основните нужди от онкологични продукти, които се покриват от здравната каса, вече са задоволени. 
При аптеките продължават тенденциите на окрупняване на сектора и удължаването на веригите, придружени от ниски маржове в сферата с най-масови лекарства и по-големи при хранителните добавки. Увеличаването на дължината на веригите обаче не води до пропорционален ръст на оборота и печалбите, предупреждават анализаторите.

Особени промени няма и при търговците на едро. Основният дял от оборота в сектора – над 85%, продължава да се извършва от петима дистрибутори - Софарма, Либра, Стинг, Фармнет, Фаркол. Подобна консолидация на пазара е нормално явление не само за България, но и за останалите страни.
Характерно за фармацевтичния пазар и през тази година е продължаващия натиск върху цените на медикаментите и опитът на обществените фондове като здравната каса да пести средства, смятат още анализаторите. Според тях тези политики за ограничаване на публичните разходи са успешни (като отстъпките за лекарствата по НЗОК), но са за сметка на преките харочве на пациентите. Кешовите плащания в здравната система у нас по различни световни проучвания са около 50%, което е много над нормалното. За допустимо в света се смята копеймънт в рамките на 20%.

Регулативните промени са с неясен резултат

 

В страната се очакват много регулативни промени. Засега обаче ефектът им е невъзможно да се предскаже, защото няма достатъчна яснота. Една от тях е въвеждането на електронния търг за лекарства от МЗ, на който все още не се знаят правилата, по които ще се прави. Но едно възможно следствие от него е редукцията на пазара и реализирането на загуби в целия сектор, смятат анализаторите.

Генеричната субституция е друга очаквана промяна. Ефектът за здравната каса от нея ще е нулев, но за компаниите ще е голям. Мярката ще доведе до налагане на нови пазарни модели, казват специалистите. Ценовият коридор ще принуди компаниите да преосмилят какви продукти да оставят на пазара и кои да изтеглят. За аптеките тази мярка би довела до по-малък марж. Пълната реимбурсация за лекарствата за есенциалната хипертония също ще има негативни последици върху някои от субектите в пазара. Тя ще увеличи разходите на здравната каса с милиони и ще доведе до загуба за аптеките, защото няма да имат право на надценка.Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Облекчението важи до 31 март 2020 г., пише в променена наредба на МЗ
Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

На кръгла маса в парламента бяха обсъдени проблемите, свързани с отговорното използване на тези незаменими лекарства
136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

Над две трети от медикаментите все още не минават през проверките
СТАДА придобива Валмарк

СТАДА придобива Валмарк

Тя е една от водещите компании в Централна Европа в сферата на продуктите за грижа за здравето
ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за МС

ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за МС

Медикаментът не трябва да се приема от пациенти със сърдечносъдови проблеми
Надзорниците коригираха пропуск  в бюджета

Надзорниците коригираха пропуск в бюджета

НС на НЗОК проведе извънредно заседание и попълни важен списък с лекарства
МЗ регламентира цените на лекарствата извън НЗОК

МЗ регламентира цените на лекарствата извън НЗОК

Това са онкомедикаменти, препарати за трансплантирани и за лечение на редки болести
Липсват лекарства за онкозаболявания

Липсват лекарства за онкозаболявания

Те не са разрешени за продажба у нас, но са нужни на пациентите, алармират от сдружение „Лимфом"
Касата плаща по нов ред скъпите лекарства

Касата плаща по нов ред скъпите лекарства

Касата и фармацевтичните фирми ще договарят критерии за ефекта от терапиите, предвиждат промени в проектобюджета на фонда
1 2 3 4 5 ... 60 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019