лица

Нека да помълчим

13-12-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Нека да помълчимСмятам, че душата си търси себеподобните и ги открива в различни хора, аз непрекъснато откривам моите, казва д-р Самиa- Надин Катибова
Тя е млада, красива и усмихната. Отличен водолаз и обича планината. И ако си мислите, че ще ви представя някоя бъдеща олимпийска надежда, определено грешите. Тя е лекар, хирург и една от надеждите на УМБАЛ" Александровска".
Името й е магично, като самата нея. Едното означава възвишеност, благородство, а другото надежда и повелител на реките. Казва се Самиа- Надин Катибова. А пътят й към медицината започва още с раждането. Чудите се защо. Ами оказало се, че при д-р Катибова се е сбъднало поверието, че където ти е хвърлен пъпа, там ще ти е място. Нейният не е попаднал в болница, а между атласите по анатомия на майка й, които се изгубили в океана, при завръщането на семейството в България.

 

Д-р Катибова е родена в Казабланка,

Майка й е лекар, също хирург, а баща й инженер-химик. Прибирали се от Мароко към България. Един от контейнерите с натоварен багаж никога не пристигнал. Контейнрът се изгубил, багажът изчезнал. И така сякаш съдбата решила, че водните дълбини ще пазят най-добре момичето, което ще посвети живота си на медицината, а ще се връща във водния свят, за да се любува на красотата му. Днес разказва, че никога не е избирала нищо друго освен медицината за професия и хирургията за специалност.

Завършила е езикова гимназия с профил

английски и френски език. Бонус към хуманитарната насоченост е литературата. Магията на писаното слово още тогава, завладява Самиа- Надин . Тя разбира, че емоциите запечатани на лист тежат повече от задържаните в себе си. Пише и днес, когато музата я погали по рамото. Питам я кое се оказва за нея творческа провокация. Отговоря ми, че когато нещо те докосне, то бързо се облича в рими или проза. В Александровска започва първо като доброволец,

Година по-късно вече официално е част от екипа на първа хирургия.

Казва, че медицината и хирургията

нямат само лъскава страна, но човек трябва да обича това, което прави и тогава безсънието, стреса и дългите часове на крак са поносими и спират да правят впечатление. Споделя, че е имало моменти, когато точно в операционната е намирала уединението, от което е имала нужда, с работата и колегите, когато значение има само добре свършената съвместна работа. „Понякога само в операционната успяваш да се скриеш от света, затова влизаш да гледаш или да помогнеш дори, когато не си по програма в екипа", усмихва се медикът.

Не оставяйте с впечатление, че

Д-р Катибова е затворен човек, търсещ единствено уединение. Нищо подобно. Сърцето й бие с ритъма на Африка, очите й търсят екзотиката на непознатото, а смелостта да сбъдва мечтите си е просто заразяваща. Точно тези качества я пращат на курс за водолази. Това се случва, когато в края на следването решава да се заинтересува от експедиционна медицина. Осъзнавайки, че студът не я привлича, насочва погледа си към пустинните експедиции и изследователската дейност в мората и океани. „Оказа се , че за да бъдеш част от такъв екип, на кораб или лодка примерно, трябва да притежаваш определено ниво на компетентност, свързана с водолазното дело." Така и не продължила с експедиционната медицина, защото намира своето работно място в Александровска болница, но пък приятел я запознава с точните хора, които я обучават и сертифицират за водолаз. Сега се занимава с това за удоволствие. Коридорите на Клиника по обща и панкреатична хирургия на Александровска болница се радват на подводните снимки от водолазните пътешествия.

Влюбих се в един нов свят и в нещо, което

не мога да опиша на тези, които не са потапяли в него, казва д-р Катибова. За чудесата на подводния свят и на тръпката да се докосне до тях, разказва толкова увлекателно, че усещащ сак пръстите започват да сърбят да набереш номера на онези, които могат и теб да направят съпричастен към тези чудеса. Разказва, че под водата е света на мълчанието. В този 1 час тишина, имаш възможност да чуеш мислите и сърцето си, както и да оцениш красотата, която обгръща хората с водолазни костюми. Казва ми, че за да може човек да следва пътя си трябва да има време, да остане насаме със себе си. Да поговори с душата си и да я чуе какво иска тя. „В живота трудно намираме място и време за това. А в морските дълбини то се случва неусетно и закономерно", казва д-р Катибова. В планината също мълчанието е сила. „Дори да вървиш с някой по планинската пътека, в повече време вие мълчите. Но това мълчание не разделя, а събира. А пътят е един, но за всеки е различен", добавя д-р Катибова.

Дядо й я е научил да познава часовника

Да бъде търпелива и да решава задачи по математика. Освен това й е показал, че има хора, които не повишават тон и не са груби, а са внимателни към човека срещу тях.  Баба си помни с вълшебните приказки, родени от фантазията. Това пъстро и богато въображение бабата е предала на д-р Катибова. Баща й я научил да бъде упорита и да не се отказва, както и колко е важно да можеш да се извиниш и да благодариш. Затова медикът със скалпел в ръка умело разрязва житейски пространства, за да извади на показ обич, мъдрост и топлота. Посреща с усмивка предизвикателствата и трудните хора. Вглежда се в душите на другите. А когато има нужда от истина, просто казва: Спри, нека да помълчим!Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
Пазителят на истината

Пазителят на истината

Най-тежко за един лекар е да бъде несправедливо обвинен, казва д-р Слави Филчев
История от Ориента

История от Ориента

Сега започвам живота си за трети път от нулата, казва Фадел
Търсач на артефакти

Търсач на артефакти

Хобито ми е да пътувам и поне два пъти в месеца избирам да посетя забележителност, която още не съм видял
Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Аз може би съм единственият лекар, който всеки ден ходи на работа със сак пълен с кутии с храна и с учебници, казва д-р Валентин Иванов
Призвание магистър-фармацевт

Призвание магистър-фармацевт

Щастлив съм, че ме приеха по първото и единството желание, което посочих, каза Тихомир
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020