медицина

Четири витамина са с антивирусен ефект

31-12-2019 06:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Четири витамина са с антивирусен ефект Това са витамин С, антиоксиданти като вит Е, витамините от групата В и витамин А, каза доц. Снежина Михайлова
Според епидемиолозите тази година грипна епидемия може да очакваме в края на месец януари. Някои избраха да се предпазят от вируса с ваксина, други път ще се доверят на изпитаните природни средства. Каква е ролята на имунната ни система и можем ли и как да подпомогнем нейните фунции попитахме доц. Снежина Михайлова, имунолог от УМБАЛ „ Александровска".
-Доц. Михайлова, каква е ролята на имунната система?

-Имунната система е основен орган в човешкия организъм. Тя е сложен и съвършен механизъм, съставен от тъкани, клетки, медиатори, протеини, рецептори, ензими и т.н. , взаимодействието между които осигурява биологичната неприкосновеност на организма. Благодарение на нея ние сме уникални като биологичен вид и отделен индивид. Имунната система ни идентифицира и не допуска развитие на болестотворни организми и чужди за тялото клетки и субстанции. Освен това тя е в основата на противотуморната защита. Тясно свързана е с процесите на стареене, очистване, и в пряка зависимост от ендокринната и нервната система.

-Кои са по-честите атаки на вирусите или на бактериите?

-Вирусните причинители са много по-чести от бактериалните, паразитните и микотичните. Повечето бактериални инфекции са в същност усложнение на вирусни такива. От друга страна, имунната система на човека е по-адаптирана и тренирана да се справя с вирусни инфекции, отколкото с бактериални, като последните, оставени нелекувани, са в някои случаи животозастрашаващи. За вирусни и бактериални инфекции, с които имунната система би се справила трудно имаразработени успешни ваксини.

-А кои са по-опасните?

- За съжаление вирусните инфекции са по-непредсказуеми, тъй като имат потенциал да отключат автоимунни заболявания, имунна дисрегулация или определено злокачествено заболяване, както и да хронифицират под формата на различни социално значими и инвалидизиращи заболявания.

-Какви са начините да повлияем на имунната система?

- Имунната система е съвършена и прецизна и индивидуалните особености на работа се предопределят от различни гени. Ето защо е сравнително трудно и сложно да повлияем функцията и или да насочим имунния отговор в желана от нас посока. Съществуват редица възможности за имуномодулация, малко от тях са одобрени като лекарствени средства.

-Какво показват най-новите изследвания в тази област?

-Най-новите изследвания и разработени биологични и други субстанции за повлияване на имунната система носят венеца на нобелови постижения. Благодарение проучването и разбирането на редица механизми в имунния отговор при някои видове рак или автоимунни заболявания са одобрени и съответни медикаменти за лечение, базирани на усилване, потискане/блокиране или имитиране на имунологични реакции и сигнални пътища.

-Кои природни продукти благоприятстват имунната система?

-Имуномодулаторите са терапевтични субстанции, които се използват с цел промяна на имунния отговор. Те имат свойството да стимулират, супресират или модулират един или няколко компонента на имунната система. Някои от тях са хранителни добавки и имат различен произход: растителен, животински, микробиален, ендогенен и т.н. Основният механизъм на действие е неспецифичен, което означава, че основно стимулират първични механизми на имунна защита.
- За кои сме чували и кои не са толкова известни у нас?

-Някои от имуномодулаторите се изполват от хилядолетия и са свързани с културите на древни цивилизации. Такива са жен-шен, ехинацея, котешки нокът, черен бъз, и т.н. Други са добре известни и с тях хората са се лекували и в миналото по емпиричен начин, но понастоящем се оценява техния потенциал, като например алфа и бета глюкани, радикс исатидис, африкански здравец, ашваганда, андрографис и много други.

-Каква е разликата между имуностимулатори и имуномодулатори?

-Имуностимулаторите активират процесите на имунен отговор, докато имуномодулаторите могат както да активират, така и да променят или потискат. Това е по-общото понятие.

- Каква е ролята на витамините и кои от тях се борят конкретно с риновирусите?

- Витамините са основни елементи за функционирането както на редица биохимични процеси в организма, така и на имунната система. С основен антивирусен ефект са витамин С, антиоксиданти като вит Е, витамините от групата В и витамин А.

-Често при настинка посягаме към таблетките с Витамин С. Правилно ли е това и каква е дозата?

- Много е написано за ролята на витамин С в подпомагането на имунната система, отчасти защото е популяризиран като имуностимулант от известния учен и лауреат на Нобелова награда Линус Полинг. Този витамин намалява продължителността и тежестта на симптомите, свързани с вирусни инфекции на горните дихателни пътища, подпомага фагоцитозата и поддържа Т-клетъчната функция, осигурява антиоксидантна активност, която подпомага зарастването. Източници на витамин С са цитрусовите плодове, червени чушки, броколи, зеле, боровинки, цвекло, синап, аспержи и др. Приблизителни препоръчителни дневни дози са възрастово зависими: бебета до 1 г. го набавят с кърмата, 1-3 г. : 15 -400 мг., 4-8 г. :25-650 мг., 9-13 г. : 45-1,200 мг., 14-18 г. : 75-1,800 мг.

