интервю

Лекарите и пациентите не са врагове

16-12-2019 07:00
Университетската болница „Майчин дом“ затвърди позициите си като национален център за женско и майчино здраве, каза проф. КостовЛекарите и пациентите не са врагове
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Преди броени дни Столичната лекарска колегия на БЛС отличи проф. Иван Костов с приза „Лекар на годината 2019" в София. По този повод го потърсихме, за да разкаже как се постига това високо признание от гилдията, трудно ли се ръководи най-голямата АГ болница, какви са проблемите и какви са успехите на лечебното заведение. Проф. Костов е директор на „Майчин дом" от 2017 г.
- Проф. Костов, какво стои зад признанието „Лекар на годината" за 2019 г. в София?

 

- Не знам какви са критериите, които използва Български лекарски съюз и по-специално Столичната лекарска колегия, но истината е, че полагам много усилия за дружеството, което ръководя. За мен персонално е ясно, че се стремя към добри резултати и надявам се, ги постигаме.

- Какво е финансовото състояние на най-голямата АГ болница „Майчин дом"?

- Болницата завършва 2019 г. с положителен финансов резултат - реален, счетоводен, без никакви задължения към фирми, контрагенти и просрочия. Стабилно дружество, което отчитаме пред съответните институции.

- Как постигате такива резултати на фона на общата задлъжнялост на болниците?

- С много работа, с мотивация на екипа, с огромно себеотдаване като се започне от санитаря, през акушерката до шефа на екип, до всички лекари и цялата администрация.

- С колко приблизително се повишиха приходите на клиниките след увеличаване на цените на някои АГ пътеки?

- Приблизително с 6%. Това също помогна за доброто финансово състояние на болницата. Освен това имаме много добър диалог в момента с Министерство на здравеопазването, с Националната здравноосигурителна каса, което също спомага за стабилността на дружеството.

- Успяхте ли да достигнете нивото на заплатите на акушерки и сестри, записано в Колективния трудов договор?

- Да, успяхме да повишим заплатите и да достигнем тези нива. Нещо повече – позволихме си да дадем коледен бонус на акушерките, а и на санитарите.

- Какво очаквате от НДР 2020?

- Специално в областта на акушерството и гинекологията, а и на неонатологията очаквам да има увеличение на стойността на клиничните пътеки, така, както сме говорили с представителите на БЛС. Ако се случи, ще се отрази на работата на болницата. Защото всички знаем, че все още много пътеки са недооценени. Ние работим с европейско качество, европейски материали и продукти, и всичко това е за сметка на работата на квалифицирания медицински персонал. Той трябва да бъде възнаграден адекватно.

- Кои са най-сериозните проблеми в болницата? Имате ли достатъчно персонал или и при Вас не достигат сестри и акушерки?

- Разбира се, че имаме проблеми с персонала. „Майчин дом" не е изключение от общата система. Работим активно за привличането на млади кадри, но не е лесно. Частните болници са една градивна конкуренция и благодарение на тях и държавните лечебни заведения вървят напред, но борбата за квалифицирани кадри е много голяма. Така че основната ни цел е да привлечем млади, мотивирани професионалисти, които да се развиват, да помагат на болницата, да печелят достойно своите възнаграждения и да имат възможност да се доказват на територията на една академична структура като „Майчин дом".

- Какви новости въведохте в болницата през тази година?

- Въведохме интересна апаратура за подпомагане на диагностиката на рака на гърдата на базата на термография, т. е. хващане на участъци от гърдата, които са с по-висока температура. Това е напълно безвредна технология за първоначален скрининг, без облъчвания, която въведохме първи в България. Всъщност, монтирахме апаратурата в края на миналата година, но вече активно работим цялата 2019 г. Тя позволява да бъдат откривани и наблюдавани образования в млечната жлеза още в ранен стадий, а резултатите се получават веднага. Също така трябва да споменем, че благодарение на Медицинския университет София и на Министерство на здравеопазването в Майчин дом заработи тази година и роботизираната хирургична платформа Да Винчи, чрез една от най-новите си версии. Така че вече всеки ден оперираме с нея тежки онкологични случаи.

- Ваши лекари ще заминат скоро на обучение в чужбина с подкрепата на Столична лекарска колегия. Разкажете ни повече за това.

- Да, двама млади колеги ще отидат в Истанбул. Те са специалисти по онкогинекология и заминават за една от водещите болници там. Тя е от европейска величина. Така че използвам случая да благодаря на Столична лекарска колегия, защото с тяхната помощ имаме възможност да изпратим наши специалисти да се обучават в такова средище на медицината и познанието. В областта на онкогинекологията като една от най-авангардните субспециалности на акушерството и гинекологията, новостите са много в световен мащаб, особено в частта нови хирургични методи, химио- и лъчетерапия, генетична диагностика и т. н. Затова нямам търпение колегите да се върнат и да дискутираме с тях иновациите, които Турция, като едно огромно медицинско средище, представя.

- Колко бебета са родени в болницата през 2019 г.?

- Към момента новородените са 3600, като имаме ръст в сравнение с миналата година от 120 бебета. Имаме и около 10% ръст на гинекологичните операции, така че се надявам това темпо и този ръст да го запазим и следващата година.

