Гледна точка

Онлайн аптеките могат да подобрят достъпа до лекарства

07-11-2016 15:35
Контролът над хранителните добавки е нищожен, има много какво да се желае, казва Ивайло Тончев Онлайн аптеките могат да подобрят достъпа до лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg
Търговията с лекарства не само у нас, но и по света, се увеличава непрекъснато. Тя намира все по-голям дял и в интернет. В момента се подготвят промени в закона за лекарствата, които ще дадат нови правила на пазара. Какво мислят за тях в бранша, попитахме Ивайло Тончев. Той е директор на отдел „Медии, маркетинг и реклама" на най-голямата онлайн аптека у нас framar.bg.
- Г-н Тончев, framar.bg ли е най-голямата онлайн аптека у нас?

- Безспорно, но не само framar.bg е най-големият здравен сайт в България, знаков източник за информация за над милион потребители месечно. В структурата си ние съдържаме не само най-голямата онлайн аптека в България, но и редица информационно-медийни раздели - медицинска енциклопедия, медия, лайфстайл, форум, история на медицината и фармацията, огромен справочник за всичко това, що е здраве и добруване, форум, необятен раздел с интерактивни тестове. Много често хората ни разпознават с интернет аптеката ни, което е и най-старият раздел и основата на сайта. Всичко друго се е развивало след това и е в посока на това да дадем много по-пълна информация на хората, която касае всички аспекти на понятието здраве - медицински, социални, психологически, емоционални. Нищо не бива да бъде подценявано.

- Колко са интернет аптеките у нас, а оборотът, който минава през тях на година?

- Труден въпрос, ако говорим и за тези, които работят без необходимите лицензи или в нарушение на законите, или защото не се нуждаят от тях - не продават лекарства. Никой не може да даде данни за оборотите на онлайн продажбите на здравния сектор в България, особено ако включим и магазините за хранителни добавки. Със сигурност, сумата не е никак малка, а предстои да расте.

- Какъв е асортиментът на една онлайн аптека?

- Офлайн аптеките имат много често малка номенклатура, която не може да бъде сравнявана с броя на продуктите, предлагани онлайн. Най-важните разлики - онлайн не се предлагат лекарства по рецепта, но може да има много по-богат избор от добавки, аксесоари, козметика, храни, литература. Асортиментът ни е над 50 000 продукта, няма физическа аптека, която може да изложи такова многообразие, както и да подготви и обучи служители да познават продуктите.

- Увеличава ли се пазаруването на лекарства по интернет? Защо? Какво най-често купуват хората – лекарства без рецепта, хранителни добавки?

- Това е един от световните феномени, който има и своето обяснение в България - има места на картата, в които няма аптеки в обкръжение от много километри. Представете си ,че живеете в малко село или град, в който или няма аптека или асортиментът е толкова малък, че не отговаря на нуждите ви. Поръчката онлайн се оказва най-бързият начин да се сдобиете с това, което ви е нужно. И хората наистина купуват всичко - от евтини OTC-лекарства до скъпи добавки. Нуждата и удобството са основни приоритети. Легализацията и развитието на онлайн търговията с лекарства с рецепта или по НЗОК може да бъде лесен отговор на много въпроси.

- Как пациентите могат да са сигурни, че не пазаруват от онлайн аптека, която няма нужните регистрации и разрешителни за работа?

- Това е сериозен проблем, с оглед на липсата на необходимия стандарт за работа. Преди известно време се въведе задължителния знак, който да ориентира клиентите. За съжаление, много от хората не следят за него и не разбират смисъла му. Доверието често се печели от по-ниска цена, а понякога това се оказва предпоставка да получите фалшив продукт. Съвсем не коментирам и фрапиращите случаи на търговия на много сериозни медикаменти онлайн, без никакъв контрол, като се разчита на "в интернет никой не може да ме хване".

- Има ли много злоупотреби и нелоялна конкуренция сред интернет аптеките?

- Изключая ценовите войни, които от физическите аптеки се пренасят вече онлайн, мисля, че няма някакви лоши практики или нелоялни методи на конкуренция онлайн. Естествено, мога да коментирам колеги, които работят в законови норми, с регистрирани аптеки. Другите, за съжаление, няма как да коментирам.

- Смятате ли, че е нужна нормативна промяна в тази посока, каква?

