Алтернатива

Прогонете грипа с подправки

07-11-2016 12:18
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Прогонете грипа с подправкиДжинджифилът съдържа мощен антиоксидант, казва д-р Лалка Рангелова
В края на есента идва времето на инфекциите. Тялото ни се превръща в мишена за вируси и настинки. Хапчетата винаги са начин да се предпазим от тях, но съществуват и други алтернативни методи, които вършат работа. По този начин хем можем да подсилим имунитета си, хем да не прекаляваме с химията, която приемаме. Какви са полезните свойства на подправките, как те активират имунната ни система и се борят с възпаленията, попитахме д-р Лалка Рангелова. Тя е главен асистент в отдел „Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи. Ето нейният топ 7 на подправките, с които не само ще подсилите организма си през зимата, а и ще излекувате редица проблеми:
1. Куркума

 

Използва се от векове в индийската и китайска медицина. Научни изследвания през последните десетилетия потвърждават, че куркумата има антиоксидантни, противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, противогъбични и противоракови свойства, поради което се използва при различни злокачествени заболявания, диабет, алергии, артрит, болест на Алцхаймер и други хронични заболявания.

Куркумата се състои главно от куркумин, мощен антиоксидант, който драстично намалява възпалението (а също така дава на подправката жълт цвят). Куркумин инхибира растежа на туморните клетки при различни видове рак и подобрява инсулиновата резистентност при пациенти с метаболитен синдром.


2. Лют червен пипер


Той е използван широко в мехлемите и кремовете като болкоуспокояващо средство. Съдържа основно капсицин, който определя лютивия му вкус. Капсицинът предизвиква намаляване на апетита и увеличаване на изгарянето на мазнините, поради което се използва в хранителните добавки за отслабване. Още съдържа набор от флавоноиди и каротеноиди - антиоксиданти, които свързват свободните радикали, като предпазват от увреждане на клетките. Научните изследвания в момента са насочени към това да се определи дали лютия червен пипер може да предотврати, или да забави растежа на ракови клетки, например при рак на простатата.


3. Джинджифил

Подправка, която е била използвана в продължение на векове за лечение на възпаление и болка, за третиране на болки в мускулите и гърлото. Джинджифилът съдържа мощен антиоксидант 6-gingerol, който инхибира производството на свободни радикали, причиняващи възпаление и болка. Джинджиролите от джинджифил са съединения, които действат като нестероидни
противовъзпалителни средства и облекчават болката при артрит.


4. Канела

Подобно на много други билки и подправки, канелата съдържа множество съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да намалят вероятността от клетъчно увреждане и поява на хронични заболявания. Цинамалдехидът, който съдържа канелата, инхибира NF-кВ протеините, транскрипционните фактори за провъзпалителни гени и гени, участващи в имунния отговор, както и предотвратява слепването на кръвни тромбоцити (предпазва от сърдечни заболявания). Канелата понижава кръвната захар при диабетици чрез активиране на рецепторите на инсулина. Проучвания показват, че блокира растежа фактори, свързани с анормален растеж на клетките, като по този начин предпазват от рак.


5. Карамфил

Карамфилът е изключително богат на антиоксиданти, като евгенол, кемпферол, флавоноиди и рампетин. Тяхната мощност всъщност е по-голяма от тази на синтетичните антиоксиданти. Евгенол е съединението с подчертано мощно антиоксидантно действие и по този начин подправката предпазва от възпаление, което лежи в основата на сърдечно-съдови заболявания, рак и други хронични заболявания. Евгенол предизвиква блокиране на COX-2 ензима, който причинява възпаление.

Карамфилът също има силно изразени противогъбични свойства в организма.


6. Розмарин

Розмаринът съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Неговото действие е свързано с увеличаване на активността на супероксид дисмутаза, ензим, който премахва свободните радикали, което е свързано с хроничното възпаление. Тази активност е най-голям при варене на билката, поради което розмарин се използва за ароматизиране на печени зеленчуци, месо, или други готвени ястия. Розмаринът съдържа и флавоноиди – апигенин, съединение, което може да инхибира растежа на рака на панкреаса. Подобно на много противовъзпалителни средства, розмаринът действа чрез инхибиране на синтеза на простагландини, протеините, които предизвикват широко разпространено възпаление.


7. Чесън

През цялата древна история основната употреба на чесъна е свързана с неговите лечебни свойства. Повечето от тези здравни ефекти се дължат на съединение, наречено алицин, който е отговорен и за мириса на чесъна. При чести настинки добавянето на повече чесън към диетата може да бъде изключително полезно. Установено е, че скоростта (честота) на обикновена настинка се намалява с 60-70% при лица, които приемат добавка чесън дневно (2,5 грама чесън или 180 mg Алицин). Има и убедителни доказателства за благоприятния ефект на чесъна върху здравето на сърцето. За лицата с висок холестерол консумацията на чесън води до намаляване на общия и/или LDL холестерол с около 10-15%. Проучванията са установили, че чесънът значително намалява кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане.

 

ВИЗИТКА

 

Д-р Лалка Рангелова завършва Медицински университет- Пловдив. Придобива специалност „Хранене и диететика" в Медицински университет- София. Тя е главен асистент в отдел „Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи, Член е на Българското научно дружество по хранене и диететика, на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), на Международната асоциация по затлъстяване (IASO), на Федерацията на европейското общество по хранене (FENS).
Работи в областта на опазване на общественото здраве, както и по всички направления, свързани с храните, със здравословното хранене на населението и превенцията на заболяванията. Автор и съавтор е на научни трудове и препоръки за здравословно хранене на населението, както и в над 40 научни публикации по специалността. Лектор е в курсове за следдипломно обучение на лекари и здравни специалисти, в училища по здравословно хранене. 

 Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Бирена йога за разпускане

Бирена йога за разпускане

В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Как, къде и защо, разказват Елеонора Иванова и Чавдар Петров.
Нотите отключват хормоните на щастието

Нотите отключват хормоните на щастието

Когато сте тъжни, може да си пускате любимото парче на Уайтснейк. Или Шушана. Как музиката влияе върху настроението и желанието ни да вършим разни неща, попитахме терапевта Дарина Титкова-Спириева

1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020