Интервю

Не бива да падаме под 13% средно увеличение на цените

12-12-2019 13:45
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Не бива да падаме под 13% средно увеличение на цените Няма да подпишем НРД, ако има ограничения в плащаните от НЗОК лекарства за хронично болни пациенти, казва д-р Иван Маджаров
БЛС публикува проекта на НРД 2020-2022 г. В него обаче липсват цените на клиничните пътеки, а текстът на чл. 49 от проекта предизвика напрежение около това дали няма да има орграничения за заплащаните лекарства от НЗОК за хронично болните пациенти. Защо този текст фигурира в НРД, кои са новите моменти в него и какво увеличение на цените и намаление на обемите да очаква гилдията, попитахме д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.
- Д-р Маджаров, в публикувания проект на НРД липсват цените на клиничните пътеки. Защо?

- Да, публикувана е само текстовата част, защото това е само проект на НРД. Предстои да бъдe приет по време на утрешния Събора на Българския лекарски съюз и от Надзорния съвет на НЗОК. Ще бъдат представени новите моменти, които са договоряни, не само през изминалия месец, но и през цялата година.

- Закъсняхте ли с публикуването на проекта на НРД и ако да, защо. Имаше критики по този въпрос ?

- Ако ме питате за спекулациите на определени колеги за някаква тайна криеница, няма да ги коментирам. Всеки може да провери мейлите, на които са изпращани текстовете – и на личната ми електронна поща, както и на официалната на БЛС, на НЗОК и на МЗ. До последния момент са сравнявани текстовете, които влизат в НРД с протоколите, които имаме от преговорите. Текстовата част на документа, която ще бъде представена официално на Надзорния съвет на НЗОК и на Събора на БЛС беше изпратен вчера към 18 ч. и съответно веднага е разпратен и до всички колеги. Протоколите също бяха изпращани редовно до всички регионални колегии и който е искал, е можел да се запознае с тях.

- Как ще отговорите на притесненията на ваши колеги, че с новия НРД се ограничават медикаментите заплащани от НЗОК за лечението на хронично болните пациенти?

- Това не е вярно и се спекулира. Основното, за което преговарящият екип на БЛС в лицето на д-р Николай Брънзалов настоява и се бори през последния един месец е точно това да не се случи. В диспозитива на решението утре ще бъде записано, че чл. 49 трябва да придобие формата, който предлага БЛС. Така че няма никакъв шанс да се ограничат медикаментите заплащани от НЗОК за лечението на хронично болните пациенти.

- А защо този текст фигурира в проекта?

- Не мога да отговоря от името на дирекция „Лекарства" в НЗОК. Този текст няма да съществува в НРД и ние няма да подпишем НРД, ако съществува такъв текст. Многократно сме заявили, че това е повод нашите колеги да бъдат глобявани и още повече повод за това някои пациенти да не си получат лекарствата.

- Кои са основните нови моменти в НРД, за които има постигнахте съгласие по време на преговорите?

Има някои неща, които твърдо залягат в НРД в резултат на нашите усилия. На първо място се разписва правилото младите лекари да работят като специализирани лекари. Връща се онази възможност, която имаха преди години. Така те ще могат да могат да извършват определени дейности сами, а не задължително под ръководството и физическото присъствие на по-опитен медик, както е сега и което практически обезсмисля назначаването на млад лекар. Другото, което е много важно за колегите и за цялото населението е, че за първи път отпада лимита за профилактика при личните лекари. Досега имаше случаи, при които ако пациент да поискат профилактичен преглед или изследване, се сблъскваше с проблема личният лекар да е свършил лимита и да му каже, че трябва да дойде друг месец или когато има. Затова специално за профилактика няма да има ограничения. За болниците се въвежда възможност, когато лимитът е достигнат да не се връщат пациенти, а да продължават да бъдат приемани. Те ще бъдат отчитани нормално с фактура към НЗОК, но ако сумата надвишава прогнозният бюджет на лечебното заведение, съответната сума се записва със знак минус и през следващия месец, ако няма достатъчно работа или същата болница не може да достигне лимита, ще има възможност без излишни решения на НС на НЗОК и молби до касата да използва тези неусвоени средства, за да си получи парите за пациента, който е лекувал миналия месец. Това е доста по-гъвкава практика в сравнение с досегашната, при която в момента, в който свърши лимитът се достигне, болницата продължава да приема пациенти за своя сметка, без никакъв шанс да й бъде платено. Също така запазваме невъзможността за прехвърляне на пари от един параграф в друг. В МДД се повишават цените. В СИМП също отстояваме добри цени на прегледите – първични и вторични.