- България е отново години назад в една деликатна област. Пропускат се ползите от онлайн търговията, а се акцентира върху минусите и евентуалните проблеми. Уви, трябва да живеем в 21 век. Технологиите са проблем само за изоставащите, които живеят във времето на кварталната аптека, която обслужва панелния комплекс и никой няма избор – нито фармацевта, нито клиентите му.

- Притесняват ли промените, които се предлагат със закона за лекарствата? Смятате ли, че въвеждането на аптечна карта или ограничаването на бонусите може да повлияе на свободната конкуренция?

- Вярвам, че всички промени трябва да водят до по-добра работа на всички звена, както и по-здрави пациенти. Всяка промяна, която не е съобразена с това - може да се окаже в явна вреда. Налагането на много рестриктивен, както и пледирането за свободен и нерегулиран пазар - и двете политики водят до проблем. Трябва да се чуят гласовете на хората от фармацевтичния сектор, а промените да се правят след внимателно проследяване на нуждите и особеностите на пазара. Стихийните реформи водят до хаос, от което губят пациентите.

- Имате ли проблеми с паралелния износ и липсата на лекарства за вашите пациенти? Смятате ли, че е удачно да се въведат рестрикции за този тип търговия?

- Вече споменах, че намирам строгите ограничения, както и прекаления либерализъм за еднакво вредни. Паралелният износ е очевиден проблем, когато лъсне липсата на животоспасяващо лекарство, от което страда най-деликатното звено, а и най-важното - пациентите. Често се коментират обемите, които са реализирани от такава форма на търговия и сумите са внушителни. За съжаление, никой не предоставя данни за положението на пациентите и тяхната съдба, когато се окажа поставени пред нуждата да открият нещо, което им се полага по право, а всички вдигат рамене. Не се коментира и обратния внос, който вече се реализира от самите болни, които търсят решение на проблемите си – огромните проблеми с нереално надвишени цени, фалшиви продукти, липса на адекватно лечение. За съжаление, както и тук, така и почти навсякъде – липсва ни адекватност и ясни законови рамки.

- Как седят нещата с хранителните добавки? Има ли сега ясни правила, които да гарантират качеството на продуктите, които стигат до клиентите? А контрол?

- Към момента контролът им е нищожен и е съсредоточен най-вече в легално работещите бизнеси или аптеки, където не се очаква да има проблеми и такива няма. Извън полето на легалността, коментирайки предлагане на добавки по всякакъв начин - онлайн или офлайн, от физически или дори юридически лица, нещата вече не са така оптимистично построени. Там има нереални здравни твърдения, фалшиви продукти, проблеми с годностите, продукти без описание на български или без адекватно съхранение. Много се работи в тази посока, но има още доста какво да се направи.


МЗ откри процедурата за онкоапаратура

МЗ откри процедурата за онкоапаратура

На 191 млн. лв. възлизат средствата за осигуряването й в болниците според актуализираната рамка на Плана за възстановяване

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Следващата седмица се очаква у нас да се извърши ротацията на властта. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече не веднъж заяви, че се оттегля от поста. Какви са резултатите от работата му, попитахме д-р Мими Виткова. 

Над 261 млн. лв. за болниците за февруари

Над 261 млн. лв. за болниците за февруари

За медицински изделия утвърдената сума е над 8.7 млн. лв., а за онколекарства - над 45.4 млн. лв., реши Надзорният съвет на НЗОК
Половината ТЕЛК работят със забавяне

Половината ТЕЛК работят със забавяне

То варира от 1 до 6 месеца, не са помогнали и новите пет комисии заради увеличението на решенията, става ясно от писмен отговор на проф. Христо Хинков
Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Грешка в триажа е коствал живота на жената в Сливен

Грешка в триажа е коствал живота на жената в Сливен

Вместо да прати линейка, диспечерът е искал да знае какво я боли, а тя не е можела да диша и да говори, обясни Иванка Динева
Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Въпреки достатъчното средства и ваксини, смъртността в България е сред най-високите в света заради ниското имунизационно покритие, отчитат оттам

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Клиниката по онкохематология с нов шеф

Клиниката по онкохематология с нов шеф

Доц. Боряна Аврамова оглави структурата в ИСУЛ след приключването на редовен конкурс за тази длъжност

1 2 3 4 5 ... 484 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