апел

БЛС: Неотложната помощ да е само в болници

11-12-2019 13:30
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
БЛС: Неотложната помощ да е само в болнициНаредбата, която казва, че трябва да търсим неотложна помощ по гаражи е недомислие и води до объркване на пациентите, каза д-р Иван Маджаров
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров призова всички за създаване на среда на доверие, между лекар и пациент.Той изтъкна, след случаят с починалото 3 годишно дете се е стигнало до там, че обезкървената специалност педиатрия е получила допълнителен отлив. Неотложната помощ да се осъществява само в големите болници със спешен портал, предложи председателят на съсловната организация. По дувите му Наредбата, която оказва да търсим неотложна помощ по гаражи е недомислие и води до объркване на пациентите.
Настояваме ако не тази годна, през следващата година да е ясна пътната карта, къде да се търси неотложна помощ, каза председателят на БЛС. Това трябва се случва в големите лечебни заведения със приемни спешни портали, в които да има неотложни кабинети, предлага д-р Маджаров. По думите му не зависимо от къде е един пациент, той трябва да може да получи неотложна помощ. „Като видим голям червен кръст да знаем, че там можем да влезем и да потърсим помощ", уточни д-р Маджаров. Той обясни, че сега нормативно е разписано, че всеки трябва да търси неотложната помощ, в кабинетите, с които неговия личен лекар има договор. Според д-р Маджаров това е една мъртва нормативна уредба, която трябва да бъде премахната, защото създава само неразбории и неяснота пред пациентите.

 

Освен това медикът изтъкна,

че когато един пациент е посетил лекар, който го е прегледал, а след пациентът се е почувствал зле е редно да потърси същия лекар, а не друг. Ако това е ясно на всички, няма да се губи време в лечението. Защото първият лекар, знае състоянието на пациента, знае терапията, която е назначил, докато втория медик трябва да се запознава с всичко това, което е губене на ценно време. Д-р Маджаров призова всички да работят за създаване на среда на доверие между лекар и пациент. Защото след трагичният случай със смъртта на 3 годишното дете едно лечебно заведение е затворило цяло отделение. „Все по-трудно и все по-невъзможно е да окомплектоваш болница при положение, че лекарите които работят там са принудени за търпят нападки, каза д-р Иван Маджаров. Макар и с намален състав Педиатрията продължава да работи. За съжаление сега напуснаха един от най-добрите специалисти, които работеха в нея. 


Надявам се максимално бързо да се

преодолее негативният ефект. И сега коридорите и стаите на лечебното заведение са пълни с болни деца. Това са тежки случаи на деца предимно с редки заболявания. За съжаление, никой от лекарите не е всесилен. Но ви уверявам, че никой от тях не отива на работа с тайната мисъл да уреди пациента си. Най-тежка е липсата на педиатри в периферията на страната, категоричен бе д-р Маджаров. Педиатрията в столицата е ценна с това, че се занимава с изключително тежки и редки случаи, за които останалите нямат достатъчна квалификация или компетентност. Това води и до задлъжняването й, защото понякога там се лекуват деца с месеци до изясняване на състоянието. Има изключително много синдроми и заболявания, които са редки и трудно се диагностицират. Ролята на Педиатричната болница е тази и ние трябва да я подпомогнем, категоричен бе д-р Маджаров. 


Още в началото на срещата д-р Маджаров

изказа съболезнования на семейстното изгубило детето си. „На първо място искам да поднеса съболезнованията на родителите от името на БЛС. Знаете поводът е нещастен случай, който стана преди месец със смъртта на едно 3-годишно дете. Запазихме мълчание защото ние лекарите смятаме, че трябва да загърбваме емоциите и да изчакаме доказтелствата, такова е нашето ежедневие, такъв е нашият труд. Принудени сме да взимаме решения в тежки моменти и да изчакваме доказателства. Сега, когато вече ги имаме стана ясно,че в този случай се касае за изключително тежка инфекция, протекла по възможно най-бързия начин, двустранна пневмония с кръвоизливи в надбъбречните жлези, състояние несъвместимо с живота, настъпващо изключително бързо. За съжаление науката не е всесилна, в световен мащаб загиват повече от 800 хил. от пневмония годишно. За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха обвинени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете неоснователно бяха наранени, д-р Елена Георгиева. Обезкървената специалност педиатрия получи отлив", каза д-р Маджаров.

Още се търси анестезиолог в Педиатрията

Няма риск от затваряне на други отделения в столичната детска болница на този етап, заяви доц. Димитър Калайков, заместник-директор на лечебното заведение. По думите му болницата все още търси анестезиолог, който да работи в интензивното отделение. По думите на доц. Калайков привличането на такъв специалист не е лесно, защото той трябва да бъде обучен за работа с деца. Освен това стана ясно, че в лечебното заведение има достатъчно лекари, но липсва необходимият брой медицински сестри. „Това обаче не означава, че ще се преустанови дейността ни", категоричен бе медикът.
 


БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД-лечението

БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД-лечението

Съсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека за лечението
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 2 3 4 5 ... 247 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020