- С колко ще се увеличат клиничните пътеки в крайна сметка?

- БЛС е внесъл своето предложение за цени и обеми още преди месец официално в НЗОК и до всички колегии и научни дружества. Провели сме многократни срещи и с болничните асоциации. В момента водим преговори, както и минали години – между оперативното ръководство на БЛС и ръководството на Надзорния съвет на НЗОК. Имаме сближаване на позициите вече. Имаме и една граница, под която няма да паднем.

- Каква е тя?

- Със сигурност трябва да има намаление на обемите. Ние настояваме да е 10% и повишаване на цените средно с 15%. Пак казвам, че в момента водим преговори.

- Въпросът остава отворен, така ли да разбирам?

- Да. Ще видим решението на Събора относно това какви цени и обеми ще отстояваме. Според мен не бива да падаме под 7% намаление на обемите и под 13-14% средно увеличение на цените.

- Какъв процент за лекарски труд ще бъде записан в клиничните пътеки ?

- Оказа се, че е трудно да се намери юридическа формулировка на този въпрос. Иначе не сме се отказали, има желание за тази промяна, както от наша страна, така и от страна на МЗ. Продължаваме да настояваме конкретен процент за лекарски труд да фигурира някъде. Смятам, че когато говорим за лекарски и сестрински труд за всички звена на болниците не процентът не бива да бъде под 35%. А когато е в конкретно отделение да не е под 30%.Борисов : Държавата няма да плаща за недисциплинирани хора

Борисов : Държавата няма да плаща за недисциплинирани хора

Премиерът коментира от Гърция темата за доброволната изолация на хора зъвръщащи се от райони с коронавирус
С отпуск при доброволна изолация

С отпуск при доброволна изолация

РЗИ са получили подробни инструкции, каза министър Кирил Ананиев
Линейки ще карат съмнителни за коронавирус

Линейки ще карат съмнителни за коронавирус

От автопарка на ЦСМП няма отделни коли, ще се прилага спешна дезинфекция, каза д-р Гелев
Поръчани са още 100 термокамери

Поръчани са още 100 термокамери

Те ще бъдат монтирани на сухопътните ни граници, каза началникът на ВМА и председател на Националния щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски
70% от зависимите със съпътстваща диагноза

70% от зависимите със съпътстваща диагноза

Психиатри алармират, че пациентите им нямат пълен достъп до лечение и рехабилитация
Нова апаратура в „Света Марина“ във Варна

Нова апаратура в „Света Марина“ във Варна

Здравното министерство инвестира 1 млн. лв. в Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия към лечебното заведение
ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

Спрягат д-р Йорданка Пенкова за нов управител на здравната каса
1413 лв. е средната заплата в ИСУЛ

1413 лв. е средната заплата в ИСУЛ

От първи март ще има още едно увеличение на заплатите на персонала, каза проф.Коруков
Опасни отпадъци в двора на закрита болница в Сливен

Опасни отпадъци в двора на закрита болница в Сливен

Ликвидатори на лечебното заведение са забавили процедурата, назначени са нови, съобщи здравният министър
Без лимити за ПЕТ скенер

Без лимити за ПЕТ скенер

Отпада ограничението НЗОК да заплаща до две изследвания годишно, каза министър Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 234 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020