- В последните години се влошиха отношенията между лекар и пациент. Как да се промени това?

- Това е един много сериозен проблем за България и за всички българи. Лекарите и пациентите не са врагове. Пациентите трябва да знаят, че призванието на лекаря е да им помага. Лекарят е учил медицина и е избрал тази професия с ясното убеждение, че на първо място той трябва да работи и дори да се жертва за здравето на пациента. Така че за това нещо ние много разчитаме на медиите като обществен посредник в информационната среда. Всеки от нас вече живее в интернет, но има много фалшиви новини, има много неточни информации. Аз апелирам като човек, който познава в дълбочина пряко работата, лекува, диагностицира и оперира, да не се тиражират неточни неща. Трябва да работим много в тази посока, като медиите са първият елемент в цялата тази политика на изглаждане на отношенията лекар-пациент. Във всички случаи аз съм убеден, че българският лекар е достоен професионалист, който работи с ясното съзнание, че би направил всичко за своя пациент.

- Какви идеи имате за догодина? Какво да очакваме като допълнителни услуги в „Майчин дом"?

- „Майчин дом" е институция на 116 години. Тя е като един голям кораб, който трудно може да направи някакъв рязък завой. Усилията ни са инвестирани в качествена диагностика, качествено лечение и изобщо качество на медицинската услуга. При нас нещата стават прагматично, с малки стъпки се върви напред, за да може да се постигне във времето ефект на надграждане и на постоянен тренд, който да доведе в крайна сметка до удовлетвореност на българската майка, на българската жена, на българското семейство. „Майчин дом" е една болница, която работи като цяло за българската нация. Ние в момента сме заложили много на ендоскопската хирургия, на телемедицината и нашият план е да работим в посока на лечението на рака на млечната жлеза. Това е нещото, което липсва в портфолиото на болницата, но мисля, че е въпрос на обозримо бъдеще да го разработим.

- Вие сте университетска болница. Има ли интерес към АГ-специалността от младите лекари?

- Не страдаме от липса на млади колеги, които искат да усвояват знания в областта на акушерството и гинекологията, както и на анестезиологията и интензивното лечение.

- Очаквате ли някакви реформи следващата година? Какъв модел бихте подкрепили?

- Винаги очаквам реформи, защото една система, която не се променя, не може да отговори на времето. Една система трябва непрекъснато да се надгражда, за да може да се развива. Системата на здравеопазване се реформира във всяка една развита държава – и във Франция, и в Германия, и в САЩ, и в Япония, така че България, бидейки част от съвременния свят е нормално също да го прави. И искрено вярвам, че политиците, Министерство на здравеопазването и Парламентарната здравна комисия работят сериозно по този въпрос и от контактите ми с тях съм убеден, че нещата се случват в добрата посока. Така че очакваме 2020 г. да донесе резултати.

- Кой модел подкрепяте – този с пълна демонополизация на Касата или надграждащия, с допълнително здравно осигуряване?

- Аз персонално, не говоря като мениджър на болницата в момента, от това, което съм чел и от пътуванията ми по света, по-скоро подкрепям втория модел. Считам, че пълната демонополизация на Касата крие риск за системата. България не е най-силно икономически поставена, така че трябва да има стабилност.

- Да не пропускаме нещо много важно накрая?

- Пропускаме. Това да пожелая на моите колеги не само в болницата, но и на всички, които работят в здравния сектор, здраве и късмет през Новата година и весели Коледни празници. Като нация и като общество да проявяваме респект един към друг и да бъдем по-добри хора.


Времето е за пионерски проекти

Времето е за пионерски проекти

Ако човек няма много вътрешна енергия и иска по-бързо да печели, е по-добре да отиде в Западна Европа, казва доц. Красимир Минкин
Всички ваксини са безопасни и действат

Всички ваксини са безопасни и действат

Заразените с коронавируса SARS-CoV-2 нарастват с всеки изминал ден. Каква е защитата от ваксините и можем ли изцяло да им се доверим, възможно ли е да минем само с първа доза заради дефицита им и след колко време можем да излезем от пандемията. Това попитахме проф. Ива Христова.
5G е фантастика, която днес става реалност

5G е фантастика, която днес става реалност

Да бъде наложен мораториум върху изграждането на 5G мрежата у нас поискаха граждани. Имат ли основания притесненията на хората, попитахме проф. Мишел Израел. Той е университетски преподавател и създател на Лабораторията по измерване и изследване на физическите фактори на работната и околната среда в НЦОЗА.
Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Парламентът прие изменения в Закона за донорството и трансплатациите, с които у нас вече е разрешено кръстосаното донорство. Ще помогне ли тази поправка, попитахме доц. Красимир Янев. Той е ръководител на Катедрата по урология на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология" в УМБАЛ „Александровска".
Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Проф. Радослав Радев получи тази година една от наградите „Варна" по повод 24 май. Той е отличен за цялостен принос в научно-изследователската, преподавателската и лечебната дейност. Попитахме го какво се крие зад този приз? Той оглавява Клиниката по гръдна хирургия в „Света Марина" и е шеф на РК на БЛС във Варна.
„Индекс на болниците

„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