Гледна точка

Онлайн аптеките могат да подобрят достъпа до лекарства

07-11-2016 15:35
Clinica.bg

press@clinica.bg
Онлайн аптеките могат да подобрят достъпа до лекарстваКонтролът над хранителните добавки е нищожен, има много какво да се желае, казва Ивайло Тончев
Търговията с лекарства не само у нас, но и по света, се увеличава непрекъснато. Тя намира все по-голям дял и в интернет. В момента се подготвят промени в закона за лекарствата, които ще дадат нови правила на пазара. Какво мислят за тях в бранша, попитахме Ивайло Тончев. Той е директор на отдел „Медии, маркетинг и реклама" на най-голямата онлайн аптека у нас framar.bg.
- Г-н Тончев, framar.bg ли е най-голямата онлайн аптека у нас?

- Безспорно, но не само framar.bg е най-големият здравен сайт в България, знаков източник за информация за над милион потребители месечно. В структурата си ние съдържаме не само най-голямата онлайн аптека в България, но и редица информационно-медийни раздели - медицинска енциклопедия, медия, лайфстайл, форум, история на медицината и фармацията, огромен справочник за всичко това, що е здраве и добруване, форум, необятен раздел с интерактивни тестове. Много често хората ни разпознават с интернет аптеката ни, което е и най-старият раздел и основата на сайта. Всичко друго се е развивало след това и е в посока на това да дадем много по-пълна информация на хората, която касае всички аспекти на понятието здраве - медицински, социални, психологически, емоционални. Нищо не бива да бъде подценявано.

- Колко са интернет аптеките у нас, а оборотът, който минава през тях на година?

- Труден въпрос, ако говорим и за тези, които работят без необходимите лицензи или в нарушение на законите, или защото не се нуждаят от тях - не продават лекарства. Никой не може да даде данни за оборотите на онлайн продажбите на здравния сектор в България, особено ако включим и магазините за хранителни добавки. Със сигурност, сумата не е никак малка, а предстои да расте.

- Какъв е асортиментът на една онлайн аптека?

- Офлайн аптеките имат много често малка номенклатура, която не може да бъде сравнявана с броя на продуктите, предлагани онлайн. Най-важните разлики - онлайн не се предлагат лекарства по рецепта, но може да има много по-богат избор от добавки, аксесоари, козметика, храни, литература. Асортиментът ни е над 50 000 продукта, няма физическа аптека, която може да изложи такова многообразие, както и да подготви и обучи служители да познават продуктите.

- Увеличава ли се пазаруването на лекарства по интернет? Защо? Какво най-често купуват хората – лекарства без рецепта, хранителни добавки?

- Това е един от световните феномени, който има и своето обяснение в България - има места на картата, в които няма аптеки в обкръжение от много километри. Представете си ,че живеете в малко село или град, в който или няма аптека или асортиментът е толкова малък, че не отговаря на нуждите ви. Поръчката онлайн се оказва най-бързият начин да се сдобиете с това, което ви е нужно. И хората наистина купуват всичко - от евтини OTC-лекарства до скъпи добавки. Нуждата и удобството са основни приоритети. Легализацията и развитието на онлайн търговията с лекарства с рецепта или по НЗОК може да бъде лесен отговор на много въпроси.

- Как пациентите могат да са сигурни, че не пазаруват от онлайн аптека, която няма нужните регистрации и разрешителни за работа?

- Това е сериозен проблем, с оглед на липсата на необходимия стандарт за работа. Преди известно време се въведе задължителния знак, който да ориентира клиентите. За съжаление, много от хората не следят за него и не разбират смисъла му. Доверието често се печели от по-ниска цена, а понякога това се оказва предпоставка да получите фалшив продукт. Съвсем не коментирам и фрапиращите случаи на търговия на много сериозни медикаменти онлайн, без никакъв контрол, като се разчита на "в интернет никой не може да ме хване".

- Има ли много злоупотреби и нелоялна конкуренция сред интернет аптеките?

- Изключая ценовите войни, които от физическите аптеки се пренасят вече онлайн, мисля, че няма някакви лоши практики или нелоялни методи на конкуренция онлайн. Естествено, мога да коментирам колеги, които работят в законови норми, с регистрирани аптеки. Другите, за съжаление, няма как да коментирам.

- Смятате ли, че е нужна нормативна промяна в тази посока, каква?

- България е отново години назад в една деликатна област. Пропускат се ползите от онлайн търговията, а се акцентира върху минусите и евентуалните проблеми. Уви, трябва да живеем в 21 век. Технологиите са проблем само за изоставащите, които живеят във времето на кварталната аптека, която обслужва панелния комплекс и никой няма избор – нито фармацевта, нито клиентите му.

- Притесняват ли промените, които се предлагат със закона за лекарствата? Смятате ли, че въвеждането на аптечна карта или ограничаването на бонусите може да повлияе на свободната конкуренция?

- Вярвам, че всички промени трябва да водят до по-добра работа на всички звена, както и по-здрави пациенти. Всяка промяна, която не е съобразена с това - може да се окаже в явна вреда. Налагането на много рестриктивен, както и пледирането за свободен и нерегулиран пазар - и двете политики водят до проблем. Трябва да се чуят гласовете на хората от фармацевтичния сектор, а промените да се правят след внимателно проследяване на нуждите и особеностите на пазара. Стихийните реформи водят до хаос, от което губят пациентите.

- Имате ли проблеми с паралелния износ и липсата на лекарства за вашите пациенти? Смятате ли, че е удачно да се въведат рестрикции за този тип търговия?

- Вече споменах, че намирам строгите ограничения, както и прекаления либерализъм за еднакво вредни. Паралелният износ е очевиден проблем, когато лъсне липсата на животоспасяващо лекарство, от което страда най-деликатното звено, а и най-важното - пациентите. Често се коментират обемите, които са реализирани от такава форма на търговия и сумите са внушителни. За съжаление, никой не предоставя данни за положението на пациентите и тяхната съдба, когато се окажа поставени пред нуждата да открият нещо, което им се полага по право, а всички вдигат рамене. Не се коментира и обратния внос, който вече се реализира от самите болни, които търсят решение на проблемите си – огромните проблеми с нереално надвишени цени, фалшиви продукти, липса на адекватно лечение. За съжаление, както и тук, така и почти навсякъде – липсва ни адекватност и ясни законови рамки.

- Как седят нещата с хранителните добавки? Има ли сега ясни правила, които да гарантират качеството на продуктите, които стигат до клиентите? А контрол?

- Към момента контролът им е нищожен и е съсредоточен най-вече в легално работещите бизнеси или аптеки, където не се очаква да има проблеми и такива няма. Извън полето на легалността, коментирайки предлагане на добавки по всякакъв начин - онлайн или офлайн, от физически или дори юридически лица, нещата вече не са така оптимистично построени. Там има нереални здравни твърдения, фалшиви продукти, проблеми с годностите, продукти без описание на български или без адекватно съхранение. Много се работи в тази посока, но има още доста какво да се направи.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020