медицина

Четири витамина са с антивирусен ефект

31-12-2019 06:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Четири витамина са с антивирусен ефект Това са витамин С, антиоксиданти като вит Е, витамините от групата В и витамин А, каза доц. Снежина Михайлова
Според епидемиолозите тази година грипна епидемия може да очакваме в края на месец януари. Някои избраха да се предпазят от вируса с ваксина, други път ще се доверят на изпитаните природни средства. Каква е ролята на имунната ни система и можем ли и как да подпомогнем нейните фунции попитахме доц. Снежина Михайлова, имунолог от УМБАЛ „ Александровска".
-Доц. Михайлова, каква е ролята на имунната система?

-Имунната система е основен орган в човешкия организъм. Тя е сложен и съвършен механизъм, съставен от тъкани, клетки, медиатори, протеини, рецептори, ензими и т.н. , взаимодействието между които осигурява биологичната неприкосновеност на организма. Благодарение на нея ние сме уникални като биологичен вид и отделен индивид. Имунната система ни идентифицира и не допуска развитие на болестотворни организми и чужди за тялото клетки и субстанции. Освен това тя е в основата на противотуморната защита. Тясно свързана е с процесите на стареене, очистване, и в пряка зависимост от ендокринната и нервната система.

-Кои са по-честите атаки на вирусите или на бактериите?

-Вирусните причинители са много по-чести от бактериалните, паразитните и микотичните. Повечето бактериални инфекции са в същност усложнение на вирусни такива. От друга страна, имунната система на човека е по-адаптирана и тренирана да се справя с вирусни инфекции, отколкото с бактериални, като последните, оставени нелекувани, са в някои случаи животозастрашаващи. За вирусни и бактериални инфекции, с които имунната система би се справила трудно имаразработени успешни ваксини.

-А кои са по-опасните?

- За съжаление вирусните инфекции са по-непредсказуеми, тъй като имат потенциал да отключат автоимунни заболявания, имунна дисрегулация или определено злокачествено заболяване, както и да хронифицират под формата на различни социално значими и инвалидизиращи заболявания.

-Какви са начините да повлияем на имунната система?

- Имунната система е съвършена и прецизна и индивидуалните особености на работа се предопределят от различни гени. Ето защо е сравнително трудно и сложно да повлияем функцията и или да насочим имунния отговор в желана от нас посока. Съществуват редица възможности за имуномодулация, малко от тях са одобрени като лекарствени средства.

-Какво показват най-новите изследвания в тази област?

-Най-новите изследвания и разработени биологични и други субстанции за повлияване на имунната система носят венеца на нобелови постижения. Благодарение проучването и разбирането на редица механизми в имунния отговор при някои видове рак или автоимунни заболявания са одобрени и съответни медикаменти за лечение, базирани на усилване, потискане/блокиране или имитиране на имунологични реакции и сигнални пътища.

-Кои природни продукти благоприятстват имунната система?

-Имуномодулаторите са терапевтични субстанции, които се използват с цел промяна на имунния отговор. Те имат свойството да стимулират, супресират или модулират един или няколко компонента на имунната система. Някои от тях са хранителни добавки и имат различен произход: растителен, животински, микробиален, ендогенен и т.н. Основният механизъм на действие е неспецифичен, което означава, че основно стимулират първични механизми на имунна защита.
- За кои сме чували и кои не са толкова известни у нас?

-Някои от имуномодулаторите се изполват от хилядолетия и са свързани с културите на древни цивилизации. Такива са жен-шен, ехинацея, котешки нокът, черен бъз, и т.н. Други са добре известни и с тях хората са се лекували и в миналото по емпиричен начин, но понастоящем се оценява техния потенциал, като например алфа и бета глюкани, радикс исатидис, африкански здравец, ашваганда, андрографис и много други.

-Каква е разликата между имуностимулатори и имуномодулатори?

-Имуностимулаторите активират процесите на имунен отговор, докато имуномодулаторите могат както да активират, така и да променят или потискат. Това е по-общото понятие.

- Каква е ролята на витамините и кои от тях се борят конкретно с риновирусите?

- Витамините са основни елементи за функционирането както на редица биохимични процеси в организма, така и на имунната система. С основен антивирусен ефект са витамин С, антиоксиданти като вит Е, витамините от групата В и витамин А.

-Често при настинка посягаме към таблетките с Витамин С. Правилно ли е това и каква е дозата?

