лица

Нека да помълчим

13-12-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Нека да помълчимСмятам, че душата си търси себеподобните и ги открива в различни хора, аз непрекъснато откривам моите, казва д-р Самиa- Надин Катибова
Тя е млада, красива и усмихната. Отличен водолаз и обича планината. И ако си мислите, че ще ви представя някоя бъдеща олимпийска надежда, определено грешите. Тя е лекар, хирург и една от надеждите на УМБАЛ" Александровска".
Името й е магично, като самата нея. Едното означава възвишеност, благородство, а другото надежда и повелител на реките. Казва се Самиа- Надин Катибова. А пътят й към медицината започва още с раждането. Чудите се защо. Ами оказало се, че при д-р Катибова се е сбъднало поверието, че където ти е хвърлен пъпа, там ще ти е място. Нейният не е попаднал в болница, а между атласите по анатомия на майка й, които се изгубили в океана, при завръщането на семейството в България.

 

Д-р Катибова е родена в Казабланка,

Майка й е лекар, също хирург, а баща й инженер-химик. Прибирали се от Мароко към България. Един от контейнерите с натоварен багаж никога не пристигнал. Контейнрът се изгубил, багажът изчезнал. И така сякаш съдбата решила, че водните дълбини ще пазят най-добре момичето, което ще посвети живота си на медицината, а ще се връща във водния свят, за да се любува на красотата му. Днес разказва, че никога не е избирала нищо друго освен медицината за професия и хирургията за специалност.

Завършила е езикова гимназия с профил

английски и френски език. Бонус към хуманитарната насоченост е литературата. Магията на писаното слово още тогава, завладява Самиа- Надин . Тя разбира, че емоциите запечатани на лист тежат повече от задържаните в себе си. Пише и днес, когато музата я погали по рамото. Питам я кое се оказва за нея творческа провокация. Отговоря ми, че когато нещо те докосне, то бързо се облича в рими или проза. В Александровска започва първо като доброволец,

Година по-късно вече официално е част от екипа на първа хирургия.

Казва, че медицината и хирургията

нямат само лъскава страна, но човек трябва да обича това, което прави и тогава безсънието, стреса и дългите часове на крак са поносими и спират да правят впечатление. Споделя, че е имало моменти, когато точно в операционната е намирала уединението, от което е имала нужда, с работата и колегите, когато значение има само добре свършената съвместна работа. „Понякога само в операционната успяваш да се скриеш от света, затова влизаш да гледаш или да помогнеш дори, когато не си по програма в екипа", усмихва се медикът.

Не оставяйте с впечатление, че

Д-р Катибова е затворен човек, търсещ единствено уединение. Нищо подобно. Сърцето й бие с ритъма на Африка, очите й търсят екзотиката на непознатото, а смелостта да сбъдва мечтите си е просто заразяваща. Точно тези качества я пращат на курс за водолази. Това се случва, когато в края на следването решава да се заинтересува от експедиционна медицина. Осъзнавайки, че студът не я привлича, насочва погледа си към пустинните експедиции и изследователската дейност в мората и океани. „Оказа се , че за да бъдеш част от такъв екип, на кораб или лодка примерно, трябва да притежаваш определено ниво на компетентност, свързана с водолазното дело." Така и не продължила с експедиционната медицина, защото намира своето работно място в Александровска болница, но пък приятел я запознава с точните хора, които я обучават и сертифицират за водолаз. Сега се занимава с това за удоволствие. Коридорите на Клиника по обща и панкреатична хирургия на Александровска болница се радват на подводните снимки от водолазните пътешествия.

Влюбих се в един нов свят и в нещо, което

не мога да опиша на тези, които не са потапяли в него, казва д-р Катибова. За чудесата на подводния свят и на тръпката да се докосне до тях, разказва толкова увлекателно, че усещащ сак пръстите започват да сърбят да набереш номера на онези, които могат и теб да направят съпричастен към тези чудеса. Разказва, че под водата е света на мълчанието. В този 1 час тишина, имаш възможност да чуеш мислите и сърцето си, както и да оцениш красотата, която обгръща хората с водолазни костюми. Казва ми, че за да може човек да следва пътя си трябва да има време, да остане насаме със себе си. Да поговори с душата си и да я чуе какво иска тя. „В живота трудно намираме място и време за това. А в морските дълбини то се случва неусетно и закономерно", казва д-р Катибова. В планината също мълчанието е сила. „Дори да вървиш с някой по планинската пътека, в повече време вие мълчите. Но това мълчание не разделя, а събира. А пътят е един, но за всеки е различен", добавя д-р Катибова.

Дядо й я е научил да познава часовника

Да бъде търпелива и да решава задачи по математика. Освен това й е показал, че има хора, които не повишават тон и не са груби, а са внимателни към човека срещу тях.  Баба си помни с вълшебните приказки, родени от фантазията. Това пъстро и богато въображение бабата е предала на д-р Катибова. Баща й я научил да бъде упорита и да не се отказва, както и колко е важно да можеш да се извиниш и да благодариш. Затова медикът със скалпел в ръка умело разрязва житейски пространства, за да извади на показ обич, мъдрост и топлота. Посреща с усмивка предизвикателствата и трудните хора. Вглежда се в душите на другите. А когато има нужда от истина, просто казва: Спри, нека да помълчим!За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020