Интервю

Не бива да падаме под 13% средно увеличение на цените

12-12-2019 13:45
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Не бива да падаме под 13% средно увеличение на цените Няма да подпишем НРД, ако има ограничения в плащаните от НЗОК лекарства за хронично болни пациенти, казва д-р Иван Маджаров
БЛС публикува проекта на НРД 2020-2022 г. В него обаче липсват цените на клиничните пътеки, а текстът на чл. 49 от проекта предизвика напрежение около това дали няма да има орграничения за заплащаните лекарства от НЗОК за хронично болните пациенти. Защо този текст фигурира в НРД, кои са новите моменти в него и какво увеличение на цените и намаление на обемите да очаква гилдията, попитахме д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.
- Д-р Маджаров, в публикувания проект на НРД липсват цените на клиничните пътеки. Защо?

- Да, публикувана е само текстовата част, защото това е само проект на НРД. Предстои да бъдe приет по време на утрешния Събора на Българския лекарски съюз и от Надзорния съвет на НЗОК. Ще бъдат представени новите моменти, които са договоряни, не само през изминалия месец, но и през цялата година.

- Закъсняхте ли с публикуването на проекта на НРД и ако да, защо. Имаше критики по този въпрос ?

- Ако ме питате за спекулациите на определени колеги за някаква тайна криеница, няма да ги коментирам. Всеки може да провери мейлите, на които са изпращани текстовете – и на личната ми електронна поща, както и на официалната на БЛС, на НЗОК и на МЗ. До последния момент са сравнявани текстовете, които влизат в НРД с протоколите, които имаме от преговорите. Текстовата част на документа, която ще бъде представена официално на Надзорния съвет на НЗОК и на Събора на БЛС беше изпратен вчера към 18 ч. и съответно веднага е разпратен и до всички колеги. Протоколите също бяха изпращани редовно до всички регионални колегии и който е искал, е можел да се запознае с тях.

- Как ще отговорите на притесненията на ваши колеги, че с новия НРД се ограничават медикаментите заплащани от НЗОК за лечението на хронично болните пациенти?

- Това не е вярно и се спекулира. Основното, за което преговарящият екип на БЛС в лицето на д-р Николай Брънзалов настоява и се бори през последния един месец е точно това да не се случи. В диспозитива на решението утре ще бъде записано, че чл. 49 трябва да придобие формата, който предлага БЛС. Така че няма никакъв шанс да се ограничат медикаментите заплащани от НЗОК за лечението на хронично болните пациенти.

- А защо този текст фигурира в проекта?

- Не мога да отговоря от името на дирекция „Лекарства" в НЗОК. Този текст няма да съществува в НРД и ние няма да подпишем НРД, ако съществува такъв текст. Многократно сме заявили, че това е повод нашите колеги да бъдат глобявани и още повече повод за това някои пациенти да не си получат лекарствата.

- Кои са основните нови моменти в НРД, за които има постигнахте съгласие по време на преговорите?

Има някои неща, които твърдо залягат в НРД в резултат на нашите усилия. На първо място се разписва правилото младите лекари да работят като специализирани лекари. Връща се онази възможност, която имаха преди години. Така те ще могат да могат да извършват определени дейности сами, а не задължително под ръководството и физическото присъствие на по-опитен медик, както е сега и което практически обезсмисля назначаването на млад лекар. Другото, което е много важно за колегите и за цялото населението е, че за първи път отпада лимита за профилактика при личните лекари. Досега имаше случаи, при които ако пациент да поискат профилактичен преглед или изследване, се сблъскваше с проблема личният лекар да е свършил лимита и да му каже, че трябва да дойде друг месец или когато има. Затова специално за профилактика няма да има ограничения. За болниците се въвежда възможност, когато лимитът е достигнат да не се връщат пациенти, а да продължават да бъдат приемани. Те ще бъдат отчитани нормално с фактура към НЗОК, но ако сумата надвишава прогнозният бюджет на лечебното заведение, съответната сума се записва със знак минус и през следващия месец, ако няма достатъчно работа или същата болница не може да достигне лимита, ще има възможност без излишни решения на НС на НЗОК и молби до касата да използва тези неусвоени средства, за да си получи парите за пациента, който е лекувал миналия месец. Това е доста по-гъвкава практика в сравнение с досегашната, при която в момента, в който свърши лимитът се достигне, болницата продължава да приема пациенти за своя сметка, без никакъв шанс да й бъде платено. Също така запазваме невъзможността за прехвърляне на пари от един параграф в друг. В МДД се повишават цените. В СИМП също отстояваме добри цени на прегледите – първични и вторични.

- С колко ще се увеличат клиничните пътеки в крайна сметка?

- БЛС е внесъл своето предложение за цени и обеми още преди месец официално в НЗОК и до всички колегии и научни дружества. Провели сме многократни срещи и с болничните асоциации. В момента водим преговори, както и минали години – между оперативното ръководство на БЛС и ръководството на Надзорния съвет на НЗОК. Имаме сближаване на позициите вече. Имаме и една граница, под която няма да паднем.

- Каква е тя?

- Със сигурност трябва да има намаление на обемите. Ние настояваме да е 10% и повишаване на цените средно с 15%. Пак казвам, че в момента водим преговори.

- Въпросът остава отворен, така ли да разбирам?

- Да. Ще видим решението на Събора относно това какви цени и обеми ще отстояваме. Според мен не бива да падаме под 7% намаление на обемите и под 13-14% средно увеличение на цените.

- Какъв процент за лекарски труд ще бъде записан в клиничните пътеки ?

- Оказа се, че е трудно да се намери юридическа формулировка на този въпрос. Иначе не сме се отказали, има желание за тази промяна, както от наша страна, така и от страна на МЗ. Продължаваме да настояваме конкретен процент за лекарски труд да фигурира някъде. Смятам, че когато говорим за лекарски и сестрински труд за всички звена на болниците не процентът не бива да бъде под 35%. А когато е в конкретно отделение да не е под 30%.2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

По-малко пациенти са получавали медикаменти за домашно лечение
БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

Съсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека за лечението
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
1 2 3 4 5 ... 247 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020