- Много е написано за ролята на витамин С в подпомагането на имунната система, отчасти защото е популяризиран като имуностимулант от известния учен и лауреат на Нобелова награда Линус Полинг. Този витамин намалява продължителността и тежестта на симптомите, свързани с вирусни инфекции на горните дихателни пътища, подпомага фагоцитозата и поддържа Т-клетъчната функция, осигурява антиоксидантна активност, която подпомага зарастването. Източници на витамин С са цитрусовите плодове, червени чушки, броколи, зеле, боровинки, цвекло, синап, аспержи и др. Приблизителни препоръчителни дневни дози са възрастово зависими: бебета до 1 г. го набавят с кърмата, 1-3 г. : 15 -400 мг., 4-8 г. :25-650 мг., 9-13 г. : 45-1,200 мг., 14-18 г. : 75-1,800 мг.

-За слънчевия витамин, се говори много в последните години не само във връзка с костното здраве. Каква е ролята му за имунната система?

- Витамин Д е основен хормон за доброто функциониране на нашата имунна система. Счита се, че недостигът му се свръзва с по-често и тежко боледуване. Проучва се влиянието му върху редица алергични състояния, хронична уртикария, автоимунитет и дори нарушения от аутистичния спектър.

- Микроелементите, които пазят имунна ни система кои са?

- Цинк, желязо, мед, манган, селен.

- Знаем, че червата и имунната система са в пряка връзка. Кои от природните продукти могат да помогнат за здрава чревна флора?

-В този смисъл огромно значение имат някои пробиотични щамове, а напоследък се изпробва и ефекта на коластрата.

- Свръхмодулирането на имунната система кога се получава и до какво може да доведе?

- При един балансиран начин на хранене, достатъчно количество почивка и движение бих казала, че имунната система не се нуждае от нищо допълнително. Прекалената употреба на имуностимулатори крие своите опасности, особено при употреба на едни и същи продукти за голям период от време. Нарушаването на баланса в имунния отговор и постоянното тласкане към прекомерна активност би могло да отключи автоимунни заболявания при предразположени хора, или да влоши налични такива.

- Има ли изследвания, които могат да ни покажат какво е състоянието на имунната ни система?

- Съществуват подобни изследвания, като по-голямата част от тях се извършват в специализирани имунологични лаборатории. За съжаление, някои напушения в имунния отговор е невъзможно да бъдат изцяло обхванати с рутинни тестове. Голямо бъдеще в това отношение има имуногенетиката и разбирането на последиците от неправилно функциониращи гени на имунната система.

- Може ли всеки, който реши да си направи такива и как се случва това?

- Добре е всеки един човек поне веднъж в живота да е „прегледал" своята имунна система с помощта на тестове, така , както се правят профилактични кръвни изследвания. Възможно е самите изследвания да ви бъдат назначени от специалист клиничен имунолог, който в последствие би ги интерпретирал и би дал възможно най-доброто решение при евентуални отклонения.

- Хората с доказани автоимунни заболявания, могат ли да взимат имуностимулатори? 

- Не се препоръчва. В краен случай може да се прецени избор на точно определени модулатори за точно определен времеви интервал, като разбира се се прецени ползата пред риска.

- Какви са вашите препоръки, за подобряване на имунната система на прага на грипната епидемия?

- Ако сте пропуснали да се ваксинирате е необходимо да вземете профилактични и предпазни мерки. Добре е често да се проветряватпомещенията, да излизате навън през почивките, да пиете много течности, възможен е прием на имуномодулаторни препарати, които имат и противовирусен ефект, въпреки, че грипният вирус е с висока контагиозност. И в заключение, грижата за имунната система трябва да е постоянна и целогодишна. Няма как да се очакват чудеса в критични моменти, ако преди това не сте обръщали достаъчно внимание на имунното си здраве.На Запад видях действащи правила и ред

На Запад видях действащи правила и ред

Фокусът в немскоговорящите страни все повече се измества към персонализирания подход, а у нас липсва комплексната грижа и ефективният контрол, казва д-р Владислав Райков
УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

Вътрешното отделение назначи нови двама лекари, след като в началото на годината спря работа
Кардиохирургията в УМБАЛ

Кардиохирургията в УМБАЛ "Св. Марина"- Варна с нова апаратура

Тя е подарък от Медицинския университет в морския град на стойност 583 хил. лв.
УМБАЛ

УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - първи по нуклеарните хибридни изследвания

Това показва изследване на Националния център по радиобиология и радиационна защита 
Железният човек с изумителни резултати

Железният човек с изумителни резултати

Това, което виждам, надминава и най-смелите ми очаквания, станало е истинско чудо, казва д-р Емануил Найденов след прегледа на Божидар
Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Извършихме по спешност животоспасяваща фибринолиза, каза д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ „Света София"
1 2 3 4 5 ... 43 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020