-За слънчевия витамин, се говори много в последните години не само във връзка с костното здраве. Каква е ролята му за имунната система?

- Витамин Д е основен хормон за доброто функциониране на нашата имунна система. Счита се, че недостигът му се свръзва с по-често и тежко боледуване. Проучва се влиянието му върху редица алергични състояния, хронична уртикария, автоимунитет и дори нарушения от аутистичния спектър.

- Микроелементите, които пазят имунна ни система кои са?

- Цинк, желязо, мед, манган, селен.

- Знаем, че червата и имунната система са в пряка връзка. Кои от природните продукти могат да помогнат за здрава чревна флора?

-В този смисъл огромно значение имат някои пробиотични щамове, а напоследък се изпробва и ефекта на коластрата.

- Свръхмодулирането на имунната система кога се получава и до какво може да доведе?

- При един балансиран начин на хранене, достатъчно количество почивка и движение бих казала, че имунната система не се нуждае от нищо допълнително. Прекалената употреба на имуностимулатори крие своите опасности, особено при употреба на едни и същи продукти за голям период от време. Нарушаването на баланса в имунния отговор и постоянното тласкане към прекомерна активност би могло да отключи автоимунни заболявания при предразположени хора, или да влоши налични такива.

- Има ли изследвания, които могат да ни покажат какво е състоянието на имунната ни система?

- Съществуват подобни изследвания, като по-голямата част от тях се извършват в специализирани имунологични лаборатории. За съжаление, някои напушения в имунния отговор е невъзможно да бъдат изцяло обхванати с рутинни тестове. Голямо бъдеще в това отношение има имуногенетиката и разбирането на последиците от неправилно функциониращи гени на имунната система.

- Може ли всеки, който реши да си направи такива и как се случва това?

- Добре е всеки един човек поне веднъж в живота да е „прегледал" своята имунна система с помощта на тестове, така , както се правят профилактични кръвни изследвания. Възможно е самите изследвания да ви бъдат назначени от специалист клиничен имунолог, който в последствие би ги интерпретирал и би дал възможно най-доброто решение при евентуални отклонения.

- Хората с доказани автоимунни заболявания, могат ли да взимат имуностимулатори? 

- Не се препоръчва. В краен случай може да се прецени избор на точно определени модулатори за точно определен времеви интервал, като разбира се се прецени ползата пред риска.

- Какви са вашите препоръки, за подобряване на имунната система на прага на грипната епидемия?

- Ако сте пропуснали да се ваксинирате е необходимо да вземете профилактични и предпазни мерки. Добре е често да се проветряватпомещенията, да излизате навън през почивките, да пиете много течности, възможен е прием на имуномодулаторни препарати, които имат и противовирусен ефект, въпреки, че грипният вирус е с висока контагиозност. И в заключение, грижата за имунната система трябва да е постоянна и целогодишна. Няма как да се очакват чудеса в критични моменти, ако преди това не сте обръщали достаъчно внимание на имунното си здраве.Българските туршии са с уникален микробиом

Българските туршии са с уникален микробиом

С тях може да се лекуваме стига да са приготвени правилно, каза д-р Сергей Иванов
Зад фебрилни гърчове може да има епилепсия

Зад фебрилни гърчове може да има епилепсия

Само около 3% от децата, преживели такъв, в последствие развиват епилепсия, каза неврологът доц. Петя Димова
Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана Колева
За първи път в Бургас възстановиха ръка с кост от донор

За първи път в Бургас възстановиха ръка с кост от донор

Трансплантацията била единствения възможен метод, за да се спаси ръката на пациента
Откриват паркинсоновата болест в късен стадий

Откриват паркинсоновата болест в късен стадий

Над 600 пациенти са се консултирали с невролозите по време на последната кампания за безплатни прегледи
Повече  децата с травми от спортни уреди

Повече децата с травми от спортни уреди

Всеки месец имаме по едно пострадало дете, каза доц. Мая Аргирова
Докладват на научни форуми операция в УМБАЛ-Бургас

Докладват на научни форуми операция в УМБАЛ-Бургас

Става дума за изключително рядък и интересен случай при пациент, приет в Урологията на лечебното заведение
Близо 400 души преминаха скрининг на бял дроб

Близо 400 души преминаха скрининг на бял дроб

При 81 от тях се установи хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които бяха насочени за лечение, казва д-р София Ангелова
7500 крачки на ден за здраве

7500 крачки на ден за здраве

Повече над това не удължава живота, каза кардиологът доц. Сотир Марчев
След поста включвайте продуктите един по един

След поста включвайте продуктите един по един

Червеното месо е трудно за усвояване и не бих го препоръчала като първа стъпка в първите дни след пост, каза д-р Паскалева
1 2 3 4 5 ... 41 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020